La vicepresidenta de l’IEI, Rosa Pujol, ha presidit aquest dijous la inauguració de l’exposició ‘Fossilia Ilerdae 2011. Fòssils de la nostra terra’. L’acte –que s’ha fet a la Sala Montsuar de l’IEI- també ha comptat amb la presència d’Antonio Lacasa, cap de la Secció de Palentologia de l’IEI.
Es tracta de la exposició d’una petita mostra dels divers fòssils que es troben en les nostres comarques i que en gran part, es guarden en la Secció de Paleontologia d’aquesta institució.
Es pretén oferir al públic una visió de les diferents formes de vida al llarg dels darrers 400 milions d’anys que s’han preservat en forma de fòssils i, a la vegada, els ambients on aquestes criatures van viure. La mostra exhibeix un conjunt de fòssils d’antics éssers marins i continentals.
Aquestes restes transformades en pedra no són els animals o vegetals tal qual van existir al seu dia sinó les seves despulles petrificades. És a dir, que després de morir, les parts més dures, com els ossos, les closques, conquilles o carcasses van resistir la destrucció de la putrefacció i, en restar enterrats en els llots d’allà on eren, es va iniciar el procés de la fossilització, mineralitzant-se juntament amb els sediments que els van envoltar en un procés que va durar milions d’anys.
L’exposició presenta nou apartats temporals amb les seves convenients vitrines. Aquests apartats corresponen als temps geològics que van des del Paleozoic fins l’època Miocena, per explicar la història del que era el territori ara fa 400 milions d’anys .
Uns plafons adients ofereixen al visitant com eren les terres de l’actual Europa en aquells temps llunyans, explicacions i fotografies així com un plànol de la província de Lleida on destaquen les poblacions que han pogut recuperat part dels fòssils exposats. No cal dir que la riquesa paleontològica del territori lleidatà resulta molt més abundosa que el material el qual s’exhibeix a ‘Fossilia Ilerdae 2011’.
Amb aquesta exposició s’obre un cicle de tres conferències sobre la vida al passat del planeta, amb una primera sobre els jaciments de dinosaures que van viure per les zones del nord de Lleida. Continuarà amb una segona dissertació referent a la informació que s’obté del estudi dels fòssils i conclourà el cicle amb el tema de l’origen dels mamífers des de avantpassats reptilians.
Lleida, 22 de setembre de 2011
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat