El XVIII Fòrum d’Estudis sobre la Joventut analitzarà les oportunitats que ofereix el món rural als joves

Forum_joventut_001_sli

La Diputació de Lleida ha acollit la presentació d’aquest espai de debat que se celebrarà els dies 22 i 23 d’octubre a la Universitat de Lleida

El XVIII Fòrum d’Estudis sobre la Joventut dedicarà la temàtica d’aquesta edició a reflexionar sobre les oportunitats que pot oferir el món rural a les persones joves.

La Direcció General de Joventut organitzarà les jornades en col•laboració amb el Màster interuniversitari en Joventut i Societat, sota el títol “Joves i nova ruralitat: reptes i oportunitats”.

El Fòrum compta amb el suport de la Diputació de Lleida; la Universitat de Lleida, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació; la Fundació Món Rural i l’Associació d’iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA).

El diputat Eloi Bergós ha destacat la importància d’organitzar jornades com aquesta per fixar la gent jove al territori.

El director general de Joventut, Toni Reig, ha afirmat que en aquesta edició del Fòrum s’obre un nou espai per reflexionar sobre les oportunitats que presenta el món rural. Es preveu més d’un centenar d’assistents i es pretén analitzar la temàtica del món rural des de diverses perspectives, és a dir, aquells joves que continuen amb l’explotació agrària familiar, però també aquells joves amb formació que veuen en el món rural una nova oportunitat de desenvolupar un producte.

El Fòrum comptarà amb experts en desenvolupament rural, amb la presentació d’experiències de joves que viuen i treballen en el món rural i amb representants d’institucions i entitats que acompanyen joves emprenedors.

El subdirector d’ETSEA, Jordi Graell, ha destacat el paper actual de la universitat en el sentit que des de l’escola es pot aportar la formació per aconseguir l’èxit de les diverses indústries i explotacions d’arreu del territori.

En el marc del fòrum, la consultora en territori, pagesia i cuina i doctora en geografia i medi ambient, Neus Monllor, exposarà la seva tesi doctoral amb el títol “Explorant la jove pagesia: camins, pràctiques i actituds en el marc d’un nou paradigma agrosocial”, guanyadora del Premi Joventut 2012. Monllor explica en aquest estudi les característiques dels joves pagesos que s’incorporen al món rural.
Segons les dades del cens agrari de Catalunya, de cada 100 pagesos la majoria tenen més de 55 anys i tan sols 7,7 són joves menors de 35 anys.

Monllor ha explicat que el model tradicional agrari basat en la intensificació de la producció sense tenir en compte el territori ni les persones és caduc. Els models d’empresa que s’estan posant en marxa amb èxit estan estretament vinculats amb el territori basant-se en la proximitat, la qualitat i l’ecologia. Es volen recuperar els valors tradicionals de la pagesia utilitzant instruments actuals com la tecnologia i les comunicacions.

Actualment, els joves pagesos volen desenvolupar els seus projectes en el món rural basant-se en el talent i la formació.

Un exemple és el Grau en Nova Pagesia que ha posat en marxa l’Escola de Capacitació Agrària de Tàrrega destinat tant a les persones que relleven una explotació agrària familiar com aquells nouvinguts en la pagesia que implementen projectes agrícoles vinculats amb el territori amb la voluntat de fer aliments diferenciats.

Lleida, 19 d’octubre de 2015

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat