La Diputació de Lleida ha presentat aquest dimecres un projecte que senyalitzarà quatre itineraris d’evasió de jueus que fugien del nazisme per les comarques del Pallars Sobirà, l’Alta Ribagorça, la Val d’Aran, l’Alt Urgell i la Cerdanya
L’ambaixador d’Israel, Alon Bar, avala el projecte que ha qualificat de “meravellós” pel fet que reconeix la qualitat humana de les persones que van ajudar els jueus a fugir i perquè aconsegueix posar en el seu context el coneixement, la història i el turisme
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, destaca que més enllà d’un projecte turístic o de recuperació de la memòria històrica, és un homenatge a la solidaritat de nombroses persones anònimes que van contribuir a salvar vides, famílies i cultures
L’ambaixador d’Israel a Espanya, Alon Bar, ha elogiat el projecte "Perseguits i Salvats", una iniciativa de la corporació que el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, li ha presentat aquest dimecres. La iniciativa consisteix en la senyalització de diferents escenaris d’evasió al Pirineu lleidatà i les terres de Ponent que refugiats jueus van utilitzar per fugir del nazisme i dels camps d’extermini durant la Segona Guerra Mundial.
El president de la Diputació ha acompanyat l’ambaixador d’Israel en la presentació del projecte a Sort, on també han participat els representants dels consells comarcals del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, la Cerdanya i el Conselh d’Aran.
Durant la presentació del projecte, el director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), Josep Maria Solé i Sabaté, ha indicat que la proposta de senyalització preveu quatre rutes que transcorren per les comarques del Pallars Sobirà, l’Alta Ribagorça, la Cerdanya, l’Alt Urgell i la Val d’Aran. També senyalitzaran aquells indrets que es consideren més representatius, com les duanes, casernes, presons, llocs d’acollida i hotels, alguns dels quals es troben a les comarques de la plana.
Una de les rutes que utilitzaven els jueus per fugir és la que uneix Aulus-les-Bains amb Tavascan a través del coll de Guiló, on aquest dimecres s’han desplaçat les autoritats per descobrir un monòlit commemoratiu del projecte amb una inscripció extreta del poema de Salvador Espriu "La pell de brau" que diu “Tornem pel record als vells passos d’aquest camí”. L’acte institucional ha finalitzat amb la interpretació de dues peces de la música popular sefardita i catalana.
En els parlaments posteriors, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha explicat que aquesta proposta, més enllà d’un projecte turístic, antropològic o de recuperació de la memòria històrica, és un "homenatge a la solidaritat de nombroses persones anònimes que van contribuir a salvar vides, persones, famílies i cultures”.
Reñé ha manifestat la seva satisfacció per poder posar en valor i fer un reconeixement a allò que va viure i va patir el poble jueu, així com a la generositat dels lleidatans que els van ajudar”. A més, ha indicat que es tracta d’un projecte creat amb el major respecte a la memòria històrica i basat en un estudi rigorós, històric i científic”.
El president de la Diputació de Lleida ha afegit que la presentació d’aquest projecte s’emmarca en un moment de “banalització de l’holocaust, el nazisme i el feixisme que cap dels defensors de la democràcia entenem”. “Per aquest motiu”, ha dit, “aquest acte d’avui ha de servir de mostra perquè aquests fets no es tornin a repetir”.
Per la seva part, l’ambaixador d’Israel ha indicat que aquest projecte recorda un “esdeveniment històric molt dolorós” i ha qualificat la iniciativa de “fantàstica”, ja que aconsegueix posar en el seu context el coneixement, la història i el turisme.
Bar ha destacat la “qualitat humana” de les persones del Pirineu lleidatà que van ajudar famílies senceres que fugien de l’Holocaust. “Salvar una ànima és salvar un món sencer”, ha dit l’ambaixador en reconeixement a les persones que van arriscar la seva pròpia vida per ajudar aquells que ho necessitaven.
Característiques del projecte
El projecte contempla una senyalització unificada i amb una marca pròpia que identifiqui arreu del territori els espais referents a l’estada dels refugiats jueus a les comarques de Lleida. La identificació inclourà senyals direccionals, cartelleres explicatives en diferents mides i la incorporació de codis QR que permetran emmagatzemar informació de tot tipus per després descarregar les dades al mateix lloc.
Aquesta senyalització es complementarà amb fulletons de difusió per fer-ne promoció, elaboració d’un espai web i l’edició d’una guia en paper explicant els esdeveniments històrics, els itineraris i els llocs senyalitzats amb informació complementària.
Tavascan, 2 d’octubre de 2013
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat