El ple de la Diputació de Lleida aprova la incorporació de 22,6 M€ de romanents de tresoreria al pressupost

Ple_març_01

Ple_març_02

Ple_març_04

Ple_març_03

Amb l’objectiu de donar força a programes d’actuació ja en marxa, aportar estabilitat al pressupost de la institució en moments de certa incertesa, sense pressupostos a la Generalitat i l’Estat, i tancar partides d’anys anteriors 

El Ple de la Diputació de Lleida, presidit per Joan Talarn, ha aprovat aquest dijous la modificació del pressupost amb una ampliació total de 22,6 M€ provinents de romanents de tresoreria del Compte General de la Diputació (18,6 M€); 626.000 € del Patronat de Promoció Econòmica; 924.000 € del Patronat de Turisme, i 1.975.000 € de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

Es tracta, segons ha explicat el diputat de Finances, Marc Baró, “d’una modificació ambiciosa i d’acord amb l’esperit d’agilització i simplificació administrativa que busquem en l’actual mandat”, que vol “donar força a programes d’acció inicialment dotats i que ara podran disposar d’un millor finançament, com faran Turisme i IEI als municipis, i Promoció Econòmica al teixit empresarial, i molt especialment, aportar estabilitat al pressupost de la Diputació de Lleida en un moment de certa incertesa, sense pressupostos a la Generalitat i l’Estat”.

Amb aquesta nova aportació als pressupostos es pretén, entre d’altres, posar a zero el Pla d’Inversions Locals de l’any 2019, amb 1 M€, i el Pla d’Inversions Municipals 22-23, amb 3 M€. També s’actualitzaran les subvencions a consells comarcals per a inversions en equipaments de salut, que passarà de 50.000 € a quasi 700.000 €; s’incrementen en 131.000 € a l’alça altres partides com el programa de lluita contra la mosca negra; l’obertura d’una partida de 100.000 € per subvencionar federacions d’ateneus; 200.000 € per a l’Edifici polivalent II de la Universitat de Lleida; 2 M€ a la Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell, per a la necessària reforma de l’àrea sociosanitària; 2,8 M€ als equipaments de Gestió de Serveis Sanitaris i l’Institut Català de la Salut, i complementació per als ajuts esportius.

‘Sol d’hivern’, obra de Baldomer Gili Roig

La sessió plenària, però, ha començat amb la intervenció de Joan Talarn observant “la falta d’un assistent habitual en aquest saló de Plens. Es tracta -ha dit- del quadre ‘Sol d’hivern’, obra de Baldomer Gili i Roig del 1901 i que vesteix la paret del fons. Aquest quadre, al marge de la seva vàlua artística evident, és aquí perquè la figura central −que segur que recorden− d’una dona alletant un nadó remet als orígens d’aquest edifici com a antic Hospici, format per la Casa de Maternitat i per la Casa d’Infants Expòsits. Gili i Roig va ser pensionat per la Diputació entre els anys 1900 i 1904 per crear obres com aquella que, actualment, és propietat del Museu Morera. ‘Sol d’hivern’ s’incorporarà a l’exposició inaugural del principal museu lleidatà, que aviat obrirà les seves portes. Durant aquest temps, el propi Museu Morera ens permet exhibir aquesta altra magnífica obra de Gili i Roig, que és una vista paisatgística de Vinaixa del 1916”.

Declaració institucional: “8 de març, Dia Internacional de les Dones”. 

Les diputades Sandra Marco, Rosa Pujol, Cristina Morón, Estefania Rufach, Sandra Castro, Elis Colell, Rosalia Carnicé, Núria Palau i Rosa Maria Perelló, i els diputats Juan Antonio Serrano i Xavier Palau, han llegit la declaració institucional “8 de març, Dia Internacional de les Dones”, en què es destaca que és un dia de “reivindicació, de conscienciació i de mobilització per la lluita dels drets de les dones, la igualtat i la justícia”, tal com diu en les seves primeres línies, i en la qual es reivindica que “cal canviar estructures, institucions i consciències per poder avançar cap a la igualtat de gènere i deixar enrere qualsevol classe de discriminació”. 

Altres temes

Durant la sessió plenària també s’ha aprovat el conveni de col·laboració entre la Diputació de Lleida i el Conselh Generau d’Aran per a la construcció del Centre logístic de biomassa de Les (Val d’Aran), per un import total de 356.041,96 € distribuït entre les anualitats 2024 i 2025, segons ha explicat el vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Jordi Verdú.

També s’ha donat el vistiplau al Compte General de la Diputació de Lleida corresponent a l’exercici 2022, pel que fa a la comissió Especial de Comptes, i l’acceptació de la delegació a la Diputació de Lleida a través de l’OAGRTL, efectuada per l’Ajuntament de Cabó, de la recaptació, en via executiva, de diversos ingressos de dret públic; i el de la Comunitat de Regants de la Sèquia dels Molins de la Pobla de Segur, de la recaptació, en via voluntària i executiva, de les Quotes de Regants.

Respecte a Serveis Tècnics, la diputada Cristina Morón ha explicat que s’ha donat llum verda a l’aprovació inicial del “Projecte constructiu. Millores locals. Carretera LV-5055, de la N-230 a Vilamòs. Tram: del PK 1+400 al PK 6+000”; l’aprovació de la declaració de caducitat de l’expedient d’aprovació del “Projecte constructiu. Millores locals a la carretera LV-2017, de la L-201 al Vilet. PK 0+000 al 0+900. Tram: Sant Martí de Riucorb”, i l’aprovació inicial del “Projecte constructiu. Millores locals a la carretera LV-2017, de la L-201 al Vilet. PK 0+000 al 0+900. Tram: Sant Martí de Riucorb”.

En l’àmbit de la comissió de Cooperació Municipal, Acció Territorial i Medi Ambient, s’ha donat el vistiplau a l’aprovació inicial del Pla de Cooperació Comarcal per fer front a les despeses de transport i menjador no obligatori dels cursos 2022-2023 i 2023-2024. A més, s’han resolt les al·legacions i s’ha aprovat de forma definitiva el Pla de Cooperació Municipal de suport al finançament de les despeses corrents i de capital dels ajuntaments i les entitats menors descentralitzades del territori per a l’exercici 2024. Ambdós plans els ha presentat el diputat Fermí Masot.

Moció

Finalment, s’ha retirat la moció presentada pel grup polític de Junts Impulsem per impulsar una caixa de crèdit a la Diputació de Lleida. Tots els grups -excepte el PP que havia anunciat una abstenció- tenien previst votar-hi en contra.

Lleida, 21 de març de 2024

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat