Joan Talarn demana unitat i “treballar com un sol poble” per “no debilitar-nos davant l’etern adversari, que és l’Estat espanyol”

Tarròs_1

Ho ha dit durant l’acte de commemoració del 82è aniversari de l’afusellament de Lluís Companys, un president que va ser “el centre de furibundes invectives, tant dels detractors de fora com dels opositors de dins”

“Les discussions entre catalans només ajuden a radicalitzar encara més les seves diferències”, per això demana no deixar-se dur “cap a les posicions explosives del tot o res”, sinó “el treball constant i minuciós, a voltes incomprès i menysvalorat, del dia a dia”. 

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha participat aquest dissabte a l’acte de commemoració del 82è aniversari de l’afusellament del president Lluís Companys, que s’ha celebrat al monument al president màrtir que hi ha a la seva localitat natal, el Tarròs.

L’acte ha estat presidit per Laura Vilagrà, consellera de la Presidència de la Generalitat, i a més de Talarn i Vilagrà, hi han intervingut Bernat Solé, delegat territorial del Govern de la Generalitat a Lleida, Gerard Balcells, president del Consell Comarcal de l’Urgell, i Víctor Franco, segon tinent d’alcalde de Tornabous, municipi al qual pertany el Tarròs. Per part de la Diputació també hi han assistit el vicepresident Ferran Accensi, les diputades Mercè Carulla, Rosa Pujol, Helena Martínez i Rosa Perelló i els diputats Jordi Verdú, Carles Gibert, Joan Gilart, Francesc Sabanés i Eloi Bergós.

Talarn ha iniciat la seva intervenció recordant que la mort de Lluís Companys “no té cap altra interpretació històrica ni moral possible que la d’un magnicidi: l’assassinat a mans de l’Espanya franquista d’un dirigent europeu democràticament elegit”, i que “amb la mort del president Companys es va voler escarnir tot un poble per la noble raó de defensar uns ideals de ‘democràcia’, de ‘república’ i de ‘llibertat’ legítimament guanyats a les urnes”.

El president de la Diputació ha seguit dient que contínuament tenim evidències de que la història té tendència a repetir-se, i com a prova d’això s’ha referit a “la revifalla actual de postulats d’extrema dreta a molts països i societats, les actituds totalitaristes en una part creixent del continent o l’escalada bèl·lica suïcida”. És per aquest motiu que ha expressat la seva convicció que “aquells valors i ideals que van portar el president Companys a donar la vida pel seu país i pel seu poble continuen seriosament amenaçats, tants anys després”.

I és també per això que ha demanat no deixar-se dur “cap a actituds desesperadament maximalistes o cap a les posicions explosives del tot o res”, sinó que cal continuar “plantant cara a la intolerància, a la privació de llibertats i als intents continus d’homogeneïtzar les poblacions tot invisibilitzant-ne les minories nacionals i culturals”, però cal fer-ho no amb “eloqüents proclames ni d’estridències eixorques”, sinó amb “treball constant i minuciós, a voltes incomprès i menysvalorat, del dia a dia”.

Insistint en aquest raonament, Joan Talarn ha afirmat que “les discussions entre catalans, malauradament, només ajuden a radicalitzar encara més les seves diferències. Això passa ara i passava en temps de Companys, quan el president que ho donà tot, fins la pròpia vida, per una causa justa i el seu compromís amb el país, era el centre de furibundes invectives, tant dels detractors de fora com dels opositors de dins. I aquella actitud, aquell no voler entendre que l’oportunitat, i no la impaciència, és l’essència de la política, es repeteix, també, als nostres dies”.

Per tot plegat, Talarn ha remarcat que “avui com abans, sembla que encara a alguns els hi costa treballar com un sol poble, i això amenaça de debilitar-nos davant de l’etern adversari, que ha estat i continua sent l’Estat espanyol. És per això que un dia com el d’avui la figura aglutinadora del president Companys se’ns mostra més necessària que mai. Avui fa 82 anys que aquell fill del Tarròs donava la vida per uns ideals que tots compartim i, poc abans de morir, ens llegà una divisa que els polítics i la societat civil no hauríem d’oblidar mai: “Catalunya només ens té a nosaltres!”, deia el president. Fiquem-nos-ho al cap: aquest manament, l’hem de tenir present i servar en totes i cadascuna de les accions nacionals i socials que emprenguem”, ha acabat Joan Talarn

A més de la tradicional ofrena floral al monument i de la interpretació de l’Himne Nacional de Catalunya, l’acte ha inclòs l’actuació del Quartet Prysma, format per músics del l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida-OJC (Xesco Grau, flauta, Joan Sancho, violí, Jordi Armengol, viola, i Marta Llona, violoncel), que ha interpretat dos peces: l’Aria de Bach i ‘El Cant dels Ocells’. En acabar l’acte, han efectuat una visita a l’Espai Lluís Companys durant la qual han estat acompanyats per Laia Garcia, responsable d’aquest Centre d’Interpretació.

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat