Joan Talarn aplaudeix Alfarràs per posar-se al mapa gràcies a la dignificació i projecció d’un producte que l’identifica i el dinamitza

Alfarràs_4

Alfarràs_5

Alfarràs_8

Alfarràs_8

Alfarràs_9

Ho ha dit en l’acte inaugural de la Fira del Préssec, que se celebra aquest cap de setmana amb una xifra rècord de 42 expositors 

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha presidit aquest dissabte l’acte inaugural de la 28a edició de la Fira del Préssec d’Alfarràs.

Talarn, que ha estat acompanyat pel vicepresident primer de la Diputació, Agustí Jiménez, ha estat rebut a la plaça de Sant Pere, escenari de la fira, per l’alcalde Joan Carles García; el president del Consell Comarcal del Segrià, David Masot; el vicepresident segon d’aquest ens, Joan Carles Miró; i la primera tinent d’alcalde i regidora de Fires, Festes, i Sanitat, M. Rosa Gràcia, i els diputats Marc Solanes, Núria Palau, Rosa Maria Perelló i Antoni Carré.

Durant la seva visita a la Fira del Préssec, Joan Talarn ha signat al Llibre d’Honor de l’Ajuntament a l’estand consistorial, ha efectuat un recorregut pels diferents parades i ha gaudit d’un tast de coca de préssec, també a l’estand de l’Ajuntament.

En la seva intervenció en motiu de la inauguració, el president de la Diputació de Lleida ha felicitat els organitzadors per una fira que és a punt de complir tres dècades de vida i que és un exemple de com una població que és “la veritable terra dels préssecs de Catalunya” ha estat capaç de “posar-se al mapa” gràcies a la dignificació i a la projecció d’un producte que l’identifica.

En aquest sentit, Talarn ha remarcat que, al voltant de la fruita, a les comarques de Lleida es generen “no només negoci i projectes de vida”, sinó “també cultura de l’esforç i de la recerca”, perquè en cada peça de fruita hi ha moltes hores de treball de la terra i també d’investigació per crear “la millor fruita del món” i també “la més respectuosa amb l’entorn”.

Per tot plegat, el president ha destacat que hi ha una aposta clara per l’especialització, la proximitat, el territori i l’esforç col·lectiu i cooperatiu, un conjunt que esdevé “un motor de generació de riquesa, desenvolupament comercial i d’atracció i fidelització de les persones al territori”, motiu pel qual la Diputació de Lleida no pot fer altra cosa que ser al costat d’aquest esforç, “posant tots els nostres recursos i capacitats al servei del món local”.

La 28a Fira del Préssec d’Alfarràs se celebra al llarg de tot el cap de setmana amb una xifra rècord de 42 expositors i un programa d’activitats força variat que inclou concursos de cuina, showcooking, tallers sobre l’elaboració de préssec en conserva, xerrades i taules rodones, un màster de pesca a mosca, cercaviles, visites culturals, una caminada, activitats gastronòmiques i musicals.

Durant aquest dissabte al matí, per exemple, s’ha celebrat el XIV Màster de Pesca a mosca del Ribagorçana 2023, a càrrec de la SPE Ribagorçana, una cercavila amb la Banda de Cornetes, Tambors i Majorets d’Alfarràs, i una ballada de la Colla Gegantera, acompanyada pels Grallers d’Alfarràs.

Entre les activitats d’aquesta tarda, hi ha una visita cultural al Pou de Gel, a càrrec de l’Associació Col·lectiu de Patrimoni d’Alfarràs; la cuita del préssec, és a dir, la demostració del procés d’elaboració del préssec en conserva, a càrrec de l’Associació de Mestresses de Casa i del Grup d’Esplai el Segrià d’Alfarràs, o el showcooking, a càrrec de Pol Cura, cuiner d’Alfarràs, i Ramon Tudela, xef i propietari del restaurant Bonum NoRules de Lleida.

Del programa del diumenge destaquen la xerrada ‘Agricultura i canvi climàtic. Cultivant un futur sostenible’, a càrrec de Cori Calero, periodista ambiental de la CCMA (Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals), les visites al Celler la Gravera, una xerrada de Km0 Fruits&Ferments, sobre l’elaboració de productes fermentats i el comerç de proximitat, i una taula rodona de pagesos locals i el president de l’ASAJA (Associació Agrària de Joves Agricultors) i pagès, Pere Roqué, i, com a novetat, un concurs de decoració de palots.

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat