El president de la Diputació intervé en la primera jornada de la Xarxa Internacional de Joves Amics de Catalunya

ORIrene_a_la_joranda_xarxa_internacional_joves_amics_de_catalunya_000_editora_2_5639_0_1

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, i la secretària general de DIPLOCAT, Roser Clavell, acompanyats del delegat del Govern a Lleida en funcions, Ramon Farré, i el president de la Cambra de Comerç de Lleida, Joan Simó, amb la col•laboració de la Universitat de Lleida, han presentat aquesta tarda la Xarxa Internacional de Joves Amics de Catalunya impulsada des de DIPLOCAT. Les activitats han començat amb un cicle de conferències dedicat a Lleida i Catalunya, la seva història, institucions i economia, en què han participat més d’una trentena d’estudiants internacionals de la Universitat de Lleida.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és que es familiaritzin amb la cultura catalana, donant-los a conèixer els seus valors únics, actius i atractius, que podran tenir en compte durant el desenvolupament de la seva futura carrera professional i difondre, quan tornin als seus països d’origen, actuant com a ambaixadors de Catalunya.

Durant la seva intervenció, el president de la Diputació ha fet un repàs a les característiques i potencialitats de les comarques de Lleida, explicant l’organització territorial de Lleida, el pes de la ramaderia i l’agricultura o la importància del turisme, sobretot de neu i muntanya.

El president també ha parlat de les infraestructures, posant èmfasi en la necessitat de tenir millors comunicacions per millorar l’economia, com és del cas del Corredor Mediterrani.

Durant el seu parlament, Reñé també s’ha referit a la situació política actual, “en què s’està qüestionant l’encaix de Catalunya i Espanya, de manera pacífica, cívica i democràtica”, ha dit.

La xarxa també es pretén que els joves estrangers que es trobin temporalment a Catalunya es puguin conèixer entre ells i propiciar que formin una xarxa, dinamitzada per DIPLOCAT, que tingui Catalunya com a referent i nexe d’unió.

El col•lectiu de joves estrangers que fan una part de la seva formació en universitats catalanes s’han considerat el públic objectiu d’aquesta iniciativa de la diplomàcia pública catalana per la seva destacada posició i influència, així com el seu potencial en les respectives societats d’origen.

Lleida, territori pioner de la Xarxa

Per aquest motiu, uns 30 joves de Mèxic i del Brasil, que estan cursant els seus estudis a la Universitat de Lleida, participen avui i demà en la primera activitat de la Xarxa Internacional de Joves Amics de Catalunya que es durà a terme els mesos de novembre i desembre a Lleida.

La jornada d’avui s’ha iniciat amb un cicle de quatre conferències per exposar als estudiants una visió de Catalunya i les comarques de Lleida des de diferents perspectives.

La primera ponència ha anat a càrrec de la secretària general de DIPLOCAT, Roser Clavell, amb el títol La Diplomàcia Pública a Catalunya. Tot seguit, el delegat del Govern a Lleida en funcions, Ramon Farré, ha fet una exposició sota l’epígraf Presentació de Catalunya. Història, institucions, principals actius. Reptes actuals. En tercer lloc, el president la Cambra de Comerç de Lleida, Joan Simó, ha traçat a l’auditori les principals característiques de L’economia catalana i lleidatana. Finalment, el president de la Diputació de Lleida, Joan Rañé, ha clos l’acte amb una conferència dedicada a Les comarques de Lleida.

Els 30 estudiants inscrits complementaran l’activitat demà amb una programa més lúdic. Aquest inclou vistes a la comarca del Pla de l’Urgell, concretament, a l’Estany d’Ivars, als museus de l’Aigua i dels Vestits de Paper o a l’empresa Cala Valls. Els estudiants internacionals seran acompanyats per representants institucionals i del món social, econòmic i cultural de la comarca.

Aquesta primera experiència es repetirà els propers dies 14 i 15 de desembre amb un altre grup d’estudiants de la Universitat de Lleida de nacionalitats europees i de la resta del món que visitaran Balaguer i Àger.

La Xarxa Internacional de Joves Amics de Catalunya neix amb l’objectiu d’estendre’s a la resta del territori català per unir els joves internacionals residents a Catalunya, per motius laborals o educatius, que tenen la voluntat de conèixer el país on viuen i involucrar-se activament en la seva projecció internacional, tot fent de pont entre la societat catalana i la dels seus països d’origen.

Lleida, 30 de novembre de 2012

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat