Tricentenari

Litografia

Inauguració del Tricentenari a la Seu Vella de Lleida (11/01/2014)

Inauguració del Tricentenari a la Seu Vella de Lleida (11/01/2014)

DSC_3622 web

DSC_3658web

DSC_3062 -web

1979655_web

10013646_web

La Seu Vella, antiga catedral de Lleida bastida entre els segles XIII-XV i convertida en caserna militar per Felip V, fou el punt de partida de la commemoració del Tricentenari 1714-2014. Un seguit d’actes que es desenvoluparan durant tot un any i amb els quals es vol recordar uns fets històrics que marcarien el curs de la història fins als nostres dies.

Després de la derrota d’Almansa, al País valencià, el 1707 –el mateix any que caigué la ciutat de Lleida–; de la presa de Barcelona el 1714 i de la capitulació de Mallorca el 1715, els Països Catalans van quedar esquarterats i les seves llibertats nacionals hipotecades per una llarga repressió política, militar i econòmica.

A aquesta commemoració de país, la Diputació de Lleida i l’IEI hi aporten un cicle d’activitats, conferències i taules rodones a totes les comarques de Lleida, amb l’objectiu d’analitzar, a partir d’uns fets tràgics i transcendentals, les aspiracions nacionals i les perspectives de futur que viu, tres-cents anys després, el poble de Catalunya.

L’acte de la Seu Vella consistí en una mirada retrospectiva a la història de Catalunya a partir de versos, documents històrics, música i dansa.

 

Lleida 1707 – Barcelona 2014
Les terres de Lleida es presenten al Born

En el marc de la celebració del Tricentenari del 1714, la Diputació de Lleida ha programat un cicle d’activitats arreu del territori. Un dels actes de més ressò a Catalunya foren les jornades Lleida 1707 – Barcelona 1714, celebrades el 15 de març al Born Centre Cultural de Barcelona. Aquest singular espai acollí un seguit d’activitats sobre l’assetjament de Lleida l’any 1707 i el recorregut històric fins a la caiguda de Barcelona del 1714.

La diada al Born s’inicià amb una benvinguda institucional a càrrec del conseller de la Presidència de la Generalitat, Francesc Homs, i el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé. Continuà amb una taula rodona participada pel director del Born CC, Quim Torra; el director del Consorci Turóseuvella, Josep Tort; i el director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Josep M. Solé i Sabaté.

La jornada es clausurà amb la recreació teatral El setge de Lleida 1707, que narra l’encerclament de la ciutat a mans de les hosts borbòniques de Felip V. La posada en escena és del grup Teatre de Butxaca, amb textos de Jordi Farrando, Felip Gallart i Jaume Jovells, amb l’acompanyament de música tradicional i música antiga.