FestaSal revaloritzarà el patrimoni saliner de Gerri de la Sal amb una jornada farcida d’activitats el dissabte 5 d’agost

Festasal1

Un mercat artesanal de proximitat, visites guiades i teatralitzades al Museu de la Sal, un Escape Room, un taller de sal per als infants, una baixada de rais i un concert són algunes de les propostes d’aquesta tercera edició de la fira

També s’inaugurarà el Pati de les salineres al Museu, en homenatge a totes les dones salineres que durant molts anys van fer feines al salí, i es faran dos graffitis amb imatges al·lusives

La Diputació de Lleida ha acollit aquest dimecres la presentació de la tercera edició de la FestaSal, una jornada plena de propostes per a totes les edats i per tots els gustos que ajudaran a dinamitzar la cultura salinera de Gerri de la Sal, on l’activitat al voltant d’aquest element tornarà a regnar per un dia. Serà el dissabte 5 d’agost, amb un programa farcit d’activitats relacionades el patrimoni saliner d’aquesta població del Baix Pallars.

L’acte d’avui ha comptat amb la participació del diputat Óscar Martínez; de l’alcaldessa de Baix Pallars, Anna Sentinella; i de la regidora de Cultura de l’ajuntament, Marta Farré.

Tallers, xerrades i visites guiades són algunes de les propostes de la FestaSal, un certamen que enguany arriba a la seva tercera edició, atès que es va posar en marxa l’any 2021 per posar en valor el patrimoni industrial i saliner de Gerri de la Sal. L’èxit d’aquella edició, tot i les restriccions derivades de la pandèmia, va animar l’Ajuntament i el Museu a seguir treballant per potenciar aquesta fira i que aquesta esdevingui un revulsiu important per al municipi i ajudi al desenvolupament econòmic local.

Martínez ha puntualitzat que “des de la Diputació de Lleida, com no podia ser d’altra manera, es recolzen aquest tipus d’activitats que posen en valor el patrimoni industrial del municipi. Reconeixem la gran importància que tenen aquestes jornades per als municipis petits i per a tot el territori. Us volem ajudar a consolidar una festa centrada en l’economia local, els actius, el patrimoni i els oficis antics”.

L’alcaldessa de Gerri de la Sal ha destacat la importància de “la memòria oral dels nostres padrins. Tampanada Ràdio farà entrevistes als padrins de Gerri amb la temàtica de les festes de la localitat i dels voltants que hi havia abans”.

Entrant més en detall en la programació, i com a actes més destacats, durant tota la jornada es farà un mercat artesanal amb els productors del territori, en el qual, a  banda de donar a conèixer la peculiaritat salinera de Gerri, es vol donar ressò als productors artesanals del municipi.

També s’ha programat, a càrrec d’Eureka SGN, una activitat geoturística a la carta pels voltants de Gerri de la Sal en què es tractaran temes com ara la geologia del municipi, l’origen de la surgència i el fet històric, present i futur de les avingudes d’aigua.

Un altre dels punts d’interès serà una visita guiada al Museu de la Sal, on també es farà una visita teatralitzada amb l’Esperanceta de Casa Gasia. Un taller de sal per als més menuts a càrrec de Marta Tolzó farà figures amb pasta de sal.

A la tarda, es podrà descobrir com es fa la sal a Gerri d’una manera diferent, amb l’Escape Room del Museu, anomenat ‘Desescapa’t’. També s’ha previst inaugurar el pati del Museu, una obra recentment creada i anomenada ‘Pati de les salineres’, en homenatge a totes les dones salineres de Gerri que durant molts anys van fer dures feines al salí. En aquest acte, a banda de la col·locació de la placa commemorativa al pati, es realitzaran dos graffitis amb imatges salineres.

Cap al vespre es realitzarà una baixada de rais amb la col·laboració de l’Associació els Raiers de la Pobla de Segur, activitat amenitzada per la xaranga FestucBrass Band. A més, durant tot el dia es comptarà amb la col·laboració de la Tampanada Ràdio, l’emissora comarcal, que amenitzarà la diada i realitzarà entrevistes als antics saliners de Gerri. Per acabar la jornada, s’ha programat un concert amb NaTirant Band a la plaça Mercadal, davant del Museu.

Cal destacar, igualment, que durant la jornada els restauradors del municipi donaran protagonisme a la sal de Gerri en els seus plats, a més de guarnir els seus establiments per a la festa amb la decoració que se’ls proporcionarà des de l’Ajuntament i el Museu, amb guirlandes amb les caixes antigues de sal.

Podeu trobar més informació i consultar el programa a:

https://baixpallars.ddl.net/actualitat/noticies/5-dagost-festasal-a-gerri-de-la-sal

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat