Joan Talarn diu que l’Espai d’Interpretació de la Plana d’Urgell és un reconeixement a la tasca dels que van convertir el Clot del Dimoni en motor de l’economia lleidatana

VALLVERD-1

VALLVERD-2

VALLVERD-3

VALLVERD-4

El president de la Diputació inaugura a Vallverd un centre que divulgarà la història i l’evolució del paisatge de la Plana d’Urgell.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha presidit aquest dissabte l’acte inaugural de l’Espai d’Interpretació de la Plana d’Urgell-Clot del Dimoni Mascançà, un nou projecte expositiu amb seu a Vallverd i que té com a objectiu divulgar la història i l’evolució del paisatge de la Plana d’Urgell, mostrar amb un llenguatge a l’abast de tothom la projecció d’aquest territori des dels seus orígens i el que va representar la portada d’aigua des del Canal d’Urgell.

Talarn ha arribat a la Casa de la Vila de Vallverd, on ha estat rebut, entre d’altres, per Joan Carles Sánchez, alcalde d’Ivars d’Urgell, i Toni Costa, regidor de Vallverd.

Durant la seva intervenció, celebrada a l’exterior de la Casa de la Vila, Talarn ha recordat que els Canals d’Urgell i l’Estany d’Ivars i Vila-sana són “dos elements del paisatge que han configurat el caràcter i la història de la comarca del Pla d’Urgell”, un territori “antigament conegut com el Clot del Dimoni” i que es comparava amb un desert i que actualment és “punta de llança del progrés econòmic i social no només de la comarca, sinó de tota la plana de Lleida”.

És per això que ha remarcat l’encert que suposa oferir, a través d’aquest espai d’interpretació, “una visió global de com va ser aquell gran procés de transformació, que no va ser només econòmic, sinó també social i cultural”.

En aquest sentit, el president ha precisat que els canals van ser una eina per “fer arrelar projectes de vida al territori”, que és precisament un dels cavalls de batalla de la Diputació de Lleida. Uns Canals d’Urgell que, avui dia, continuen sent “un dels elements fonamentals per mantenir viu el teixit productiu i el desenvolupament de les nostres terres que necessita tenir fixada la població”.

Per tot plegat, ha volgut felicitar la iniciativa que suposa aquest centre, perquè ajuda a “entendre millor el avui i preparar amb garanties el futur”, i perquè reconeix la tasca d’aquells que “van convertir el Clot del Dimoni en el Pla d’Urgell dinàmic d’avui per ser motor de la transformació que ha de garantir fer arrelar projectes de vida a la plana de Lleida”.

En acabar els parlaments, s’ha ofert un tast de vins del Castell del Remei i s’ha procedit a efectuar una visita de l’Espai d’interpretació de la Plana d’Urgell, ubicat a la primera planta de la Casa de la Vila. La visita ha acabat amb la signatura de Joan Talarn al Llibre d’Honor.

El Centre d’Interpretació de la Plana d’Urgell és fruit de la suma d’esforços de Xarxa pel Patrimoni, la Diputació de Lleida i l’Ajuntament d’Ivars d’Urgell. Ha estat cofinançat gràcies als ajuts europeus dels Fons FEDER dins el Projecte Camí de Sant Jaume. El pressupost total ha estat de 48.944,50€, dels quals la Diputació n’ha aportat 16.483,50€.

El projecte consisteix en exposar de forma lúdica i educativa la projecció del territori de la Plana d’Urgell –un espai conegut històricament com el Mascançà, el ‘Clot del Dimoni’ al que al·ludeix el nom del centre– des dels seus orígens i tot allò que va representar la portada d’aigua des del Canal d’Urgell, sense oblidar la recuperació de l’Estany d’Ivars-Vila-sana.

Dins la sala d’exposició, hi ha diversos espais amb els corresponents plafons explicatius de les diferents etapes de la història del Mascançà, que es defineix com un lloc inhòspit i sec, sempre atent la climatologia, i s’explica com l’aigua va transformar el territori i com els diferents sectors econòmics (agricultura, ramaderia, industria, turisme) s’han instal·lat al territori.

La mostra està ubicada en un espai diàfan que manté la mateixa estructura de les antigues escoles del poble i que permet fer una distribució dels diferents elements expositius adaptant-los al discurs establert. Així, a partir d’un únic projecte museològic fonamentat en la història de la Plana d’Urgell, diferents recursos expositius desenvolupen tota la narració expositiva, combinant impressions de vinil sobre les diferents parets, creant un espai d’exhibició utilitzant el terra de la mateixa sala, i creant també elements tridimensionals que ocupen l’espai i van suspesos del sostre.

El projecte té com a objectiu primordial mostrar els fets i les característiques més importants que han transformat aquest territori al llarg de la història, i és per això que s’han establert cinc àmbits expositius per donar coherència al discurs museogràfic: el territori de la Plana d’Urgell, el paisatge biofísic, el cronograma, el gran plànol interpretatiu i la tàpia com a principal material de construcció.

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat