El Ple de la Diputació de Lleida aprova una Declaració institucional en defensa de l’autonomia municipal i del model d’organització territorial català

ORIfoto_ple_juliol_editora_2_5437_0_1

El Ple de la Diputació de Lleida celebrat aquest divendres ha aprovat- amb el suport de tots els grups menys el PP- una Declaració en defensa de l’autonomia municipal i del model d’organització territorial català.

La Declaració, redactada i consensuada pels grups del CiU, CDA, PSC i ERC, mostra el rebuig de la Diputació de Lleida a la modificació en la legislació bàsica municipal, que preveu dur a terme el Govern de l’Estat mitjançant l’avantprojecte de Llei per a la Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local.

El document rebutja la transferència a les diputacions de les competències dels municipis de menys de 20.000 habitants i considera la supressió del 30% del nombre de regidors una invasió de competències.

També rebutja la ingerència del Govern Central en l’ordenament dels municipis catalans i declara la Comissió d’elaboració dels projectes de Llei de Governs Locals l’organisme competent per abordar una reforma en la regulació dels governs locals catalans.

La Declaració serà comunicada al Govern de la Generalitat de Catalunya, al Govern de l’Estat, a les entitats municipalistes, FMC i ACM, i als grups polítics del Parlament de Catalunya.

En declaracions posteriors als mitjans, el president de la Diputació, Joan Reñé ha dit que no entén aquesta pressió i tensió que s’està exercint cap al món local i que el què passa és que “s’està derivant el problema cap a un altre lloc”.

El president ha afegit que està d’acord en què “ha de ser una administració que exerceixi una competència”, tal i com es diu des del Govern Central, però “qui primer ha de fer l’esforç de valoració i reflexió ha de ser l’Estat Espanyol”.

(Adjuntem la declaració en format PDF)

Millores a l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida

El Ple també ha aprovat una proposta de col•laboració entre la Diputació de Lleida i l’Institut Català de la Salut (ICS) per la millora d’infraestructures sanitàries a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) que inclou l’adequació de la segona planta del centre, la remodelació dels ascensors centrals i el programa de Traçabilitat i Esterilització. La Diputació de Lleida aportarà 615.500 euros al projecte.

Així mateix, també s’ha donat llum verda a l’addenda al conveni específic de col•laboració entre l’ICS i la Diputació de Lleida i s’ha aprovat un tercer conveni de col•laboració per a l’adquisició d’un TAC per a l’HUAV i ecògrafs per a l’atenció primària.

Altres punts del Ple

En virtut dels estatuts de la Fundació Pública Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI),
el Ple d’aquest divendres també ha aprovat la renovació de 18 dels 31 consellers que formen part del Consell General de l’IEI.

En promoció econòmica, el Ple ha aprovat el conveni entre la Direcció General de l’Energia de la Comissió Europea i la Diputació de Lleida.

Segons aquest conveni, la Diputació actuarà com a coordinadora territorial del pacte dels Alcaldes promovent-ne l’adhesió entre els municipis lleidatans i oferint assistència tècnica i econòmica per a l’elaboració dels Plans d’Acció per a l’Energia Sostenible.

En l’àmbit d’Acció Territorial, s’ha aprovat un conveni de col•laboració entre la Diputació de Lleida i l’ajuntament de les Borges Blanques per a l’execució de les obres de construcció del Centre de Tecnificació del Tennis Taula.

El Ple ha donat llum verda a un acord de col•laboració entre el Departament de Justícia i la Diputació per facilitar treballs i prestacions en benefici de la comunitat a aquelles persones que hagin de complir alguna condemna.

Igualment ha aprovat la delegació a la Diputació de Lleida de la gestió i recaptació de tributs locals de diferents municipis que ho han sol•licitat.

Un altre punt ha aprovat el Compte General de la Diputació de Lleida i dels seus organismes autònoms dependents de l’exercici del 2011.

S’ha donat llum verda a la modificació de l’Ordenança Fiscal reguladora de la taxa per prestació dels serveis del Butlletí Oficial de la província.

Així mateix, s’ha aprovat l’estat d’execució del pressupost durant el segon trimestre del 2012, i l’informe de la llei de morositat.

El Ple ha aprovat un Conveni entre la Diputació de Lleida i el Patronat de Fires de Mollerussa per a la realització d’activitats firals. També se n’ha aprovat un altre pel mateix concepte entre l’Institut Municipal de Progrés i Cultura de Balaguer.

El Ple de la corporació també ha donat llum verda a la proposta d’adhesió de la Diputació de Lleia al manifest de Salerno, adoptat per l’Assemblea General de l’Arc Llatí el 2012, que destaca l’important paper que han de jugar els governs locals intermedis en l’Europa del futur.

Dins el marc de l’Arc Llatí també, s’aprova l’adhesió a la primera i segona declaració de Palmària, que promou l’adhesió al pacte dels Alcaldes en favor d’una política de desenvolupament sostenible i la importància de treballar en xarxa contra el canvi climàtic.

Mocions aprovades per unanimitat pel Ple

En l’apartat de mocions, en el Ple d’aquest divendres s’han aprovat per unanimitat dues mocions. Una d’elles fa referència als danys provocats per la pedregada del dia 5 de juliol en diferents poblacions de les comarques de Lleida. La moció insta el Govern de l’Estat a activar mesures urgents pel pal•liar els danys produïts.
L’altra moció que el Ple també ha aprovat per unanimitat de tots els grups és la que fa referència a l’acompliment del pla extraordinari d’assistència financera local.

En el Ple d’aquest divendres també han prosperat la moció presentada per CiU i CDA en suport al pacte fiscal; una moció en defensa del català a la Franja; la moció sobre la millora dels accessos a l’estació de Port del Comte; la moció en suport al model d’immersió lingüística a l’escola; la moció sobre la unitat lingüística de la llengua catalana, i la moció per a l’adhesió de la Diputació de Lleida al Manifest de la marxa cap a la independència.

Lleida, 20 de juliol de 2012
 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat