Joan Talarn encoratja el sector agrícola i ramader a apostar per la modernització en la inauguració de la 65a Fira de Sant Miquel

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, ha presidit l’acte d’obertura del certamen firal, que comptarà amb dos estands de la Diputació de Lleida

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha participat aquest dijous en la inauguració oficial de la 65a Fira Agrària de Sant Miquel-Eurofruit 2019.

L’acte ha estat presidit per la consellera d’Agricultura de la Generalitat, Teresa Jordà, i a més de Joan Talarn hi han pres part l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo; el secretari general del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Fernando Miranda; el president de la Cambra de Comerç, Jaume Saltó, i el director de Fira de Lleida, Oriol Oró. També hi han assistit els vicepresidents Jordi Latorre, Antoni Navinés, Ferran Accensi i la resta de diputats del govern de la Diputació de Lleida.

En la seva intervenció, Joan Talarn ha definit la Fira de Sant Miquel com “una de les millors eines per mostrar les capacitats productives i emprenedores del sector agrari, ramader i agroalimentari” de les nostres comarques, fins al punt que no és una fira més, sinó “un potentíssim referent del sector de la maquinària agrícola i un importantíssim aparador de totes les activitats relacionades amb el primer sector”.

Malgrat que Lleida és un punt de referència en l’àmbit europeu i l’agricultura catalana en termes generals “va fent els deures”, el president ha cridat a corregir algunes de les precarietats que arrossega, com ara que “els circuits de comercialització interna i externa dels productes agraris no estan prou explorats ni optimitzats”; la falta de més suport a les iniciatives de desenvolupament local innovadores; i l’aposta en R+D+I, que és “als antípodes d’on hauria de ser”, ja que la recerca privada és encara excessivament limitada a Catalunya.

Talarn també ha advertit que, a escala global, s’apropen “moments difícils per a l’agricultura i el món rural”, per causes diverses, difícils de solucionar des de Catalunya, principalment perquè no disposa de les atribucions pròpies dels Estats sobirans en matèria agrària. En aquest sentit, ha assenyalat l’impacte del Brexit en la PAC i la reducció pressupostària; la crisi climàtica i mediambiental, lligada a la gestió de residus i dels recursos com l’aigua; el relleu generacional; i les migracions i el seu efecte sobre el sistema productiu del primer sector.

Aprofundint en la problemàtica de la PAC, Talarn ha precisat que la proposta econòmica de la Comissió Europea per al període 2021-2027 parteix d’una reducció dels fons comunitaris per a pagaments directes al pagès en l’àmbit europeu d’un 4% i els de desenvolupament rural, cauran en prop d’un 15 per cent, de manera que, en termes absoluts, “si la PAC representa el 37% del pressupost total de la UE, a partir de l’any 2021, passarà a ser només el 28%”, una davallada “considerable” que l’Estat està obligat a corregir.

En l’àmbit local, el president ha posat el focus en dos reptes importants relacionats amb el desplegament de les comunicacions: l’aplicació de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), un àmbit en el qual el desplegament de la fibra òptica que estan duent a terme conjuntament Diputació i Generalitat i la tecnologia 5G han de significar un pas molt important; i les comunicacions terrestres, paralitzades des de fa molts anys pels governs espanyols i amb elements tan necessaris com ara el Corredor del Mediterrani o l’accés “directe, ràpid i gratuït de les nostres mercaderies a la frontera francesa o al mar pel port de Tarragona”. En aquest sentit, Talarn ha denunciat “els reiterats incompliments de l’Estat com a única resposta” davant d’aquestes mancances que resulten tan perjudicials per a tota l’economia catalana en general i per al sector primari, agrícola i ramader, en particular.

La Fira de Sant Miquel se celebrarà fins diumenge i comptarà amb 317 expositors directes, 54.000 m2 de superfície i 60 activitats paral·leles. Enguany destaquen dues missions comercials de caire internacional, una amb el consolat de Bielorússia a Barcelona i l’altra amb distribuïdors i importadors de nou països.

Com és habitual, la Diputació de Lleida serà present al certamen mitjançant el Patronat de Promoció Econòmica. La corporació disposarà de dos estands, un institucional i l’altre de la mostra culinària ‘Aliments del territori i tu’. En aquest mateix espai es presentaran, aquest divendres, les conclusions de la jornada tècnica celebrada el passat mes de març a Bellpuig, Producterra, amb productors agroalimentaris de tot el territori.

Lleida, 26 de setembre de 2019

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat