Es presenta la publicació del Congrés de la Pedra Seca de les Terres de Lleida celebrat l’any 2018

Pedra_Seca02

Pedra_Seca03

La publicació destaca el valor patrimonial que representa la pedra seca per a les terres lleidatanes

La secció de Patrimoni Agrari de l’IEI presenta la seva primera publicació mentre decideix noves dates del Congrés sobre la Tàpia, que segurament tindrà lloc el mes de març de 2021

Aquesta publicació enceta la nova col·lecció ‘Actes’, que pretén aplegar ponències i comunicacions de congressos, simpòsiums o jornades, però també conferències de cicles de producció pròpia

El Congrés de la Pedra Seca de les Terres de Lleida ja ha posat a l’abast dels usuaris la publicació que recull tota la informació de les jornades que es van celebrar a Lleida i a Torrebesses el març del 2018.

La publicació està disponible tant a la web del congrés (http://www.pedrasecalleida.cat/) com a l’espai de publicacions virtuals de la web de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI). (http://fpiei.cat/ca/publicacions-digitals). Conté tota la informació referent a l’estructura del congrés i les intervencions presentades pels diferents ponents, comunicadors i participants de la taula rodona, així com les conclusions a què es va arribar en aquest congrés.

En primer lloc, Joan Reguant i Ignasi Aldomà apropen la importància del patrimoni de la pedra seca a les terres lleidatanes i de les seves potencialitats futures amb les dues ponències principals que van obrir el congrés del 2018. A continuació, es poden llegir les 19 comunicacions presentades al congrés, i que estan estructurades seguint els tres eixos temàtics que van seguir les jornades sobre la pedra seca: el patrimoni arquitectònic que representen les construccions de pedra seca; les funcions socials, econòmiques i mediambientals de les construccions de pedra seca; i el futur de les construccions de pedra seca: usos complementaris, procés de patrimonialització i eines de protecció.

Els textos de les comunicacions, que tracten des d’inventaris de patrimoni local fins a reculls normatius vinculats amb la pedra seca, passant per propostes d’eines de desenvolupament local al voltant d’aquest recurs patrimonial, reconeixen i valoritzen la pedra seca com uns dels grans patrimonis de Lleida.

A continuació, es plasma el contingut de la taula rodona que va acollir el congrés i que portava per nom ‘Valoració i reconeixement del patrimoni de la pedra seca’. S’hi recullen experiències de referència, de casa i de fora, que tenen en comú ser capdavanteres en la patrimonialització de la pedra seca, com per exemple, el projecte ‘Col·labora x Paisatge’, ‘Desenvolupament rural a través del paisatge’ o ‘Recuperació de la pedra en sec a la Serra de Tramuntana mallorquina’.

La feina començada per la Secció de Patrimoni Agrari de l’IEI no s’atura amb el treball que s’està desenvolupant al voltant de la pedra seca, ja que aquest any havia d’organitzar el Congrés de la Tàpia, amb la col·laboració de la Taula de Treball sobre Construccions en Terra, constituïda el passat mes de maig i liderada per l’Associació Leader de Ponent i que compta amb la participació de diferents agents del territori, públics i privats. Finalment, però, aquest Congrés de la Tàpia no s’ha pogut celebrar degut a la pandèmia de la Covid-19 i possiblement se celebrarà el març del 2021.

 

La Secció de Patrimoni Agrari de l’IEI

La secció sobre Patrimoni Agrari de l’IEI és una eina que es posa a l’abast de persones i entitats disposades a treballar per tal que el patrimoni agrari i rural de la demarcació esdevingui una eina de desenvolupament local bàsica per al territori.

Els espais agraris, aquells que comprenen les zones agrícoles, ramaderes i/o silvícoles que conformen ecosistemes transformats per l’explotació i l’ocupació humanes i que el seu objectiu destacat és la producció d’aliments i/o de matèries primeres, són la base del territori que envolta les comarques de Lleida.

L’herència que s’ha rebut de les generacions passades a les contrades lleidatanes és el resultat, en gran part, de l’activitat agrària que durant anys i anys s’ha anat desenvolupant i que a poc a poc s’ha anat modulant, endreçant el territori fins a l’actualitat. Al llarg de la història, l’activitat agrària ha anat evolucionant i paral·lelament a aquesta evolució i transformació ha anat llegant un patrimoni ric i abundant que cal valorar, reconèixer i preservar.

 

Col·lecció ‘Actes’

Les actes del Congrés de la Pedra Seca a les Terres de Lleida suposen una doble estrena: d’una banda, perquè es recullen en el que és el primer número de la nova col·lecció ’“Actes”, que neix amb la voluntat d’aplegar-hi ponències i comunicacions de congressos, simpòsiums o jornades, però també conferències de cicles de producció pròpia.

 

D’altra banda, aquesta col·lecció és la primera que des de l’Institut s’oferirà només en format digital, perquè si bé és cert que la política editorial de la institució dona sortida a publicacions bàsicament de contingut acadèmic i científic, també és cert que els lectors d’aquests continguts en són del tot usuaris, dels formats digitals, uns formats que, a més, obren la porta a la integració de continguts que no tenen cabuda en la impressió tradicional, alhora que en possibiliten l’accés per part d’estudiosos d’arreu, d’una manera immediata.

 

Per tant, s’amplia el catàleg amb nova col·lecció i en nou format, en aquest espai de Publicacions Virtuals del web de l’IEI.

 

 

Lleida, 11 de juny de 2020

 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat