Ho ha dit durant l’acte inaugural de la 19a edició d’una fira que ha ofert dos dies d’activitat, amb productes artesans de proximitat i diferents iniciatives culturals i d’esbarjo.
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha presidit aquest diumenge la inauguració de la 19a Fira de l’Empelt de Llobera.
Talarn ha iniciat la seva estada a Llobera a l’Ajuntament, on ha estat rebut per l’alcalde Joan Vendrell i la resta de la corporació municipal. Des d’allí s’han traslladat a la Torre Peracamps, un conjunt que data del segle XV, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional i que està pendent de restauració.
De tornada a l’Ajuntament de Llobera, Joan Talarn ha signat al Llibre d’Honor en un acte en el qual també hi han estat presents, entre d’altres, Sara Alarcón, presidenta del Consell Comarcal del Solsonès, i Ferran Octavi Martínez, director dels Serveis Territorials de la Catalunya Central, a més de Montse Culell, presidenta de la Fira de l’Empelt, i l’alcalde de Clariana de Cardener i diputat Albert Bajona. En acabar, han efectuat un recorregut per la Fira.
En el seu parlament, Joan Talarn s’ha congratulat pel fet d’estar assistint a la recuperació de la normalitat que representa la represa de fires i esdeveniments arreu del territori. Una normalitat que el president ha xifrat en les 200 fires anuals que es convocaven al territori abans de la pandèmia i que ara ja tornen a estar en marxa en la seva pràctica totalitat.
Tot plegat ajuda a recuperar l’autoestima i l’economia de proximitat, perquè “les fires són el mecanisme a través del qual cada municipi es reivindica exhibint allò que millor sap fer, aquella singularitat que li dona sentiment particular a ser de Llobera, per exemple, i al temps serveix de revulsiu per a l’economia local”.
És per això que el suport a les fires sempre figura en les línies d’actuació que des de la Diputació s’impulsen per tal de fer arrelar projectes de vida als nostres municipis, per millorar la qualitat i les condicions de vida dels pobles i per “reivindicar amb força que als municipis rurals s’hi viu millor que a les grans ciutats”, sempre tenint en compte que “si els municipis es buiden, Catalunya es buida”.
La Fira de l’Empelt de Llobera era un dels certàmens que se celebraven durant els segles XVII i XVIII al Solsonès, i que es va recuperar ara fa dos dècades. Durant els dos dies en què es desenvolupa, dissabte i diumenge, la Fira ofereix una variada oferta d’estands amb productes artesans de proximitat i diferents activitats culturals i d’esbarjo, com ara una caminada popular, la batuda del porc senglar, una exposició de pessebres, una xerrada sobre gestió forestal per la prevenció d’incendis, l’acte literari ‘Paraules de Pau’, ballades de gegants, la tirada lliure de bitlles catalanes i un concert. Tampoc no hi falten inflables, tallers, diorames i jocs de fusta per als més petits, sense oblidar un taller de modelatge de fang. Les propostes es completen amb les jornades de portes obertes de l’escola i el sorteig de la Panera de la Fira.
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat