Joan Talarn fa una crida a defensar els drets i les llibertats conquerits gràcies a moviments obrers com el que es va iniciar a Camarasa fa més d’un segle

RANXO VAGUISTES-1

RANXO VAGUISTES-2

RANXO VAGUISTES-3

RANXO VAGUISTES-4

El president de la Diputació ho ha dit durant la celebració del Ranxo dels Vaguistes, que commemora l’inici de la vaga de La Canadenca.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha fet una crida a defensar permanentment els drets i les llibertats davant els moviments que recelen d’ells, molt presents en els moments actuals a occident. Talarn ho ha dit durant la celebració del Ranxo dels Vaguistes de Camarasa que commemora l’inici de la vaga de La Canadenca a la població de la Noguera, una jornada que ha estat presidida per la consellera de Territori de la Generalitat de Catalunya, Ester Capella.

El president de la Diputació ha iniciat la seva intervenció recordant com l’assoliment dels drets de la classe treballador és fruit d’una lluita que “va començar a Camarasa”, que va ser el bressol “d’un dels moviments vaguístics més importants i exitosos de principis del segle XX” i que, per tant, va suposar “una veritable fita del moviment obrer”.

Aquest fet ens ha de recordar, al parer del president, que “els drets es lluiten i mai s’han donat per fets”, tal com ens ho demostra la realitat actual, on la democràcia està més amenaçada que fa vint anys en molts països de l’entorn occidental, on deliberadament s’estan realitzant discursos que retorcen el concepte mateix de llibertat i s’obvia l’esforç fet per generacions anteriors.

És per aquest motiu que Joan Talarn ha demanat tenir molt presents aquestes amenaces, no deixar mai d’estar alerta davant d’elles i “conjurar-nos en la defensa permanent d’uns drets i unes llibertats que continuen tenint moviments que recelen d’ells” i que estan disposats a mobilitzar-se en contra cada vegada que una mínima escletxa els hi permeti.

Els actes d’avui a Camarasa s’han iniciat a l’Ajuntament, on la consellera Ester Capella ha estat rebuda per l’alcaldessa Elisabet Lizaso, pel president del Consell Comarcal de la Noguera, Miquel Plensa Martínez, i pel mateix Joan Talarn. Després que Capella ha signat al Llibre d’Honor de l’Ajuntament, han efectuat una visita a l’exposició teatralitzada ‘Els establiments a l’època dels treballs’ que han ofert els membres del grup de teatre de Camarasa. Posteriorment s’han traslladat al Casal Cultural, on han pogut degustar el Ranxo dels Vaguistes que s’hi ha elaborat, i del qual se n’han repartit unes 500 racions.

Cal destacar que l’exposició ‘Els establiments a l’època dels treballs’ té com a objecte donar a conèixer els nous establiments que van sorgir en aquella època durant els treballs de construcció de la presa i la central hidroelèctrica de Camarasa, i que van suposar l’arribada d’entre 1.500 i 3.000 treballadors, alguns dels quals portaven les seves famílies.

Es composa de vuit quadres situats en diferents indrets del poble: la plaça, on hi havia la majoria de comerços, un espai on es feia el joc, un local social, les escoles, una ferreria, un prostíbul i un espai per als traginers. La teatralització de l’exposició ha anat a càrrec del grup de teatre local i ha comptat amb la col·laboració de la historiadora Dolors Domingo.

El Ranxo dels Vaguistes de Camarasa commemora la solidaritat obrera que va permetre la continuïtat d’una lluita per aconseguir un dels drets laborals llargament reivindicat i que va esdevenir una fita important per al moviment obrer. Van ser els treballadors de la presa i de la central de Camarasa els que van començar la protesta per les dures condicions de treball que patien, en una vaga que es va estendre primera a Lleida i més tard a Barcelona i a altres indrets de Catalunya, en un dels moviments vaguístics més importants i exitosos de principis del segle XX, que va acabar atenent les demandes obreres d’augment de sou i jornada de vuit hores.

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat