Ens adherim al manifest del Dia Internacional de les Dones

[RoyalSlider Error] No post attachments found.

La Diputació de Lleida s’ha adherit a la celebració del Dia Internacional de les Dones, l’acte central del qual ha estat la lectura, aquest matí, d’un manifest a la Plaça 8 de Març de Lleida en què hi ha estat present la diputada Josefina Bernades.

La Diputació de Lleida ha participat aquest matí en l’acte central de les celebracions del Dia Internacional de les Dones, que ha consistit en la lectura d’un manifest a la Plaça 8 de Març de la capital del Segrià. La corporació ha estat representada en aquest acte per la diputada Josefina Bernades.
En cloure l’acte, Josefina Bernades manifestava que “com cada any, perquè malauradament ho hem de fer cada any pel Dia Internacional de la Dona Treballadora, totes les institucions de Lleida ens apleguem aquí per sentir una persona d’una entitat llegeix el manifest. La Diputació de Lleida, com sempre, hi hem estat presents i espero que ho continuarem fent”.
L’acte ha comptat amb la presència de totes les institucions, i la lectura del manifest ha anat a càrrec de Maite Montañés, d’AFANOC Lleida, i de Jos Farreny, de Dona Balàfia. A més, alumnes del Convervatori i de l’Escola de Música de Lleida han interpretat diferents peces musicals.
L’equitat de gènere era l’eix del contingut d’aquesta ‘Declaració Institucional de l’Institut Català de les Dones del 8 de març del 2015’, que ha estat llegida en els actes commemoratius que s’han fet en tot el territori. El manifest comptava amb l’adhesió de les quatre Diputacions catalanes, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya, que a més donen el seu suport per tal de divulgar una campanya unitària institucional de sensibilització amb el missatge “Tu mous fitxa. Catalunya per l’equitat de gènere”.
Aquesta campanya vol promoure la reflexió i la revisió individual al voltant del concepte d’equitat de gènere, ja sigui en l’àmbit professional com en les relacions familiars i personals. Aquesta presa de consciència individual ha de permetre actuar, moure fitxa i protagonitzar una transformació que ens porti a una societat on el valor de la igualtat d’oportunitats entre homes i dones sigui una realitat efectiva.
Pel que fa al manifest, en el seu contingut es destaca que “avui, Dia Internacional de les Dones, com cada 8 de març, les dones de tot el món fem sentir la nostra veu per tal de recordar que la lluita per la igualtat entre els homes i les dones és una lluita quotidiana i constant, que ve de lluny i que encara té molt camí per recórrer”.

El text afegeix un recordatori per la lluita de les dones que les han precedit, entre les que esmenta persones anònimes, com ara les treballadores de la Cotton de Nova York, les sufragistes de Sèneca Falls o les mestres de la 2a República, i també personalitats públiques, com ara Francesca Bonnemaison, Virginia Wolf, Marie Curie, Caterina Albert (amb el pseudònim de Víctor Català), Maria Mercè Marçal, Margarida Xirgu, Victòria Kent, Frederica Montseny i Carme Karr.

Malgrat els progressos, però, el manifest subratlla que “cal seguir avançant i consolidar les fites aconseguides en l’espai públic i en el privat, a casa i al carrer. I encoratjar-nos a no renunciar als drets que garanteixen les nostres llibertats, com el dret al propi cos”. La declaració recorda també que, “malgrat els importants canvis que s’han produït al llarg del segle XX al nostre país, la situació de les dones al mercat de treball continua estant marcada per la desigualtat i per la doble presència de les dones”, i en aquest sentit puntualitza que “el treball domèstic, el treball invisible, no remunerat i realitzat principalment per les dones, significa aproximadament un 40% del PIB català”, per afegir que “cal fer un gir, doncs, i cal moure fitxa des de les nostres vides quotidianes per tal de transformar els nostres pobles i ciutats”.

És per això que la declaració conclou amb una aposta per “garantir els drets bàsics de les dones i per avançar en la coeducació i la coresponsabilitat entre homes i dones”, i per “impulsar un canvi cultural que ens porti a establir unes relacions entre homes i dones lliures de violències i de dominació, unes relacions que ens permetin créixer en igualtat i llibertat” i així avançar, des de la complicitat “cap a la construcció de pobles i ciutats més justos i solidaris”.

Lleida, 8 de març de 2015

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat