Joan Talarn assenyala la nova escola de mecànics aeronàutics de l’aeroport de Lleida-Alguaire com una oportunitat de futur

Talarn_Escola Aeroport_02

Talarn_Escola Aeroport_04

Talarn_Escola Aeroport_03

Talarn_Escola Aeroport_01

El president de la Diputació de Lleida ha participat aquest dilluns en la presentació d’aquest centre, que obrirà les seves portes al primer trimestre del 2021.

Talarn ha visitat les instal·lacio​ns juntament amb els consellers Chakir el Homrani i Damià Calvet

 

La Diputació de Lleida i l’Institut Municipal d’Educació i Treball de Vilanova i la Geltrú han signat un conveni de col·laboració per al desenvolupament d’aquest projecte de formació per als anys 2021 i 2021

 

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha participat aquest dilluns en l’acte de presentació de l’Escola de Manteniment Aeronàutic a Lleida, que obrirà les portes al primer trimestre del 2021 a l’aeroport de Lleida-Alguaire.

 

A més de Talarn, a l’acte hi han participat Chakir el Homrani, conseller de Treball, Afers Socials i Famílies; Damià Calvet, conseller de Territori i Sostenibilitat; Antoni Perea, alcalde d’Alguaire; i Olga Arnau, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú. També hi han assistit, entre d’altres, Ramon Farré, delegat del Govern de la Generalitat a Lleida; Isidre Gavín, secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat; Vidal Vidal, director dels Serveis Territorials de Treball, Afers Socials i Famílies de Lleida; Ariadna Rectoret, directora general del Servei d’Ocupació de Catalunya; Jordi Candela, director d’Aeroports de la Generalitat; i Jordi Palacios, gerent de l’IMET (Institut municipal d’Educació i Treball de Vilanova i la Geltrú).

 

Durant l’acte, s’ha efectuat una visita a l’escola de manteniment aeronàutic, tant a les aules de formació teòrica i co-working com a l’espai de taller i magatzems i també a la zona d’aprenentatges pràctics, on han saludat als representants de les empreses de l’hangar BAA i de l’hangar 25 Buidair.

 

En la seva intervenció, Joan Talarn ha destacat que la posada en marxa de l’escola de mecànics aeronàutics a l’aeroport de Lleida-Alguaire és una molt bona notícia, ja que “es tracta d’una activitat que repercutirà positivament sobre el territori i sobre una part del nostre jovent”.

 

Es tracta, ha dit el president, “d’un nou servei certament singular” del que disposarà Alguaire i que forma part d’un “projecte comú amb Vilanova i la Geltrú”, i que suposa “obrir una oportunitat de futur esperançadora per al nostre jovent, aportant un programa de formació qualificada amb perspectives laborals segures i un projecte de territori”. Per tot plegat, Talarn s’ha mostrat “convençut que aquesta aliança que avui signem amb Alguaire tindrà efectes multiplicadors sobre la qualitat de la formació que rebran i augmentarà les oportunitats de sortides laborals”.

 

Així, Talarn també ha destacat que amb aquest projecte es pot veure la col·laboració interadministrativa, ja que “hem treballat diferents departaments de la Generalitat, els ajuntaments i la Diputació de Lleida i tots hem posat una part perquè fos possible i tinguéssim una escola de formació a l’aeroport d’Alguaire”. Talarn ha volgut posar en valor també la relació que s’estableix, ja que “des de Lleida ens vinculem a un municipi de la costa i de Catalunya, fet que suposa que establim lligams”. Per aquest motiu, Talarn ha proposat “estudiar un agermanament amb Vilanova de la Geltrú”.

 

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, s’ha mostrat content perquè “sumem més família a un projecte d’èxit” i “sumem per multiplicar”. Un projecte que ha significat “incrementar recursos i que en els últims 5 anys hàgim fet una inversió de més de 2 milions d’euros amb l’EFAV, en la formació i programació”. Així, ha afirmat que els nivells d’inserció laboral són del 100%. El Homrani també ha destacat que ja hi ha demanda i ha explicat que “les empreses del sector ja ens han preguntat quan començarem i ens han dit que necessiten personal qualificat”. Per això, ha dit que “aquest és el millor missatge que podem rebre del teixit productiu”. Per últim, El Homrani ha puntualitzat que, a nivell de “formació ocupacional des d’una institució pública finançada per una altra institució pública en l’àmbit de l’aeronàutica, no hi ha cap projecte com aquest a la resta de l’Estat”.

 

Per la seva banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha dit que amb aquest projecte “es fa país, es teixeixen complicitats i una xarxa potent d’activitat econòmica i protecció social”. Calvet ha explicat que hi ha una clara aposta estratègica, en inversions i en infraestructures i que això ha comportat que hagin anat venint empreses. Així, ha explicat que “ara mateix s’estan asfaltant un total de 4 hectàrees per donar-li encara més activitat a l’aeroport de Lleida-Alguaire”. A partir de l’aposta estratègica de les infraestructures i de les empreses que hi ha, “ara s’afegeixen nous usos, com és el de la formació”, ha afegit Calvet. Així, el conseller ha assegurat que “els futurs mecànics aeronàutics del país s’estaran formant a Lleida i a Vilanova i la Geltrú, i aquest és un concepte de futur”. Per últim, Calvet ha anunciat que la comissió d’urbanisme de Lleida ha aprovat inicialment “una modificació del Pla especial que ens permetrà fer 8 hangars nous de gran tampany que serviran per acollir més empreses”.

 

La futura EFAV (Escola de Formació Aeronàutica Vilanova i la Geltrú) de mecànics aeronàutics neix per l’impuls i col·laboració de les administracions públiques participants que convenien el seu establiment a les instal·lacions de l’aeroport de Lleida-Alguaire, valorant aquest entorn d’activitat aeronàutica com el més efectiu on programar cursos de formació ocupacional de personal mecànic en manteniment aeronàutic.

 

A l’aeroport de Lleida-Alguaire s’estan adaptant els espais per a poder instal·lar l’escola aeronàutica, hi haurà un espai de reunions i classes teòriques en una de les plantes de la torre de control, mentre que una part de l’antic magatzem es convertirà en espai de pràctiques i magatzem per a l’escola EFAV. Les obres van començar al novembre i la previsió és que acabin la primera setmana de gener. Es reformaran un total de 870 m2 (en una primera fase) i el pressupost de licitació d’aquestes obres ha estat de 49.343,81€ (IVA inclòs).

 

La instal·lació d’aquesta escola a l’aeroport de Lleida-Alguaire és una oportunitat de formació per a les comarques de Lleida en un sector amb unes grans expectatives de futur i en creixement, amb un alt índex d’inserció laboral en un àmbit que també es troba en un context de relleu generacional.

 

Significa, a més, un pas transcendent en l’establiment d’un itinerari formatiu en mecànica aeronàutica a Catalunya, per al qual l’EFAV està treballant en col·laboració amb el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), programant cursos del certificat de professionalitat d’Operacions auxiliars de manteniment aeronàutic a ambdues seus, de les llicències de manteniment d’aeronaus B1.1 d’avions amb motor de turbina a Vilanova i la Geltrú i de la llicència de manteniment d’aeronaus B1.2 d’avions amb motor de pistó a Lleida-Alguaire. L’alumnat de les dues seus de l’escola podrà accedir a les formacions de l’altre seu homologant les parts formatives comunes, fet que permetrà assolir una doble titulació en menys temps i reduint molt el nombre de desplaçaments o el canvi de lloc de residència mentre s’estudia.

 

La primera acció formativa a Lleida-Alguaire s’iniciarà durant el primer trimestre de 2021. Es tracta, concretament, del curs d’Operacions auxiliars de manteniment   aeronàutic, amb una durada de 420 hores formatives, incloent un mòdul de pràctiques professionals no laborals a realitzar en empreses del sector. Per tirar endavant aquesta formació, aquest matí la Diputació de Lleida i l’Institut Municipal d’Educació i Treball de Vilanova i la Geltrú han signat un conveni de col·laboració per al desenvolupament d’aquest projecte de formació per als anys 2021 i 2021, amb un import de 134.080 euros per als dos anys. La Diputació de Lleida aportarà 40.000 euros durant 2021 i 2021, a raó de 20.000 euros per a cada curs.

 

Per accedir a aquesta formació subvencionada pel SOC, cofinançada per la Diputació de Lleida i gratuïta per a l’alumnat, cal complir amb el requisit d’haver cursat l’Educació Secundària Obligatòria o equivalent (amb o sense titulació) i estar inscrit abans de l’inici del curs com a demandant d’ocupació no ocupat (DONO) o com a persona ocupada però demandant de millora de feina.

 

Alguaire, 21 de desembre de 2020

 

 

 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat