Joan Talarn diu en la presentació que es tracta d’una iniciativa que permetrà “multiplicar els impactes de la digitalització en l’economia local i de la demarcació”
El laboratori provarà nous dispositius amb tecnologia 5G i permetrà donar un impuls a sectors com ara l’agroalimentari, ramader i la sanitat animal, així com a la provisió de recursos hídrics i el de les ciutats intel·ligents
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha participat aquest dilluns en l’acte de presentació als mitjans de comunicació del Laboratori 5G de l’Àrea 5G de Ponent, que ha tingut lloc a la Cambra de Comerç de Lleida.
Juntament amb Talarn, hi han pres part el president de la Cambra de Comerç de Lleida, Jaume Saltó; i l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo. També hi han assistit el vicepresident primer la Diputació de Lleida, Jordi Latorre; el vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Carles Gibert; el responsable tècnic del projecte Àrees 5G Catalunya de la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament de la Vicepresidència de la Generalitat de Catalunya, Xavier Flores; la responsable dels projectes d’innovació i 5G a la Fundació i2cat, Jara Forcadell; el gerent d’Innovació i Relacions Institucionals de Telefónica Este, Julián Vinué; i els representants del projecte 5G del Mobile World Capital, Tomeu Sabater i Òscar Alavedra.
En la seva intervenció, Joan Talarn ha destacat que tecnologies com la intel·ligència artificial, la robòtica, el blockchain, la Internet de les coses i el 5G estan generant canvis profunds en l’economia i la societat estan impulsant una nova revolució tecnològica de la qual les àrees rurals no poden quedar fora, donat que poden contribuir a “impulsar la competitivitat del nostre teixit econòmic i afavorir el reequilibri territorial i el repoblament”.
És per això que, en el marc del Projecte Estratègic per la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran, aquest Laboratori 5G significa que s’ha assolit el primer repte per fer-ho realitat, motiu pel qual ha felicitat la Cambra de Comerç per la seva implicació en el lideratge del projecte.
El president de la Diputació ha remarcat que el primer objectiu per minimitzar el risc d’escletxa digital passa per assegurar una connectivitat de qualitat a tot el territori, i en aquest sentit “el desplegament efectiu de la fibra òptica és bàsic”, però ha precisat que, en paral·lel, cal poder disposar d’espais que afavoreixin la creació de serveis digitals de valor afegit i l’adopció d’aquest ventall de tecnologies “en benefici d’un model de desenvolupament intel·ligent, just i sostenible”.
És en aquest sentit que l’habilitació del laboratori 5G, específicament orientat a la creació de serveis digitals per a sectors i àmbits tan estratègics a casa nostra com són l’agricultura i la ramaderia, aviat serà percebut com “un element que multiplicarà els impactes de la digitalització en l’economia local i de la demarcació”.
El Laboratori, que es dedicarà a provar nous dispositius que faran servir tecnologia de telefonia mòbil de cinquena generació (5G), permetrà donar un impuls a sectors com ara l’agroalimentari, ramader i la sanitat animal, així com a la provisió de recursos hídrics i el de les ciutats intel·ligents.
El projecte, anomenat ‘Lleida On’, és fruit de la col·laboració entre Generalitat, Diputació de Lleida, Paeria de Lleida, Cambra de Comerç, Mobile World Capital Barcelona, Fundació i2CAT i Telefónica. S’hi incorporaran també la Universitat de Lleida i el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida.
El president de la Cambra de Comerç, Jaume Saltó, ha explicat que la idea d’aquest projecte “és que totes aquelles empreses que vulguin ‘xequejar’, és a dir, testejar, dispositius o solucions en l’àmbit 5G, tinguin un espai on ho puguin fer”, amb la doble finalitat que “les empreses del territori no hagin de marxar de Lleida per a fer-ho i fer créixer les empreses en l’àmbit tecnològic amb aquesta tecnologia”.
La implantació d’aquest laboratori és la primera peça d’una xarxa que vol assolir alts percentatges d’implantació a finals d’any. El següent pas, ha dit Saltó, és que “aquest espai es vagi replicant al territori i es pugui provar al camp”. D’ençà que el projecte està en marxa, un mes aproximadament, hi han mostrat interès una quinzena d’empreses i tres han passat per aquest laboratori per realitzar proves.
Amb aquest nou pas cap a la implantació de tecnologia punta, Lleida es converteix en un banc de proves per desenvolupar-la i fer efectiva tant la digitalització de sectors econòmics ja consolidats com el de la implantació de noves activitats.
Durant l’acte, s’ha efectuat una visita del LAB 5G i una demostració a càrrec de l’empresa PIRA Technology, que ha presentat una prova pilot d’un router i ha comprovat si funcionaria amb tecnologia 5G.
Lleida, 19 de juliol de 2021
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat