Generalitat i Diputació de Lleida impulsen el desplegament de la fibra òptica pel territori

[RoyalSlider Error] No post attachments found.

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, i el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, han signat aquesta setmana el conveni pel desplegament i la compartició d’infraestructures de telecomunicacions corresponents als anys 2021 i 2022, i que compta amb un pressupost de 70.238.000 € 

Amb la signatura digital, aquesta setmana, de part del conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat, Jordi Puigneró, i del president de la Diputació, Joan Talarn, del conveni amb la Diputació de Lleida per al desplegament i la compartició d’infraestructures de telecomunicacions, corresponent als anys 2021 i 2022, es fa efectiva la implantació de la fibra òptica pel territori.

El conveni ­—aprovat pel ple de la Diputació celebrat el passat 18 de març—transcriu el compromís de fomentar conjuntament el desplegament i la gestió coordinada d’infraestructures tecnològiques i de comunicacions electròniques que assegurin la igualtat d’oportunitats per a tots els territoris, ciutadania i empreses de Catalunya i, amb aquest objectiu, impulsar i accelerar el procés de desplegament de la fibra òptica a tots els municipis de Catalunya.

Joan Talarn ha afirmat que “l’autopista de la informació del segle XXI, que és la fibra òptica per facilitar comunicacions d’alta velocitat, ens ha d’ajudar a transformar l’economia de les terres de Lleida, l’Alt Pirineu i l’Aran, la pedra angular de la lluita de país contra el despoblament i les institucions hem d’aplicar també una alta velocitat al desplegament de les infraestructures necessàries; aquesta és la principal virtut del conveni signat”.

Per la seva banda, Jordi Puigneró ha destacat que “aquesta ha estat la legislatura en la qual el Govern ha fet l’esforç més gran en estendre la xarxa de fibra òptica de la Generalitat a totes les comarques de Catalunya. Ens toca ara, de la mà del món local, fer arribar la fibra a la resta de municipis i nuclis habitats. El conveni amb la Diputació de Lleida és l’empenta definitiva per connectar la població i el teixit econòmic de les Terres de Ponent”.

De la seva banda, el diputat de Noves Tecnologies, Francesc Sabanés, ha remarcat que “som davant una oportunitat única: demostrar que les comarques de Ponent i el Pirineu som la millor alternativa de la vida post-pandèmia. L’univers on conflueixen òptimament els espais vital, familiar i professional: allà on la vida, la bellesa, la pausa, la natura i el futur s’agafen de la ma”.

Ha afegit que “som conscients que els municipis i els territoris ho esperaven molt abans. Per això, des de l’Àrea de Noves Tecnologies ens hem conjurat i hem premut l’accelerador per superar obstacles i endarreriments per desplegar sense més dilacions la xarxa pública de fibra òptica d’alta capacitat. Encara estem treballant per eliminar-los tots. Aquest projecte és l’eina essencial i la columna vertebral per guanyar la batalla al despoblament. És la vida que durant moltes dècades els hi ha estat negada a les nostres comarques, municipis i ciutadania. I compte que, després de la fibra òptica, ve el 5G”. Finalment, ha agraït “especialment la feina, el compromís i la qualitat humana de l’equip de l’Àrea de Noves Tecnologies que s’han convertit en fonamentals en tota la institució.”

Amb un pressupost de 70.238.000 €, ambdues institucions es comprometen a aplicar el disseny ja elaborat d’un traçat d’infraestructures de fibra òptica al llarg de la xarxa de carreteres per arribar a tots els municipis de la província de Lleida.

Així, tant el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública com la Diputació de Lleida iniciaran la licitació del projecte durant l’any 2021 per tal que la infraestructura de fibra òptica estigui executada com a màxim del 31 de desembre de 2022.

Segons el conveni, es faran dos tipus d’actuacions:

  1. Infraestructures per al pas d’instal·lacions de fibra òptica al llarg de la xarxa de carreteres per arribar a tots els municipis de la província de Lleida.
  2. Compromisos per desplegar la infraestructura per al pas d’instal·lacions i d’estesa de xarxa troncal de fibra òptica per als anys 2021 i 2022. 

Barcelona/Lleida, 13 d’abril de 2021

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat