El president de la Diputació, Joan Reñé, acompanyat pel vicepresident del Patronat de Turisme, Gerard Sabarich, i pel president de la demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes, Josep Lluís Cadena, ha presidit aquest matí l’acte de lliurament del 23è Premi Turístic Internacional “Pica d’Estats” de Premsa, Ràdio, Televisió i Internet. L’acte, que enguany ha tornat a celebrar-se al Saló de Plens de la Diputació de Lleida, ha comptat amb l’assistència dels diversos autors guardonats en les diferents categories del certamen, a més de representants de mitjans de comunicació i del sector turístic de les comarques lleidatanes.
En el seu parlament, el president de la Diputació ha destacat que el Premi "Pica d’Estats" “és una de les millors eines que tenim per fomentar el territori”, especialment en època de crisi i ha afegit que la convocatòria d’aquest certamen des de l’any 1989 fins ara, sense interrupcions, “respon a una creença profunda en la riquesa del nostre territori, a la capacitat emprenedora de la seva gent i a la força comunicadora i transformadora del periodisme i dels mitjans de comunicació en les societats tecnològicament avançades”.
D’altra banda, Reñé també ha posat en valor l’esforç de les diferents administracions per a la promoció turística de la demarcació de Lleida i ha agraït especialment la feina que està fent tot el sector turístic “peça clau i fonamental, amb qui compartim plenament la màxima que la vocació de servei és la base de futur i que la qualitat d’aquest servei és la clau de l’èxit de la nostra destinació”.
El president de la Diputació també ha dit que quan es parla del “Pica d’Estats” es fa d’un certamen prestigiós, consolidat i un referent en l’àmbit estatal. Bona prova d’aquest fet és l’alta participació de treballs que ha tingut la present edició del guardó amb 189 inscripcions, de les quals 19 corresponen als mitjans de premsa internacional. I ha agraït i felicitat tots els guardonats tant per la seva participació en el certamen com per la qualitat periodística dels seus treballs. Un agraïment que també ha fet extensiu a tots els periodistes que es van inscriure en aquesta convocatòria del premi.
Finalment, ha fet una crida a la desestacionalització del turisme i s’ha mostrat convençut de les noves expectatives turístiques que comportarà l’Aeroport de Lleida-Alguaire de cara a la temporada 2012-2013.
Per la seva banda, el president del Col·legi de Periodistes de Catalunya a la demarcació de Lleida, Josep Lluís Cadena, en nom dels membres del jurat que es van reunir a la ciutat de Lleida per a la deliberació dels guardons el 28 de gener de 2012, ha expressat la satisfacció del jurat tant per la quantitat de treballs presentats com també per la seva qualitat. Uns treballs que han tingut un nivell alt en aquesta darrera edició i “que se sumen al llarg palmarès d’uns guardons que tenen un ampli reconeixement en l’àmbit del periodisme turístic”. Cadena ha afirmat que el "Pica d’Estats" disposa d’una bona salut, com ho demostren el nombre i la qualitat dels treballs, i alhora representa un estímul important per als periodistes, principalment en aquests moments de crisi per als mitjans de comunicació.
Els diferents periodistes guardonats, en el seu torn de paraules, han expressat la seva satisfacció per haver obtingut un premi tan preuat en l’àmbit del periodisme turístic com ho és el "Pica d’Estats".
Relació de periodistes i treballs guardonats
1. Els periodistes Xavier Ricou i Mercè Gili han recollit el premi al millor treball de Premsa escrita d’informació general, per la sèrie de reportatges “Miradors”, publicada a La Vanguardia entre el 28 de juliol i el 29 d’agost de 2011. El conjunt de minireportatges descriu —mitjançant personatges vinculats a cada punt descrit— una sèrie de “miradors” que ens aporten una panoràmica sobre sis contrades emblemàtiques de la geografia lleidatana. En concret, els reportatges de les comarques lleidatanes guardonats fan referència al “Mirador de la Llotja”, de la ciutat de Lleida; al mirador de Sant Quirc, de Durro, a l’Alta Ribagorça; al mirador de Casau, a la Val d’Aran; al mirador dels Bessons, a la comarca de les Garrigues; al Mirador de la Trava. El Ges, a l’Alt Urgell, i finalment al Mirador del Burg, al Pallars Sobirà.
2.- El periodista Use Lahoz i el fotògraf Quim Farrero han recollit el premi corresponent al millor treball de Premsa especialitzada en viatges i turisme, pel reportatge “Aigüestortes y Lago de San Mauricio. El corazón de los Pirineos”, publicat el juliol del 2011 a la revista Paisajes desde el Tren que edita Comfersa i La Factoría de Prisa Ediciones, sota la direcció de Virginia Lavín, que també ha estat present a l’acte de lliurament. Els fotògrafs Juan Carlos Muñoz i Jorge Sierra, guardonats per aquest mateix reportatge, no han pogut assistir a l’acte. El treball ens descriu el paisatge, la fauna i la flora de l’únic parc nacional de Catalunya, situat al Pirineu lleidatà, i aporta també algunes informacions pràctiques i possibles activitats per al visitant que desitgi conèixer aquest notable espai natural.
3.- El premi corresponent al millor Reportatge fotogràfic ha estat per a “Pirena Advance 2011. El rally blanco de los Pirineos”, reportatge fet pel fotògraf Jordi Feliu i el periodista Juan Maldonado, editat en el número d’abril-juny del 2011 de la revista Professional Events. Els dos autors han assistit a l’acte de lliurament. El treball presenta un ampli i atractiu repàs gràfic a la prova de trineus arrossegats per gossos i incideix en aspectes de la cursa pròpiament dita, però també dels participants, de l’organització i dels paisatges pirinencs que travessa la prova.
4.- El premi corresponent al millor treball d’Internet l’ha recollit Jordi Lemonche pel reportatge “Una ruta de conte, les terres dels minairons”, publicat al web femturisme.cat. El treball descriu una ruta paisatgística que recorre diverses fites naturals i arqueològiques de la comarca de l’Alt Urgell per mitjà de llegendes i mites relacionats amb éssers màgics com els minairons i les encantades.
5.- El premi corresponent al millor treball de Televisió l’han recollit els periodistes Anna Solana i Eduardo Laplaza pel reportatge “El coleccionista de estrellas”, emès l’octubre del 2011 dins de l’espai “El Escarabajo Verde” de TVE. El treball se centra en el Parc Astronòmic del Montsec. Per mitjà d’entrevistes als promotors i als responsables de la instal·lació i d’imatges del centre, el reportatge explica les grans possibilitats d’investigació i divulgatives de l’observatori, adreçat tant a la comunitat científica com a l’àmbit turístic.
6.- El premi corresponent al millor treball de Premsa internacional ha estat per al documental “Viure sobre els núvols. Un monestir al Pirineu”, treball fet per un equip de rodatge dirigit per Anuschka Seifert i emès pel canal de televisió franco-alemany Arte el 6 i el 13 de setembre de 2011. El documental se centra en el Monestir del Silenci de Santa Maria de Lord, a la comarca lleidatana del Solsonès, i descriu el dia a dia de la petita comunitat monàstica durant les diferents èpoques de l’any. Per mitjà dels comentaris dels mateixos monjos, l’espectador descobreix la vida espiritual que es desenvolupa en aquest centre religiós, que ha obert les portes perquè els pelegrins es puguin allotjar a la seva hostatgeria.
7.- El periodista Francesc Guillaumet i la fotògrafa Anna Carrión han rebut el premi al millor treball publicat o emès als Mitjans de comunicació locals, pel reportatge “Un viatge pels camins de la llum”, publicat en el suplement La Revista del diari La Mañana el 16 d’octubre de 2011. L’article ens parla dels equipaments hidroelèctrics de les comarques del Prepirineu lleidatà (la Noguera i el Pallars Jussà, bàsicament) des d’una perspectiva històrica i actual i constata el potencial turístic d’alguns d’ells (pantans, telefèric de l’Estany Gento, etc.).
8.- El premi al millor treball de Ràdio, el jurat va decidir declarar-lo desert.
Varietat de temàtiques entre els treballs guardonats
Entre els treballs guardonats en l’edició d’enguany destaquen temes clàssics com el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, la cursa de trineus arrossegats per gossos Pirena i el Parc Astronòmic del Montsec, que és un referent de les darreres edicions del guardó, fins a d’altres de més específics com la vida monàstica del monestir de Santa Maria de Lord, els equipaments hidroelèctrics del Prepirineu lleidatà o els paisatges i les llegendes de l’Alt Urgell. El premi a la categoria de ràdio va quedar desert.
El nou guardó del Premi "Pica d’Estats" que s’ha lliurat avui és obra del bellpugenc Carles Teixidó, especialista en projectes tridimensionals. El nou guardó, fet amb resines i paper, vol transmetre visualment la potència i l’estabilitat d’un certamen que ja ha complert 23 edicions.
El jurat del 23è Premi Pica d’Estats
El jurat del Premi “Pica d’Estats”, format per reconeguts professionals del món de la comunicació, es va reunir a la seu del Patronat el 28 de gener de 2012 i posteriorment va fer públic el veredicte en cadascuna de les categories del guardó. El “Pica d’Estats” és un premi anual que engloba 8 categories i té una dotació econòmica de 36.000 €.
El jurat del certamen va ser format pels professionals del món de la comunicació Enric Frigola, secretari del Col·legi de Periodistes de Catalunya (en representació del president del Col·legi, Josep M. Martí), en qualitat de president del jurat, i pels vocals Josep Cuní, director del programa “8 al dia” de 8 TV; Lluís Foix, periodista i analista polític de La Vanguardia; Antonio Franco, assessor a la presidència del Grupo Zeta; Mariano Palacín, president de la Federació Espanyola de Periodistes i Escriptors de Turisme; la periodista Margarida Baró; Josep Lluís Cadena, president a la demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes, i Lourdes Ballarín, corresponsal a Lleida de TVE. Va actuar com a secretari Jordi Blanch, director del Patronat de Turisme.
Lleida, 4 de maig de 2012
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat