La vídua de Pau Casals inaugurarà la biblioteca el dia 23 i al 25 la celebració es trasllada al carrer amb un espectacle de projeccions de llum a l’edifici gòtic de l’IEI
La reobertura oficial de la Biblioteca de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), el proper 23 de març, donarà el tret de sortida dels actes de celebració del 75è aniversari de la institució cultural de referència de la Catalunya interior, una commemoració que tindrà lloc fins al mes de març de 2018.
Així ho ha anunciat aquest dimecres en roda de premsa el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, que ha estat acompanyat de la vicepresidenta de l’IEI, Rosa Pujol, i de la directora de l’IEI, Montserrat Macià.
En la seva intervenció, Reñé ha volgut destacar el posicionament històric de l’IEI en temes crucials de la vida cultural i social de Lleida, i ha defensat que els actes del 75è aniversari no consisteixen en una mirada amb nostàlgia, sinó en “una retrospectiva de tot allò en el que l’IEI ha estat un referent”. Es per això que ha expressat la voluntat que aquest aniversari “no sigui un fi en si mateix, sinó un compromís de cara al futur”, pensant “en allò que hem fet fins ara i en què és el que volem fer d’ara endavant”.
El president de la Diputació ha manifestat que la celebració s’ha de fer amb la voluntat “d’obrir l’IEI a la ciutadania, en el sentit més ampli de la paraula”. Reñé entén que el programa d’actes ha de ser viu i obert, que abasti tot el territori.
Per la seva part, Montserrat Macià ha explicat que els actes del 75è aniversari s’articularan en tres grans eixos: l’institucional, l’acadèmic i el de projecció. Dins l’institucional, el primer acte programat arribarà dijous 23, amb la reobertura de la Biblioteca de l’IEI, que comptarà amb la presència de la vicepresidenta de la Fundació Pau Casals i vídua del músic, Marta Casals. L’acte s’aprofitarà per signar un acord amb la Diputació de Lleida per impulsar el projecte “Pau Casals, el vincle de les comarques lleidatanes amb un català universal”.
Aquesta reobertura donarà pas, dos dies després (25 de març), a l’acte central de celebració dels 75 anys de constitució de l’IEI, coincidint amb el fet que el 25 de març de 1942 l’aleshores president de la Diputació de Lleida, Josep Maria de Porcioles, signava l’acte de constitució d’aquesta institució cultural. En aquest acte, s’oferirà l’espectacle teatral “900 cultures” a càrrec de la companyia Efímer, que farà al·lusió als 900 mesos d’existència de l’IEI i que, amb un joc de llums, intentarà donar vida a l’emblemàtic edifici, dedicant una de les façanes a les persones que l’han fet possible i l’altra al futur de la institució.
El tercer punt d’aquest primer eix institucional seran els actes previstos per a la setmana de Sant Jordi, uns dies que tradicionalment ja són de molta rellevància per a l’IEI però que enguany encara guanyaran més protagonisme amb actes com ara la presentació del facsímil de la revista “Vida Lleidatana”, concretament el número 1 de l’edició d’una publicació que es va editar entre el 1926 i el 1931 i que és un testimoni de la vida cultural tant a la ciutat de Lleida com a les comarques del territori durant el període prerepublicà.
En l’àmbit acadèmic destaca la lliçó inaugural i la presentació de la història de l’IEI, de la mà de l’historiador Manel Lladonosa. Aquesta presentació es farà el 24 d’octubre i anirà acompanyada d’una exposició commemorativa anomenada “Calidoscopi” en què, en base a una seqüència d’imatges extretes de l’extens fons de l’IEI, es proposarà un recorregut per la memòria gràfica de la vida cultural lleidatana.
Al marge d’aquest acte central, se’n desenvoluparan molts d’altres, com ara presentacions de llibres, jornades, congressos, exposicions artístiques i taules rodones, organitzades bàsicament per les seccions de l’IEI, i que tenen com a objectiu comú acostar la cultura al gran públic, en especial a sectors com ara el públic familiar i els joves, que solen ser els més allunyats d’aquestes propostes.
El tercer eix d’acció serà la projecció, tant la interior com l’exterior. En el primer cas, la projecció interior, s’articularà mitjançant el cicle “75 anys, 75 mirades al territori”. Aquest cicle viatjarà per tota la demarcació lleidatana i inclourà un extens ventall artístic, amb música, teatre, literatura, espectacles de carrer i escènics. Novament buscarà arribar a un ampli espectre de públic i també potenciar la qualitat creativa de les creacions que es fan a Ponent.
Pel que fa a la projecció exterior, aquesta es buscarà amb una acció que posi en contacte l’IEI amb altres entitats i institucions de caire cultural. En aquest sentit, s’han impulsat relacions amb la Confederación Española de Centros de Estudios Locales (CECEL) i amb la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC), uns contactes que han cristal·litzat en dos activitats que se celebraran durant aquest any a Lleida sota l’empara de l’IEI: la Trobada de la Confederación Española de Centros de Estudios, que es farà del 22 al 25 de setembre, i la Trobada de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (18 de novembre).
Finalment, també s’ha fet referència a l’acte de cloenda, que es farà el 25 de març del 2018, i que inclourà un concert de l’Orquestra Julià Carbonell de les Terres de Lleida, que enguany compleix 15 anys de vida i amb la qual, aprofitant aquesta coincidència d’aniversaris, l’IEI propiciarà que participi en diferents concerts de petit i gran format.
També cal destacar l’exposició “Gaspar de Portolà i el seu món”, que es podrà veure del 8 de novembre al 28 de gener de l’any vinent a Lleida i que posteriorment viatjarà a Berkeley (Califòrnia).
Lleida, 15 de març de 2017
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat