Joan Talarn encoratja el sector agrícola a apostar per la innovació i pels nous mercats en la inauguració de la 57a Fira de l’Oli

L’acte ha estat presidit per la diputada al Congrés i exconsellera de Cultura, Laura Borràs

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha participat aquest divendres en l’acte inaugural de la 57a Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues, que s’ha celebrat a l’espai gastronòmic al recinte firal de les Borges Blanques i que ha estat presidit per la diputada al Congrés i exconsellera de Cultura de la Generalitat, Laura Borràs.

La inauguració també ha comptat amb la participació d’Enric Mir, alcalde de les Borges Blanques i president del Patronat Fira de les Garrigues; Ramon Farré, delegat del Govern de la Generalitat a Lleida; Jaume Setó, president del Consell Comarcal de les Garrigues; i Jordi Ribalta, regidor de Promoció Econòmica, Comerç, Fires i Mercats. L’acte ha inclòs una petita actuació medieval del Grup de Teatre Rellotge de Sorra Garriguenc i la projecció dels resums de les presentacions prefirals de Lleida, Barcelona i el Vilosell.

En la seva intervenció, Talarn, que ha estat acompanyat per les diputades Mercè Carulla, Helena Martínez i Rosa Perelló, ha assenyalat la fira i el sector de l’oli com “un potent referent de l’agricultura lleidatana”, i ho ha volgut remarcar amb unes xifres: el sector alimentari s’ha posicionat com a “tercera activitat exportadora de Catalunya”, amb un volum de negoci de 9.842 milions d’euros i amb “una independència comercial creixent respecte de l’Estat espanyol a favor d’altres països de la Unió Europea i de tercers mercats”, de manera que és “capdavantera per volum de negoci i genera més riquesa que la indústria automobilística, la química o l’energètica”.

Aquestes bones dades no amaguen, però, algunes altres xifres no tan optimistes, com “la davallada de les exportacions d’oli d’oliva” en els últims anys o les tensions derivades d’assumptes com el Brèxit o les imposicions aranzelàries, uns temes que han de servir com a toc d’atenció per mantenir-se permanentment alerta i per afrontar el futur amb determinació i intel·ligència.

És en aquest punt on tenen “un paper fonamental” les fires pel seu paper com a factor dinamitzador de l’economia, unes fires que, en el territori lleidatà, es compten per una xifra superior a les 200 i que manifesten “una gran diversitat sectorial i temàtica”. I unes fires que, ha remarcat el president, tenen en comú el fet que compten “amb l’autoritat local com a principal promotor”, amb la qual cosa ha volgut destacar i agrair la tasca dels ajuntaments com a motors de l’economia.

Per tot plegat, ha encoratjat tot el sector agrícola en general i de l’oli en particular a afrontar amb èxit (“ens en sortirem”, ha dit) els nous reptes conjunturals, i a fer-ho apostant decididament “per la innovació” i per obrir “nous mercats exteriors”, una fita que permetrà evolucionar de “la producció en volums” a la “producció de major valor afegit”.
Per la seva part, Laura Borràs s’ha referit a la feina “continuada, silent, invisible i potser mai prou ben valorada” de la pagesia que és “el reflex del que som com a país”, motiu pel qual ha demanat que es cuidi el sector: “Ens hem de cuidar nosaltres, perquè els altres no ens cuiden gaire”, ha dit en referència a “la situació d’excepcionalitat” del país, amb el Govern legítim empresonat o a l’exili, així com els representants de les entitats socials, una situació de “vergonya” que no hem de convertir en normal malgrat que lamentablement ja fa dos anys que és així.

La 57a edició de la Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues se celebrarà fins diumenge amb la presència de 94 expositors, un d’ells de la Diputació de Lleida, i una seixantena de paradistes, amb un 100% d’ocupació. Durant els tres dies de fira es preveu que rebi la visita de la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà; de la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón; del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet; i del president de la Generalitat, Quim Torra, que presidirà l’acte de cloenda.

Les Borges Blanques, 17 de gener de 2020

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat