El cap del programa d’ús eficient d’aigua de l’IRTA, Joan Girona, és el responsable de la plataforma experimental amb ametllers que la Diputació de Lleida ha posat en marxa a la seva finca de Maials. Girona participa al VIII International Symposium on irrigation of horticultural crops, que organitza l’IRTA i la ISHS a Lleida que se celebra fins avui, i que compta també amb la col·laboració de la Diputació de Lleida.
Aquest simposi, que reuneix 160 investigadors de tot el món, debaten a Lleida sobre el reg. En ambdues experiències Califòrnia és un referent en regadiu. En aquesta entrevista Girona ens explica per què.
Quan i com neix la idea de fer una plataforma experimental amb ametllers?
El detonant va ser la visita que vàrem fer fa dos anys a Califòrnia, a on també hi va anar el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé. Allà vam tenir l’oportunitat de veure com són realment les plantacions d’ametllers amb regadiu i això ens va fer pensar que també ho podíem fer aquí. Tot i així, abans necessitem tenir una plataforma on reproduir el sistema de Califòrnia per demostrar quina és aquesta capacitat i saber com i quan hem de regar els ametllers per treure el màxim profit de les diferents dotacions d’aigua que ofereixen els nostres regadius.
Perquè en dieu “plataforma experimental”?
Ara hem començat amb aquest assaig amb els ametllers i els seus rendiments segons les dotacions de reg, però la idea és que aquest espai no es quedi només aquí, sinó que pugui ser una plataforma experimental on més endavant es puguin fer més projectes de recerca.
Quina peculiaritat té l’ametller per a les zones de regadiu?
A l’IRTA portem molts anys treballant els temes de regadiu i hem constatat que és un conreu que respon molt bé al reg. En els darrers 10 anys el conreu d’aquesta espècie ha experimentat un gran creixement i suposa una gran oportunitat per als nous regadius de Catalunya i especialment per al Segarra-Garrigues on s’han de buscar conreus alternatius.
Per aquest motiu la plataforma disposa de diferents parcel·les amb diferents dotacions de reg, no és així?
Efectivament. La plataforma de Maials disposa de diferents parcel·les amb les diferents dotacions d’aigua, que van de 8.000 metres cúbics d’aigua fins als 2.000 metres cúbics d’aigua, per analitzar la potencialitat en cadascuna de les realitats de país que tenim. L’ametller és un conreu molt plàstic que s’adapta a la quantitat de l’aigua que rep donant diferents produccions.
Un cop plantats els ametllers, quin serà el calendari a seguir?
Els primers anys el que volem és que els arbres creixin molt i mesurar els paràmetres que ens indiquin com s’ha de fer perquè els arbres creixin molt i el més ràpid possible.
Quan els tinguem ben grans, l’esforç el dedicarem a que produeixin molt. La capacitat productiva d’una plantació depèn de la suma de tots els volums de les copes de tots els arbres. Com més gran siguin les copes dels ametllers, major serà també la seva producció. Volem que la plataforma sigui una gran massa verda.
I aquest creixement dels ametllers, de què en depèn?
Depèn del tipus de reg, del moment en que li apliquis i, fins i tot, del lloc on posis l’aigua. Si aplico l’aigua per degoteig molt proper al tronc impedeixo que les arrels es facin més grans i llargues per tal de suportar un tronc i una copa grans.
En canvi, si aplico l’aigua cada vegada més allunyada del tronc forçaré les arrels a anar a buscar-la, es faran grans i afavoriré el creixement del tronc i obtindré una copa molt més ampla també. Hem de tenir present que normalment la grandària de l’arrel és equivalent a l’amplada de la copa, per tant, hem d’intentar fer una arrel ben gran.
Com es farà el seguiment dels paràmetres i controls de la plantació experimental?
Cada parcel·la actua com un sector de reg programat individualment i disposa d’un comptador volumètric digital per controlar la quantitat d’aigua que arriba als arbres. Aquest seguiment es fa de forma diària des dels laboratoris de Lleida, des d’on també es poden canviar les dotacions de reg en cas que sigui necessari. A més, es faran de dues a tres visites setmanals per prendre mesures in situ.
Farem el seguiment i control de paràmetres climàtics (temperatura de l’aire, humitat relativa, radiació solar, velocitat del vent i pluja), l’alçada i capçada de l’arbre per avaluar el seu creixement, la circumferència del tronc, el potencial hídric de les fulles, el seguiment de la flor i el fruit i posteriorment aspectes qualitatius de l’ametlla, entre d’altres.
Quantes persones treballaran en aquest projecte?
Hi ha cinc persones que treballaran directament i unes 10 que hauran d’intervenir de forma més puntual. No obstant això, segons hi hagi més activitat a la plataforma, més gent n’hi haurà involucrada.
Quan començarem a veure la primera producció d’aquests arbres i quines expectatives n’hi ha?
La previsió que tenim és que al 2016 aquests arbres comencin a tenir alguna ametlla i que al 2017 els ametllers ja tinguin una producció suficientment representativa. L’ametller en regadiu té una potencialitat productiva molt superior a la de secà. En números, podem dir que la mitja de producció d’ametlla en secà a Catalunya és de 125 kg de gra per hectàrea, en regadiu aquesta producció augmenta fins als 1.500 kg i a la finca de Maials esperem arribar als 2.500 kg.
Quan es podran treure les primeres conclusions de l’assaig?
No haurem d’esperar 10 anys a obtenir els primers resultats. L’objectiu d’aquest assaig és que des del primer moment ja comencem a explicar què és el que fem. El benefici no és que d’aquí uns anys diguem que ja sabem com s’ha de regar, el benefici s’adquireix amb l’aprenentatge continuat i no amb un resultat final. Per això, el plantejament inclou jornades de portes obertes i l’elaboració, juntament amb la Diputació de Lleida, d’un pla de divulgació.
A més, el Comitè de seguiment d’aquesta plataforma experimental no estarà format únicament per tècnics, sinó que també inclourà persones del sector agrari que puguin aportar la seva experiència i visió i alhora ajudar a transmetre la informació a la resta de pagesos.
Com pot ajudar aquest projecte al sector agrari?
Aquest assaig ajudarà a impulsar un conreu que té una gran potencialitat en regadiu, tant al Segarra-Garrigues com a d’altres regadius de Catalunya, tot i que tradicionalment ha estat considerat un conreu marginal de secà. És una nova oportunitat per al sector, ja que l’assaig ens permetrà conèixer com hem de gestionar l’aigua perquè les plantacions d’ametllers donin la seva màxima producció i siguin el màxim de rentables.
La Diputació de Lleida destinarà anualment 73.000 euros al projecte de plataforma experimental amb ametllers a la finca de Maials, propietat de la institució. El conveni amb l’IRTA és a 10 anys vista i es va aprovar en el darrer ple.
Lleida, 11 de juny de 2015
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat