Guillem Roca guanya el 33è Premi Lladonosa amb un treball sobre la salut pública i la salubritat a la Lleida medieval

20221113 Premi Lladonosa Alguaire 102

20221113 Premi Lladonosa Alguaire 086

20221113 Premi Lladonosa Alguaire 060

20221113 Premi Lladonosa Alguaire 019

Els vicepresidents Jordi Latorre i Ferran Accensi han participat en l’acte de lliurament del guardó, celebrat a l’Ajuntament d’Alguaire.

Latorre diu que Josep Lladonosa és un “un exponent excel·lent d’autoestima” per a les Terres de Ponent i un inspirador dels altres historiadors i del premi que els distingeix.

Guillem Roca ha estat el guanyador del 33è Premi Josep Lladonosa i Pujol d’Història Local dels Països Catalans amb el treball ‘Les olors a la Lleida medieva: salubritat i salut pública a Lleida entre els segles XIII i XV’. L’acte de lliurament del guardó s’ha celebrat aquest diumenge a l’Ajuntament d’Alguaire i ha comptat amb la participació de Jordi Latorre i Ferran Accensi, vicepresidents primer i quart de la Diputació de Lleida, respectivament.

A més de Latorre i Accensi, que han estat acompanyats pel diputat Jaume Rutllant, a l’acte hi han pres part Antoni Perea, alcalde d’Alguaire; Manel Lladonosa Vall-llebrera, president del Patronat Municipal Josep Lladonosa i Pujol; Francesc Guillaumet, director del diari ‘La Manyana’, editor del premi; Elvira Larrégula, regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Alguaire; Leonard Jové, guanyador del Premi de l’edició anterior; i Maria Soler, vicerrectora d’Estudiants i Política Lingüística de la Universitat de Barcelona i que ha ocupat el lloc de Rosa Lluch Bramon, professora d’Història Medieval de la UB, que finalment no ha pogut assistir a l’acte. A més, s’ha comptat amb diferents actuacions de l’alumnat de l’Escola Municipal de Música.

En el seu parlament, Jordi Latorre ha reivindicat el paper de la història i dels historiadors per mantenir la flama “de l’on venim, on som i on anem”. És en aquest punt on s’ha referit la tasca del “mestre Lladonosa”, un dels “grans homenots de les nostres comarques” i al qual ha situat a l’alçada de “noms imprescindibles del pensament, la història i la cultura”, com Ferran Soldevila, Vicens Vives, el Pare Batllori, la nissaga d’historiadors dels Sobrequés, o Pierre Vilar.

Per tot plegat, segons Latorre, la figura de Josep Lladonosa és “un exponent excel·lent d’autoestima” per a les Terres de Ponent i una personalitat inspiradora de la tasca de molts altres historiadors i, per extensió, d’un premi que distingeix “els seus deixebles i continuadors”.

Nascut a Lleida el 1988 i resident a Albatàrrec, Guillem Roca Cabau es va llicenciar en Història a la Universitat de Lleida l’any 2010, va finalitzar els estudis del màster en Cultures Medievals de la Universitat de Barcelona l’any 2013 i es va doctorar, de nou a la UdL, l’any 2017 amb la tesi ‘Salubritat i salut pública a la Lleida baix medieval: La gestió dels espais públics la pobresa i els hospitals’. Durant els darrers anys la seva recerca s’ha centrat, majoritàriament, en l’estudi dels hospitals lleidatans i també en la gestió municipal en temps d’epidèmies durant l’edat mitjana. Actualment, treballa a l’àrea de museus, monuments i turisme de la Paeria de Balaguer i dona classes a la facultat d’educació, pedagogia i treball social de la Universitat de Lleida, concretament dins l’àrea de Didàctica de les Ciències Socials de la UdL.

Prèviament a l’acte de lliurament del guardó, s’ha celebrat a la Casa Sociocultural d’Alguaire una trobada dels membres del Plenari del Patronat Municipal Josep Lladonosa i Pujol, en la qual la Diputació de Lleida ha estat representada per Ferran Accensi.

Amb 33 anys d’història en el seu camí, el Premi Lladonosa distingeix els estudis d’història local dins l’àmbit de les terres de llengua catalana. La temàtica és lliure i està dotat amb 4.000 euros, tot plegat sota l’organització del Patronat Josep Lladonosa i Pujol de l’Ajuntament d’Alguaire i amb el suport, entre d’altres, de la Diputació de Lleida i de l’IEI com a patrons del Patronat, fent la corresponent aportació econòmica i contribuint també amb l’edició dels llibres guanyadors de l’edició anterior a través de ‘La Mañana’.

El jurat ha estat format per Manuel Lladonosa i Vall-llebrera, catedràtic d’història contemporània de la Universitat de Lleida, que ha actuat com a president, i pels vocals Joan Busqueta, professor titular d’història medieval de la Universitat de Lleida; Enric Vicedo, catedràtic d’Història i Institucions Econòmiques de la UdL; Maria Josep Vilalta, professora titular d’història moderna de la UdL; i Noemí Riudor, historiadora i investigadora del Centre d’Història Contemporània de Catalunya.

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat