Joan Talarn defensa la “marca de Lleida” en la presentació del llibre ‘Un torrent de paraules. El lèxic de Joan Santamaria’, de Joan Veny

Talarn_Llibre Veny 3

El president de la Diputació ha presidit la presentació d’una obra que és un estudi lèxic de l’obra literària de l’escriptor lleidatà Joan Santamaria fet per una de les màximes autoritats en aquesta matèria

L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha estat aquest dimarts l’escenari de la presentació a Lleida del llibre ‘Un torrent de paraules. El lèxic de Joan Santamaria’, del lingüista i dialectòleg Joan Veny.

L’acte ha comptat amb la participació del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i el filòleg i professor de la Universitat de Lleida, Albert Turull, a banda de l’autor del llibre, a més de la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach.

En el seu discurs, Talarn ha evidenciat la seva especial sensibilitat davant una obra que el toca molt de prop, atès que, com Turull i Veny, és filòleg. Així, ha volgut destacar el temps i les hores que dediquen persones com Veny, perquè “els que estimem la nostra llengua sabem el important que és fer arribar-la a tothom i que sigui la llengua de tots”.

El president de la Diputació ha explicat que el llibre sorgeix arran de l’estada de Joan Veny a Lleida a mitjan segle passat, quan després de llicenciar-se en Filologia Romànica, la seva destinació va ser la de Catedràtic d’Institut a Lleida a l’Institut Màrius Torres. Va ser durant aquesta etapa que Veny “va descobrir l’obra literària de Joan Santamaria, a través de Josep Vallverdú, i ara s’ha decidit a editar-ne l’estudi lèxic. I ha volgut que, tant el continent com el contingut, del llibre, portin marca de Lleida, raó per la qual és que ens ha confiat l’edició a l’IEI”, una proposta que “vam acceptar, amb uns informes de lectura del tot favorables, com no podia ser d’una altra manera, amb l’honor de la confiança de l’autoritat lexicològica”, ha precisat el president de la Diputació de Lleida.

De fet, malgrat no ser català de naixement, sinó que és mallorquí, Joan Veny està considerat com una de les màximes autoritats en dialectologia i lexicologia de la llengua catalana. És catedràtic emèrit de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona i membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans des del 1978, una condició que comparteix amb Albert Turull i Josep Vallverdú, que avui no ha pogut assistir a la presentació.

L’obra de Joan Veny neix, doncs, arran de l’impacte rebut per l’obra de Joan Santamaria, que el va moure a endinsar-se en l’estudi del lèxic, l’aportació dialectal i el perfil sociolingüístic de tot el conjunt d’obra de Santamaria. Un impacte que va facilitar, com ha quedat dit, la figura de Josep Vallverdú, que avui no ha pogut assistir a l’acte i l’absència del qual ha excusat Joan Talarn, que ha llegit unes paraules que Vallverdú havia preparat per a l’ocasió.

Cal recordar que Joan Veny ha publicat nombrosos articles sobre lingüística catalana, especialment sobre dialectologia, geolingüística, etimologia i contacte de llengües. Ha pres part en nombrosos congressos i és autor de llibres com ‘Estudis de geolingüística catalana’, ‘Els parlars catalans, Introducció a la dialectologia catalana’, ‘Dialectologia filològica’, ‘Llengua i entorn natural’ o ‘Petit Atles Lingüístic del Domini Català’. El 2015 va rebre el XLVII Premi d’Honor de les Lletres Catalanes en reconeixement a la seva trajectòria en el camp de l’etimologia i la dialectologia. Ha rebut també la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1997) i el Premi de la Fundació Catalana per a la Recerca (2004).

 

Lleida, 19 de novembre de 2019

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat