Ho ha dit durant la presentació de l’obra ‘El Palau d’Anglesola. Cronologia del Segle XX (1900-2000)’, una “aproximació minuciosament detallada a la realitat, social, cultural i econòmica del municipi”
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha destacat avui, en la presentació del llibre ‘El Palau d’Anglesola. Cronologia del Segle XX (1900-2000)’, de Sebastià Garralón, que obres com aquesta contribueixen a la restitució de la memòria col·lectiva de les terres de Lleida.
El llibre és obra de l’historiador Sebastià Garralón Viles, que en la presentació ha estat acompanyat per Francesc Balcells, alcalde del poble, i Joan Yeguas, conservador de béns culturals en l’Àrea d’art del Renaixement i el Barroc al Museu Nacional d’Art de Catalunya, a més de Joan Talarn. L’acte s’ha celebrat al Local Sociocultural del Palau d’Anglesola.
En la seva intervenció, Joan Talarn ha felicitat Sebastià Garralón per una obra que és un treball de divulgació històrica que, d’una banda, ve a complementar la memòria local del municipi, des de la recerca i la precisió historiogràfica, i, de l’altra, perquè “en el projecte de futur que com a poble volem bastir, és en el passat on trobarem algunes de les claus que l’han de fer possible”.
El president de la Diputació de Lleida ha volgut posar en valor el fet que Garralón ho hagi aconseguit, a més, en base als paradigmes de la historiografia moderna, que, per explicar el passat dels pobles i el desenvolupament de les societats, recorre tant a la història (la raó) com a la memòria (els sentiments i les emocions), dos conceptes que han esdevingut complementaris.
El resultat de tot plegat és, segons Talarn, un “recull de notes històriques i memorialistes sobre el Palau d’Anglesola” que s’erigeix en “una aproximació minuciosament detallada a la realitat, social, cultural i econòmica del municipi” del segle XX, on hi tenen cabuda el catalanisme contemplatiu i el constructiu, la irrupció del veïnatge universal i tecnològic, el deixondiment cultural i industrial, i també les lluites socials i els conflictes bèl·lics i fratricides que han capgirat la història mundial i la de tots els pobles d’Europa. Un retrat, doncs, que esdevé una aportació “a la restitució de la memòria col·lectiva del Palau d’Anglesola i, amb aquesta, la d’una part de la de les terres de Lleida”.
Per últim Talarn, ha compartit una reflexió sobre la identitat. Com ha dit el president, “aquest llibre no només fa història, sinó identitat. I la identitat ens ha de cohesionar. I una part de la identitat és també la diversitat i hem de creure que aquesta diversitat, com ha fet sempre, ens aporta molt. La identitat no pot ser una llosa ni tampoc la pedra contra aquells que no són igual que nosaltres”.
Palau d’Anglesola, 14 d’abril de 2024
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat