Joan Talarn assisteix a la presentació de l’informe anual de l’economia catalana 2018

S’ha celebrat a Barcelona i ha estat presidida pel vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Pere Aragonès
La Diputació de Lleida expressa el seu suport al desplegament de l’Agenda Catalana per a la Prosperitat, anunciat pel vicepresident

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha participat aquest dijous a la presentació de l’informe anual de l’economia catalana corresponent al 2018. Talarn ha estat acompanyat per la portaveu d’ERC a la Diputació, Mercè Carulla.

L’acte s’ha celebrat a la Sala d’Actes de la Creu Roja a Catalunya, a Barcelona, i ha estat presidit pel vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès.

Segons l’informe presentat per Aragonès, l’economia catalana avança a bon ritme i, malgrat un context desfavorable en l’àmbit exterior, presenta un escenari força positiu i un creixement per sobre de la zona euro, amb la recuperació del PIB per habitant a nivells anteriors a la crisi.

Aragonès ha anunciat que, en un termini màxim de tres mesos, el Govern té previst fixar els índexs d’un salari mínim professional, i ha evidenciat que la bretxa salarial a Catalunya encara és “massa estructural”, motiu pel qual tenen previst impulsar polítiques sostenibles i “tangibles per reduir les desigualtats”. Entre elles, hi ha el desplegament de l’Agenda Catalana per a la Prosperitat, una eina que implementarà mesures per aconseguir un acord ampli del Parlament per a la renda garantida de la ciutadania, com també més polítiques redistributives en l’àmbit fiscal, tot plegat amb el repte d’actuar sobre les causes de la desigualtat i fomentar la formació i la innovació.

En aquest sentit, Aragonès ha precisat que, durant els darrers anys, les administracions públiques catalanes han fet un esforç per gestionar bé els recursos dels quals han disposat “malgrat ser injustos els objectius de dèficit, la regla de despesa del 2018 i el deute, que la Generalitat va complir”, tot el contrari que l’Estat, que “no va complir els tres objectius, perquè és l’Estat i marca els nostres i els seus”.

Ha destacat, doncs, aquest esforç que hi ha hagut de “gestió responsable, que no és només mèrit d’aquest Govern, i ara volem gestionar amb tota la llibertat”. “Hi ha hagut un esforç per tornar als nivells de despesa corrent d’abans de la crisi, en l’àmbit de salut, ensenyament i protecció social, però hi ha una diferència: 8.000 milions menys de dèficit. Tenim menys dèficit i s’ha recuperat el nivell de despesa. Però no és suficient. Volem recuperar el nivell d’inversió. Volem augmentar la despesa pública”, ha afegit Aragonès.

Per tot plegat, ha continuat el vicepresident, “tots ens hem fet corresponsables de poder arribar a fer aquesta gestió responsable. I, per tant, creiem que els indicadors demostren que ho podem fer millor que el govern de l’Estat. I, per tant, aquesta autoritat no és del Govern, sinó que és del conjunt de la societat; hem de ser exigents. Cal passar dels pactes d’austeritat a les polítiques de prosperitat. Creixement des del conjunt de la ciutadania. Des del Govern, seguirem treballant per reduir les desigualtats amb aquesta Agenda Catalana per a la Prosperitat i esgotarem tot el marge de maniobra”, un criteri que comparteix plenament la Diputació de Lleida que, per boca del seu president, Joan Talarn, ha expressat el seu total suport a la implantació d’aquesta Agenda Catalana per a la Prosperitat.

Segons Joan Talarn, la paradoxa actual del món local, especialment dels ajuntaments, és que, tot i estar sanejats, tenen limitacions d’inversions per part de l’Estat, més encara quan “la reducció del dèficit de l’Estat s’ha carregat bàsicament a l’esquena de les administracions locals”. Per tot plegat, el president de la Diputació ha dit que caldria dur a terme un canvi que permetés poder “fer polítiques de prosperitat i inversions”, i ha afegit que hi ha una necessitat de “passar dels pactes d’austeritat a les polítiques de prosperitat, ja que no pot ser que els ajuntaments, tot i estar sanejats, continuïn tenint limitacions de despesa”.

A la presentació de l’informe també hi han assistit el president del Consell d’Administració de Fira Barcelona, Pau Relat; la directora general del Cercle d’Economia, Marta Angerri; el president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell; el degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya, Anton Gasol, i el president de la Societat Catalana d’Economia, Eduard Arruga, entre altres autoritats.

Barcelona, 18 de juliol de 2019

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat