El president de la Diputació ha participat en la presentació del llibre ‘El mestre Benet, mestre, pedagog i poeta’, editat per l’Ajuntament amb el finançament de l’Institut d’Estudis Ilerdencs
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha posat en valor la tasca de dignificació de l’ensenyament públic del pedagog Josep Benet i Petit, el ‘mestre Benet’, una figura emblemàtica de Barbens, que aquest diumenge l’ha homenatjat.
Talarn ho ha dit durant l’acte de presentació del llibre ‘El mestre Benet, mestre, pedagog i poeta’, que ha tingut lloc al Pati del Castell de Barbens, en el qual, a més del president de la Diputació, hi han intervingut l’alcalde Andreu Benet; Judit Ibós, regidora de Cultura de l’Ajuntament; i Xavier Joseph Benet, Josep Varela, Ton Solé i Josep Canela, coautors d’un llibre publicat per l’Ajuntament de Barbens en col·laboració amb el Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà i amb el finançament de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.
L’homenatge s’ha iniciat a l’Ajuntament de Barbens, on Talarn ha estat rebut per la corporació municipal. Des d’allí s’han traslladat al Pati del Castell, on els esperaven, entre d’altres, Jaume Suau, president del Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà, alcaldes de diferents poblacions i una representació dels autors de l’obra, a més de familiars del mestre Benet.
A continuació s’ha dut a terme la presentació del llibre. En el seu parlament, Joan Talarn ha començat dient que la culturalització, en general, i l’ensenyament en particular, sempre s’han concebut com uns objectius principals en la configuració de la societat catalana i els processos de modernització i nacionalització del país. Per això mateix, l’Estat espanyol els ha considerat sempre –juntament amb la llengua– uns objectius a abatre.
La conseqüència històrica de tot plegat és que “la nostra cultura mai no ha tingut les condicions òptimes i necessàries de les cultures considerades ‘normals’, que són les que tenen un estat-nació darrere, i s’ha hagut d’espavilar al marge ja no dels beneficis de l’estat, si no de les seves invectives i fiscalitzacions constants”. És aquí, ha dit Talarn, on apareix “un fenomen molt propi de casa nostra: el de les grans individualitats”, que són les que “marquen la diferència” i les que, al capdavall, “millor representen el geni de la nació”.
“És en els trets excepcionals de la individualitat, que cal situar l’obra i la figura del mestre i pedagog Josep Benet i Petit, i sense les quals no es podria entendre ni el catalanisme del primer terç del segle vint”. Més encara tenint en compte el context en què el mestre Benet va viure i va impartir docència, d’escassa instrucció de la població i d’aïllament geogràfic de la gran majoria de pobles, un fet que no va ser impediment perquè emergís la figura de Josep Benet, “d’una gran dimensió intel·lectual i humana, que dignifica l’ensenyament públic a les nostres terres, que contribueix al millorament moral i material del país i que explica, al cap i a la fi, per què portem tants anys resistint i per què no hem desaparegut com a nació tot i desfilar sempre pel caire de l’abisme”.
Per tot plegat, Joan Talarn ha dit que la publicació d’aquest estudi sobre l’obra i la figura de Josep Benet era “un deure col·lectiu envers el personatge”, però “també d’agraïment de cara a les persones (moltes anònimes, moltes sorgides de la Catalunya rural) que han contribuït a reconstruir el nostre país i enlairar el nostre poble”.
L’alcalde Andreu Benet ha agraït la presència dels veïns i veïnes del poble i dels familiars del ‘mestre Benet’, del president de la Diputació i dels alcaldes de les localitats veïnes. També ha volgut tenir unes paraules d’agraïment per a la regidora de Cultura, Judit Ibós, per haver organitzar aquest acte.
En acabar, han retornat a l’Ajuntament, on han visitat, a la Sala de les Quadres, una exposició que inclou material de documentació de l’arxiu del mestre Benet i quadres de Barbens que va pintar la seva filla Ramona. L’estada de Joan Talarn a Barbens ha acabat amb l’actuació de la Coral Absis a l’església de Santa Maria, on ha ofert un concert amb poemes musicats del mestre Benet.
Nascut i educat en un ambient de propietaris rurals de l’Urgell, Joan Benet i Petit (Barbens, 1890-Barcelona, 1968) va exercir com a mestre a l’època de la Mancomunitat de Catalunya en terres de Lleida (Els Torms, Golmés i Castellserà), de Girona (Celrà), i de Barcelona (escoles del Patronat Escolar de la Mancomunitat). A més de la seva intensa tasca pedagògica, conreava la poesia i el teatre.
Després de la Guerra Civil va continuar ensenyant en català a les escoles unitàries al barri de la Ribera: al carrer Baix de Sant Pere i a la plaça Regomir. A partir dels anys seixanta, inicia els dotze volums d’El Trobador de la Mare de Déu’, una obra monumental de recopilació d’històries i llegendes dels llocs amb ermites dedicades al culte marià.
Barbens, 16 d’abril de 2023
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat