L’obra posa en valor l’esforç de les dones esportistes mitjançant articles al voltant de figures reconegudes, com ara Anna Tarrés, Mari Paz Corominas, Alèxia Putellas, Elena Congost, Laia Sanz, Núria Picas, Bito Fuster, Quima Casas, Laia Palau, Araceli Segarra i Marta Gens
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha participat aquest dimarts en l’acte de presentació del llibre ‘Valorus Pro Dones i Vida’, que ha tingut com a escenari la sala d’actes del Palau de la Diputació.
Talarn ha estat acompanyat del director de Valorus Sport, Josep Delgado, de la presidenta de Dona i Esport, Eva Ribalta, i del periodista esportiu Josep Guardiola, que ha conduït l’acte, així com de la diputada Helena Martínez i el diputat Jordi Verdú.
Joan Talarn ha començat la seva intervenció lamentant que tradicionalment l’esport femení ha estat considerat com “un esport de segona categoria, més un divertiment que generador dels valors propis de la pràctica esportiva”. Un fet, aquest, que ha atribuït a que “la immensa majoria d’esports estan masculinitzats, com, d’altra banda, passa en moltes de les activitats de la nostra societat”.
És per aquest motiu que, al parer del president, “és necessari disposar d’àrees de govern que fomentin la igualtat i el feminisme, que tampoc no fan massa que existeixen”, tot plegat per ajudar a que canviï “la percepció social sobre la qualitat de l’esport femení” i, d’aquesta manera, fomentar “el reconeixement al valor del seu esforç, perquè estem transformant també la societat per fer-la més justa i més lliure, i això passa per actes de reconeixement com el d’avui, que és el gran secret d’aquest llibre”. També passa, evidentment, pel suport en aquest procés des de les administracions que, com és el cas de la Diputació de Lleida, han apostat fermament “per l’esport femení tant com per l’esport inclusiu i el de base”.
Per la seva part, Helena Martínez ha aprofundit en el paper de les institucions, i concretament de la Diputació de Lleida, per tal que, en endavant, les dones esportistes “no hagin de patir els mateixos entrebancs fruit d’una societat masclista”. La diputada ha remarcat que una de les raons per les que “en aquest mandat vam apostar per la creació de l’àrea d’Igualtat era precisament per contribuir a la visibilització de la contribució de les dones en diferents àmbits”. En aquesta tasca han volgut implicar tots els departaments i àrees de la Diputació, i en aquest sentit, presidència i esport, ha estat un dels motors principals, amb una aposta clara i decidida per enfocar les polítiques esportives de manera que fomentessin l’esport femení, inclusiu i base”.
El llibre que s’ha presentat avui és fruit de la inquietud i el tarannà de Valorus Sports, una editorial tecnològica que dirigeix l’empresari Josep Delgado que té com a objectiu donar visibilitat al món dels esports i de les persones esportistes en un entorn de valors humans, somnis, desafiaments i oportunitats, així com inspirar a cocrear una societat més sana i inclusiva. Un dels seus serveis és crear una col·lecció de publicacions amb l’essència del Valorus, que té com a fet diferencial la forma de comunicar allò més personal de les persones protagonistes.
El primer llibre d’aquesta col·lecció es va publicar el novembre passat amb el títol ‘Valorus Pro Girona’, i es va centrar en la fita que va suposar que, per primera vegada en la història esportiva de Girona ciutat, quatre equips diferents en les màximes categories de les seves respectives modalitats esportives estiguessin a primera línia.
Ara apareix la segona publicació, ‘Valorus Pro Dones i Vida’, que té com a objectiu aprofundir en el món esportiu de la mà de dones esportistes com a protagonistes. És un projecte d’esports i valors que abraça el fil conductor de dones, esport, somnis, entrenaments, esforç, equip, resiliència i per suposat històries de dones esportistes extraordinàries, experiències viscudes i emocions sentides. Ho fa a partir de dotze articles amb dones esportistes de la primera línia actual, experiències que van més enllà del món de l’esport. El llibre reflecteix problemàtiques de la societat i també es fa èmfasi en esportistes catalanes que en el seu moment varen ser pioneres en les seves diferents disciplines. Articles que parlen de noms com Anna Tarrés, Mari Paz Corominas, Alèxia Putellas, Elena Congost, Laia Sanz, Núria Picas, Bito Fuster, Quima Casas, Laia Palau, Araceli Segarra i Marta Gens, per posar alguns exemples. Cal destacar que el llibre està escrit per diferents professionals del periodisme, que en la majoria dels casos apropen a lectores i lectors als temes firmats en primera persona. Dins d’aquest apartat es poden destacar els noms de Paloma del Rio, Olga Viza, Joan Manuel Surroca, Jordi Sunyer, Xavier Llorens, Arnau Segura, Enric Pujol, Xavi Madrona i Natàlia Arroyo.
Aquesta publicació també s’emmarca en la filosofia que l’esport ha de ser un element cohesionador en la ciutadania i una eina per liderar la diversitat, l’equitat i la inclusió. I, de la mateixa manera, el llibre vol contribuir també a trencar barreres entre l’esport d’elit i l’esport d’afició, donant un protagonisme compartit entre les dones esportistes, les autores i els autors dels articles, les lectores i els lectors i tota la societat del nostre territori.
Lleida, 28 de març de 2023
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat