Els allotjaments rurals catalans superen la mitjana espanyola en nombre de turistes internacionals

Jornada_turisme_rural_001_WEB

La Diputació de Lleida ha acollit aquest dimarts una jornada sobre turisme rural, organitzada conjuntament pel portal Escapadarural.com, el Patronat de Turisme de la corporació lleidatana i la Federació de Cases Rurals a Lleida

Jornada_turisme_rural_002_SLI

El director del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Juli Alegre, ha donat la benvinguda als assistents a la jornada sobre turisme rural

Jornada_turisme_rural_001_SLI

La Diputació de Lleida ha acollit aquest dimarts una jornada sobre turisme rural, organitzada conjuntament pel portal Escapadarural.com, el Patronat de Turisme de la corporació lleidatana i la Federació de Cases Rurals a Lleida

 

Segons les darreres dades de l’Observatori del Turisme Rural, que s’han donat a conèixer en una jornada organitzada per Escapadarural.com, juntament amb el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida i la Federació de Cases Rurals a Lleida

 

La Diputació de Lleida ha acollit aquest dimarts una jornada sobre turisme rural, organitzada conjuntament pel portal Escapadarural.com, el Patronat de Turisme de la corporació lleidatana i la Federació de Cases Rurals a Lleida.

El director del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Juli Alegre, ha donat la benvinguda als assistents i en la seva intervenció ha destacat la importància del turisme rural per a la demarcació de Lleida “que impregna les comarques lleidatanes d’una personalitat i d’un caràcter especial fent del Pirineu i de les terres de Lleida una destinació de primer ordre en aquest sector”.

Perfil del turista rural que viatja a Catalunya

En el transcurs de la jornada, Escapadarural.com ha donat a conèixer en exclusiva les dades de l’Observatori del Turisme Rural sobre el sector a Catalunya. Les més destacades indiquen que els viatgers que escullen Catalunya per realitzar una escapada rural provenen principalment de la pròpia autonomia. Tot i així, s’observa que als allotjaments rurals catalans hi arriba un major nombre de turistes internacionals en comparació amb la mitjana espanyola (11,6% davant del 6,8%).

El 87,4% dels clients nacionals acostumen a practicar aquest tipus de turisme entre un i tres cops l’any i el 85,6% d’ells prefereixen els caps de setmana per fer-ho.

L’estudi també mostra que un 42,2% dels turistes realitzen les reserves amb més d’un mes d’antelació i un 65,9% afirma que realitza la seva recerca d’allotjament a través de portals especialitzats.

La mitjana d’edat del viatger és de 42 anys i el 45,5% viatja en família. Pel que fa a la despesa per persona i dia, la majoria dels clients del turisme rural català assignen una mitjana d’entre 20 i 29 euros diaris a l’allotjament.

El 28,8% dels enquestats que fan turisme rural a Catalunya incrementen el seu pressupost en àpats fins als 30-39 euros, la qual cosa suposa dos punts percentuals més que a la resta de l’estat espanyol.

Perfil del propietari rural català

El 36,5% dels empresaris catalans no compatibilitza la seva dedicació a l’allotjament amb una altra activitat laboral, això suposa que els propietaris catalans superen en 5 punts la dedicació exclusiva al seu negoci de turisme rural respecte de la mitjana espanyola.

Les dades de l’Observatori del Turisme Rural indiquen que els empresaris catalans han aplicat una menor reducció de preus el darrer any, donat que aquest percentatge ha estat del 23,3% mentre a la resta de l’estat espanyol ha estat del 30%. Aquestes xifres posen de manifest una situació més positiva a Catalunya, on un 14,1% dels propietaris d’establiments de turisme rural, fins i tot, han pujat preus el darrer any, superant en 4 punts la mitjana nacional.

Les principals preocupacions dels propietaris són l’estacionalitat (57,4%), l’excés d’oferta (52,5%), la manca de promoció per atraure clients estrangers (49,7%) i la il·legalitat (49,5%).

Finalment, el 77,1% dels propietaris afirmen que realitzen un exhaustiu control de les valoracions que els clients fan dels seus allotjaments.

La presidenta de la Federació de Turisme Rural de les Terres de Lleida, Núria Ferrando, ha indicat que aquestes dades ajuden els propietaris d’establiments de turisme rural “a saber on estan situats i cap a on han d’anar i treballar per aconseguir la professionalització del sector”.

Durant la jornada, a més de revelar-se els resultats de l’Observatori del Turisme Rural, s’han tractat qüestions d’interès com la importància del Big Data en l’activitat turística.

També s’ha organitzat una taula rodona en la qual s’ha abordat la necessitat de crear i fer més atractiu un destí, mitjançant la col·laboració de tots els agents i empresaris turístics de la zona, i un taller de formació dissenyat pels propietaris de cases rurals, “Optimitza el teu contingut audiovisual per millorar les teves ventes”, impartit per Cristina Perseguer, responsable de comunicació d’Escapadarural.com.

Per últim, l’acte ha finalitzat amb l’entrega de l’Espiga d’Or que cada any atorga la Federació de Cases Rurals a Lleida en reconeixement a una trajectòria professional destacada entre els empresaris del turisme rural. Núria Ferrando, presidenta d’aquesta Federació, ha fet l’entrega del guardó a Josep Maria Roca, de Casa Roca de Sant Martí de Barcedana (Pallars Jussà).

 

Lleida, 10 de maig de 2016

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat