El Punt d’Atenció Globalleida Garrigues se suma a les sessions de divulgació de comunitats energètiques pel territori

Comunitats_energètiques_04

Comunitats_energètiques_03

En el marc de la celebració de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible de Catalunya, sota el lema ‘Ara és l’hora de compartir l’energia renovable!’, es volen impulsar fórmules que permetin a les persones gestionar i posar en comú energia autoproduïda, com les comunitats energètiques

 

El Punt d’Atenció GlobaLleida Garrigues va acollir aquest dijous la tercera de les cinc sessions de divulgació de comunitats energètiques a la qual van assistir una vintena de persones interessades en aquest tema.

 

En el marc de la celebració de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible de Catalunya s’ha impulsat una campanya centrada, aquest any, en les diferents fórmules per compartir l’energia autoproduïda, com ara les comunitats energètiques, i sota el lema ‘Ara és l’hora de compartir l’energia renovable!’, que aixoplugarà més de 130 activitats fins a finals del mes de juliol. Es tracta de fer una crida a la ciutadania perquè canviï la seva relació amb l’energia i avançar així en la transformació del model energètic.

 

El fet de compartir l’energia autoproduïda empodera les persones dins del nou model energètic més net, sostenible, just i democràtic que Catalunya està construint, ja que els dona la capacitat per decidir com gestionen la seva energia i els fa menys dependents del mercat energètic. L’empoderament de la ciutadania, la participació i la conscienciació són, juntament amb l’estalvi i l’eficiència energètica i les energies renovables, un dels trets distintius del model energètic cap al qual avança Catalunya i que aspira a assolir la neutralitat climàtica l’any 2050.

 

El programa de la xerrada, impartida per Santi Martínez, director general de KM0 Energy, dirigida als ens locals i ciutadania en general, va començar explicant  ‘Què és una comunitat energètica?’, va seguir, ‘Quins són els avantatges per a la ciutadania?’; ‘Lideratge i governança’, i finalment, ‘Costos i beneficis de les comunitats energètiques’. Tot seguit es va obrir un torn de preguntes per resoldre possibles dubtes de les persones assistents.

 

La Diputació de Lleida, en el marc del projecte de transformació econòmica  que  inclou l’àmbit prioritari 5 Energia sostenible, és organitzadora de la Setmana de l’Energia a Catalunya, una iniciativa de la Comissió Europea que té l’objectiu de promoure l’eficiència energètica i les energies renovables a la Unió Europea i altres països.

 

A Catalunya, la campanya també està organitzada per la Generalitat de Catalunya (a través de l’Institut Català d’Energia), per les quatre Diputacions, la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i el Consell d’Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les comarques de Girona (CILMA).

 

Les comunitats energètiques són una de les fórmules, amb l’autoconsum col·lectiu, que ha de contribuir a posar l’autoconsum a l’abast de tota la ciutadania i empreses de Catalunya i a descentralitzar el model energètic.

 

Així, les comunitats energètiques són una forma d’organitzar-se entre la ciutadania, les pimes i/o les administracions locals per decidir com produir, gestionar i utilitzar l’energia amb l’objectiu de beneficiar-se col·lectivament, tant des d’un punt de vista ambiental, com econòmic o social. Poden anar més enllà de l’àmbit elèctric, abastant l’autogeneració d’energia tèrmica, les millores en eficiència energètica o el desenvolupament de sistemes de mobilitat sostenible. Per impulsar-les, el Govern ha habilitat una línia d’ajuts de 8 milions d’euros per a la constitució de comunitats energètiques dins del marc de cooperatives de consum, i també està treballant per eliminar les barreres tècniques i normatives que dificulten el fet de compartir energia sota qualsevol fórmula.

 

Està previst que les dues sessions restants es celebrin el 14 de juliol al Conselh Generau d’Aran i l’última, el 21 de juliol al Punt d’Atenció Globalleida Pallars Jussà.

 

Les Borges Blanques, 30 de juny de 2023

 

 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat