El republicà Joan Talarn, reelegit president de la Diputació de Lleida per al mandat 2023-2027

Ple constitució_03

Ple constitució_04

Ple constitució_02

Ple constitució_01

Ha rebut els vots favorables dels grup d’ERC, Candidatura de Progrés (PSC), Unitat d’Aran i Ara Pacte Local

El republicà Joan Talarn ha estat reelegit aquest dimarts com a president de la Diputació de Lleida, materialitzant així l’acord de govern entre el seu grup, Esquerra Republicana de Catalunya, i els representants de Candidatura de Progrés (PSC), Unitat d’Aran i Ara Pacte Local.

L’elecció de Talarn s’ha produït en el Ple extraordinari de constitució de la corporació 2023-2027, durant el qual ha comptat amb els 8 vots favorables del seu grup, els 3 de Candidatura de Progrés (PSC), 1 d’Unitat d’Aran i un altre d’Ara Pacte Local, assolint la majoria absoluta amb 13 vots en primera votació. El nou president repeteix en el càrrec que ja va assolir el passat mandat 2019-2023.

La sessió ha començat amb la constitució de la taula d’edat formada per l’alcalde d’Organyà, Celestí Vila, i el regidor de Balaguer, Marc Solanes. Després del jurament o promesa del càrrec dels diputats i diputades, s’ha fet l’acte formal de constitució de la corporació, seguit de l’elecció de la presidència, el lliurament de distintius als membres de la corporació i, finalment, les intervencions dels representants de cada partit polític.

 

Intervencions

Rosa Pujol, d’Ara Pacte Local, ha destacat que “el pacte que ha de donar estabilitat a la institució i que subscrivim ERC, PSC, Unitat d’Aran i Ara Pacte Local, ha de garantir també una governança que funcioni i que funcioni bé. Que ajudi a superar els obstacles, que doni resposta amb acompanyament i eficiència a les demandes d’alcaldes i alcaldesses per poder resoldre tot allò que els nostres ajuntaments esperen des de fa temps. Sé que no serà fàcil, però ara ha arribat el moment de demostrar que els nostres fets parlen molt més i molt millor que les nostres paraules”.

José Antonio Serrano, com a representant d’Unitat d’Aran, ha afirmat que durant aquest mandat basarà els seus objectius en tres eixos: la defensa de la cultura i la llengua aranesa, la millora de les condicions  de vida dels pobles i dels seus veïns i veïnes, i l’aposta per una economia i un turisme més fort al Pirineu i a tota la demarcació”.

 

Per la seva banda, Xavier Palau, del Partit Popular, ha explicat que donaran veu “al centredreta lleidatà, al lleidatanisme polític, cultural, econòmic, i al lleidatanisme que ha de ser el segell identitari propi del Partit Popular durant aquest mandat”.

 

Cristina Morón, en nom de Candidatura de Progrés (PSC), ha dit que “el Grup Municipal Socialista a la Diputació de Lleida tenim vocació de treball pel benestar de la ciutadania de les comarques de Lleida. Encetem aquest mandat amb esperit constructiu, de mà estesa, de pacte, de suma. Proposem que aquest plenari sigui un exemple de col·laboració i d’entesa, i volem que aquesta corporació defugi de la queixa i la confrontació per esdevenir un fòrum polític que avanci amb fermesa en la formulació de propostes”.

Estefania Rufach, del grup d’Esquerra Republicana de Catalunya, ha recordat que “avui constituïm una Presidència altament compromesa amb el projecte d’independència de Catalunya i també amb l’autonomia local”, i que des d’ERC volem posar en valor la gran feina realitzada en l’anterior mandat per tots els membres d’aquell govern i, especialment, volem destacar els esforços realitzats pel president Joan Talarn en el darrer mes per protegir tot el municipalisme lleidatà davant el risc de tornar a aquelles èpoques en què les alcaldies havien poc menys que pidolar els ajuts per tirar endavant els projectes dels seus pobles”.

 

Les intervencions dels representants del grups polítics ha finalitzat amb les paraules de Jaume Ars, de Junts-Impulsem, que ha destacat que des de la posició de grup majoritari de la corporació vetllaran pel control i l’observació de la governança, a l’hora que proposaran alternatives a través de l’entesa i l’escolta activa. També ha fet referència a utilitzar la pedagogia en tant que “la gent demana que se’ls escolti. El nostre tarannà és estar a prop dels pobles, i així ho farem durant aquest mandat”.

 

Parlament de Joan Talarn

L’acte de constitució ha finalitzat amb la intervenció de Joan Talarn, reelegit president de la institució, que ha promès tenir “una visió catalanista i plural de la realitat política de Lleida, Alt Pirineu i Aran. I, de fet, no hauria de ser cap novetat. Aquesta, a l’igual que les altres tres diputacions catalanes actuals, recull el llegat polític d’institucions catalanes i pragmàtiques com van ser la Mancomunitat de Catalunya i la Generalitat republicana”.

 

Després de citar Josep Vallverdú, ha incidit en les “procedències diverses i de partits polítics també diferents, que hem coincidit en la prioritat de treballar per la totalitat d’ajuntaments i consells comarcals de Lleida, Alt Pirineu i Aran”, i que, “malgrat que l’any 2019 alguns pensaven que era una quimera allò que vam prometre fer, l’esforç, moltes vegades implacable, i la convicció per sobre de les dificultats, han fet possible que avui puguem iniciar, amb orgull compartit, el segon mandat de la governança republicana a la Diputació de Lleida”.

 

Per tot plegat, ha afirmat que espera “comptar amb la totalitat de diputades i diputats, estiguin en la bancada que estiguin d’aquest Saló de Plens, per a fer realitat la raó de ser d’aquesta institució: ser l’autèntica força dels municipis, i posar per davant de qualsevol eventualitat les veritables necessitats dels nostres pobles i viles”.

 

Les diputades i diputats que formaran part de la nova corporació són:

 

Junts-Impulsem:

Rosa Maria Perelló Escoda (regidora de Tàrrega)

Joan Gilart (alcalde d’Alpicat)

Rosalia Carnicé Farré (regidora de Mollerussa)

Jaume Ars Bosch (alcalde de Guissona)

Elis Culell Sancliments (regidora de Solsona)

Marc Solanes Roca (regidor de Balaguer)

Núria Palau Minguella (regidora de les Borges Blanques)

Celestí Vila Betriu (alcalde d’Organyà)

Manel Solé Agustí (alcalde de la Granja d’Escarp)

Antoni Carré Cuadrat (alcalde de Benavent de Segrià)

 

Acord Municipal (ERC):

Joan Talarn Gilabert (regidor de Bellvís)

Estefania Rufach Fontova (alcaldessa d’Os de Balaguer)

Jordi Verdú Paijà (alcalde de Corbins)

Marc Baró Bernaduica (alcalde de la Pobla de Segur)

Josep Ramon Fondevilla Isús (alcalde de Soriguera)

Sandra Marco Casals (alcaldessa de Soses)

Òscar Martínez Agustí (alcalde de Ciutadilla)

Sandra Castro Bayona (regidora de Lleida)

 

Candidatura de Progrés (PSC):

Agustí Jiménez Pérez (alcalde de Torre-serona)

Cristina Morón Molina (regidora de Lleida)

Fermí Masot Aymí (alcalde d’Aspa)

 

Partit Popular:

Xavier Palau Altarriba (regidor de Lleida)

Joan Simeón Morera (regidor de Mollerussa)

 

Unitat d’Aran-Candidatura de Progrés:

Juan Antonio Serrano Iglesias (alcalde de Vielha)

 

Ara Pacte Local:

Rosa Pujol Esteve (alcaldessa d’Aitona)

 

La sessió ha comptat amb l’assistència d’unes 250 persones que han omplert el Saló de Plens, la Sala Viladrich i també la Sala d’Actes del Palau de la Diputació.

 

Lleida, 11 de juliol de 2023

 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat