Se celebraran els caps de setmana del mes de novembre i fins al 15 de desembre, com a mínim, en sis establiments de Bellaguarda, Granyena de les Garrigues, Juncosa, la Granadella, el Cogul i Bovera
La diputada Sandra Marco; l’alcalde de Bovera, Òscar Acero; el propietari del restaurant ‘La Garbinada’, de Granyena de les Garrigues, Benito Gili, i la tècnica de desenvolupament local de les Garrigues Altes, Sílvia Pallejà, han presentat aquest divendres el projecte ‘Esmorzars de forquilla extra verge’ que es durà a terme durant els caps de setmana del mes de novembre i fins, com a mínim, al 15 de desembre de 2025 en sis establiments de restauració de les Garrigues Altes. També hi ha assistit el propietari de Cal Pebre, de Bovera, Joan Pere Campiña.
Els establiments participants són el bar Ros, de Bellaguarda; La Garbinada, de Granyena de les Garrigues; el bar Casal, de Juncosa; el bar Sport, de la Granadella; el Centre recreatiu, del Cogul, i Cal Pebre, forn de pa i cafeteria tradicional, de Bovera.
Sandra Marco ha ressaltat que “aquest projecte és un exemple excel·lent de com el producte local pot esdevenir motor de promoció econòmica i de cohesió territorial. Els esmorzars de forquilla extra verge no només donen suport als bars i restaurants de la comarca, sinó que també reivindiquen l’oli com a part essencial de la cultura garriguenca i com un producte de salut i qualitat reconegut arreu”.
Els sis establiments oferiran esmorzars de forquilla amb plats típics de la comarca, acompanyats d’oli d’oliva verge extra de les cooperatives i molins locals, coincidint amb l’arribada de la nova collita. En aquest sentit s’ha manifestat Benito Gili, que ha parlat de l’oportunitat d’aprofitar que els esmorzars de forquilla estan de moda “i que tenim un producte estrella com l’oli per donar a conèixer aquesta comarca”.
Amb aquesta proposta es vol donar a conèixer l’oli nou en el seu context natural: la taula i el territori. És una manera de reivindicar el valor del producte local, la cuina de poble i el paper dels bars i restaurants com a espais de vida i identitat. Sílvia Pallejà ha ressaltat que “es tracta d’una forma de donar suport als petits establiments dels pobles d’aquesta part de la comarca, i que se’ls conegui pel bon producte que ofereixen”.
Es tracta d’una iniciativa gastronòmica inclosa dins del programa ‘12 mesos, 12 paisatges’, de la Regió Mundial de la Gastronomia, que té per objectiu fer valdre l’oli d’oliva verge extra de la nova collita, promoure la cuina tradicional del territori i reforçar el vincle entre producte, paisatge i comunitat.
Òscar Acero ha dit que “els pobles petits, com els nostres, necessiten el suport de tothom, i de la Diputació, per poder tirar endavant aquests projectes que ens projecten més enllà del nostre entorn”.
Aquesta iniciativa s’uneix a la del projecte ‘Entre Molins’ en què els restaurants Saroa, L’Espurna, L’arrosseria x No Rules i Xirricló cuinen cada de setmana de novembre a les cooperatives de Juncosa, el Soleràs i la Granadella i el Molí de Cuadrat Valley.
Lleida, 14 de novembre de 2025
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat




