El sistema públic de transport terrestre a Lleida supera el nivell d’usuaris previ a la pandèmia, amb més de 2,3 milions de viatges

Comissió_Rodalies_01

Comissió_Rodalies_09

Comissió_Rodalies_08

Comissió_Rodalies_03

La Diputació celebra la tercera i última Comissió de Seguiment de Rodalies Lleida del mandat

 

El nivell de demanda d’ús del transport públic terrestre a les comarques de Lleida se situa per sobre de l’índex registrat abans de la pandèmia de la COVID-19, amb un total de 2.371.300 viatges l’any 2022 entre l’oferta conjunta de trens i autobusos, segons ha informat el secretari de Mobilitat i Infraestructures de la Generalitat de Catalunya, Marc Sanglas, en la reunió de la Comissió de Seguiment de Rodalies de Lleida celebrada aquest matí a la Diputació de Lleida. L’any 2019, aquesta xifra va ser de 1.968.300 entre els usuaris dels autobusos interurbans, les línies fèrries R12, R13, R14 i la línia de la Pobla de Segur. Per al secretari de Territori i Mobilitat, aquestes dades demostren la necessitat de reforçar i millorar el sistema de transport públic de Rodalies de Lleida.

 

La Diputació de Lleida ha acollit aquest matí la tercera reunió de la Comissió de Seguiment de Rodalies de Lleida, constituïda al desembre de l’any 2020 com a continuació de la de l’antiga Plataforma per la millora de la línia Lleida-Manresa. El president de la Diputació, Joan Talarn, ha recordat que la Comissió és un òrgan de coordinació institucional entre el món local i econòmic de Lleida amb les administracions responsables del servei de transport públic a la nostra demarcació.

 

A la Comissió han assistit també director general de Transports i Mobilitat de la Generalitat, Oriol Martori; el president de Ferrocarrils de la Generalitat, Antoni Segarra; la delegada del Govern de la Generalitat a Lleida, Montse Bergés; el subdelegat del govern de l’Estat a Lleida, José Crespín, a més dels portaveus dels diferents grups polítics de la Diputació, dels ajuntaments i consells comarcals amb línia ferroviària i representants de sindicats i organitzacions sindicals.

 

En la seva exposició, el secretari de Mobilitat i Infraestructures de la Generalitat de Catalunya, Marc Sanglas, ha recordat que la configuració del servei de Rodalies de Lleida actual inclou els serveis ferroviaris de Lleida-Balaguer-la Pobla de FGC i els serveis de les línies R12, R13 i R14 de Rodalies de Catalunya a les comarques de Lleida, els serveis de bus Exprés i els serveis de bus de curt recorregut al voltant de la ciutat, i que l’increment potencial de serveis es basa en aquesta configuració conjunta dels serveis de tren i bus en funció de la demanda existent, així com en la millora dels serveis ferroviaris en el tram Lleida-Cervera-Manresa.

 

En aquest sentit, Sanglas ha reiterat el compromís del Govern de la Generalitat d’encarregar a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya la millora dels serveis ferroviaris de rodalies de Lleida al corredor Lleida-Cervera-Manresa per tal d’ampliar la freqüència i la qualitat de l’oferta, que passarà de 6 a 12 serveis entre Lleida i Cervera i de 3 a 5 entre Lleida i Manresa. Ha posat en valor “el treball del Govern per a millorar el transport públic a les comarques de Lleida, sobretot pel que fa a la seva intermodalitat”. “La nostra voluntat és millorar la vida de la gent i per això el 70% del pressupost del Departament es destina al transport públic”, ha reblat.

 

Pel que respecta al sistema de transport per carretera, en l’actualitat la Generalitat té en diferents processos de licitació i execució la nova parada d’autobusos al carrer Anselm Clavé de Juneda, la construcció de la nova estació d’autobusos de Tàrrega que compta amb finançament dels fons europeus Next Generation, la nova estació d’Almacelles al carrer Joan Maragall, i la nova estació d’autobusos a l’antiga farinera de la Meta i els Docs, al costat de l’estació de ferrocarril de la ciutat de Lleida. Igualment, es preveuen 13 noves marquesines a poblacions de les Garrigues, la Noguera, la Segarra, el Segrià i l’Urgell.

 

Per la seva banda, el subdelegat del govern de l’Estat a Lleida, José Crespín, ha dit que “avui per avui, l’operadora Renfe continua manifestant la seva capacitat i voluntat de poder dur a terme la gestió i l’explotació de Rodalies Lleida”. També s’ha referit a “l’impuls del Govern de l’Estat en la intermodalitat en el conjunt de les Terres de Lleida, perquè gràcies als fons del Pla de Recuperació de Transformació en Resiliència, amb un import de 48 M€, serà possible la construcció de les estacions d’autobusos de Lleida, Juneda, Tàrrega, Almacelles i del nou baixador al polígon del Segre”.

 

Així mateix, l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha manifestat que cada vegada que li pregunten per les Rodalies ho veu amb escepticisme. “Penseu que del 1.033 de Rodalies que circulen, només n’hi ha 22 que ho facin per la demarcació”. D’altra banda, ha exigit a l’Estat que compleixi amb allò acordat amb el Govern de la Generalitat. “Si l’any passat se’ns va dir que la Generalitat té una previsió pressupostària –que la té– disposada per tal que Renfe comenci a operar ja amb els seus trens i equips humans amb majors freqüències, que ho facin ja, perquè portem molts anys clavats en aquesta situació d’immobilitat”.

 

Finalment, el president de la Diputació, Joan Talarn, ha agraït la confiança que tots els actors implicats en el transport públic a la demarcació demostren en la Diputació com a garant de la pluralitat necessària per a tractar aquestes qüestions de vital importància per fer arrelar projectes de vida al territori.

 

 

Lleida, 5 de maig de 2023

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat