El ple de la Diputació avala el pla de xoc de 15 M€ per combatre la crisi sanitària i de serveis provocada per la COVID-19

Ple14

Ple11

Ple12

El president de la Diputació, Joan Talarn, explica que la Diputació de Lleida està preparada per cofinançar un possible hospital de campanya al pavelló Onze de Setembre de Lleida

 

El ple de la Diputació de Lleida, presidit per Joan Talarn, ha aprovat aquest divendres l’activació dels plans de liquiditat i eficàcia econòmica a ajuntaments, entitats municipals descentralitzades i consells comarcals per un valor de 15 M€ i que corresponen al Pla de Salut i Hàbits Saludables, i els plans de Cooperació Local i Comarcal, tal com ja es va fer públic en roda de premsa el passat 16 d’abril, per fer front a la crisi sanitària i de serveis provocada per la pandèmia de la COVID-19.

 

La sessió plenària, la primera que s’ha fet via telemàtica, ha donat el vistiplau a aquesta iniciativa de l’equip de govern.

 

Es tracta de 15 M€ destinats a despeses ordinàries dels consistoris, així com accions en matèria de salut, que amb la crisi de la COVID-19 s’han tornat especialment fonamentals: despeses als consultoris mèdics, tanatoris o cementiris, xarxes d’aigua i clavegueram i, també, les despeses en socorristes de les piscines municipals i la promoció d’hàbits saludables, que s’han incrementat en més d’1 M€ respecte del que estava previst inicialment. Concretament, el Pla Especial de Cooperació Municipal està dotat amb 5 M€; el Pla Especial de Cooperació Comarcal compta amb 4,03 M€, i el Pla Econòmic per a ens locals en l’àmbit de la Salut, amb 6 M€.

 

Les característiques més destacades del pla són:

  • L’aprovació definitiva de la liquidació del pressupost de 2019 i la immediata posada a disposició dels romanents al pressupost del 2020 permetrà que cada ajuntament conegui la quantitat que li serà concedida al mateix ple que s’aproven les bases, de manera que la podrà sol·licitar d’immediat.
  • Es simplifica al màxim el procediment per a disposar d’aquests diners, ja que només caldrà que els ens locals ho sol·licitin emplenant un simple formulari, que estarà disponible a la seu electrònica de la Diputació, i els hi seran ingressats.
  • L’ingrés als sol·licitants es farà en un termini màxim de 40 dies, amb un procediment exprés d’aprovació de bases al ple de la corporació, 10 dies de període d’exposició pública, 10 dies per fer la sol·licitud d’ajuts i 10 dies més per adjudicar-los.
  • Es dedica fonamentalment a despeses als consultoris mèdics, tanatoris o cementiris, xarxes d’aigua i clavegueram i, també, les despeses en socorristes de les piscines municipals i la promoció d’hàbits saludables.
  • La publicació al BOP es farà el 27 d’abril.
  • No es tracta de cap línia nova de subvencions, sinó de l’agilitació al màxim de la posada en marxa de les mateixes.
  • Ajuntaments, EMD i consells comarcals tindran fins al 31 de març de 2021 per justificar les despeses davant de la Diputació de Lleida.
  • Per primera vegada, s’aplicaran factors de discriminació positiva en el repartiment de subvencions per lluitar contra el despoblament i l’envelliment dels municipis, a part d’eliminar-se els ajuts discrecionals.

 

Durant el ple, Joan Talarn ha explicat que la Diputació, en coordinació amb el Departament de Salut i la Paeria, està preparada per contribuir a cofinançar —en el moment que sigui requerit— un possible hospital de campanya al pavelló Onze de Setembre de Lleida.

 

Ha insistit en l’interès que, des del primer dia, ha tingut la Diputació per garantir la liquiditat dels ajuntaments amb mesures excepcionals adoptades des de l’Organisme de Recaptació per allargar terminis de cobrament de taxes sense que les arques municipals se’n veiessin ressentides, així com les línies d’acció que posaran en marxa el Patronat de Promoció Econòmica, l’Institut d’Estudis Ilerdencs i el Patronat de Turisme per gestionar l’etapa postcovid.

 

En el decurs del ple també s’ha aprovat l’acceptació de la delegació a la Diputació de Lleida, a través de l’OAGRTL, de diversos impostos i taxes efectuades pels ajuntaments de Nalec, Pinós, Aitona i Lleida.

 

El ple també ha votat a favor de l’aprovació inicial de la modificació de les Bases reguladores del Pla Extraordinari d’Inversions Locals (2017-2018) que compta amb un import de 13 M€; i de la modificació de les Bases reguladores del Pla de Dinamització Local de la Diputació de Lleida, amb 7,5 M€.

 

En aquest sentit, el vicepresident Jordi Latorre ha explicat que s’atorgarà el 75% en forma de bestreta per a cadascuna de les intervencions que executin els municipis. El 25% restant es lliurarà una vegada s’hagin justificat aquestes inversions.

 

D’altra banda, s’ha donat el vistiplau al protocol marc de col·laboració amb la Xarxa de Governs Transparents de Catalunya, en matèria de transparència, accés a la informació pública i bon govern en els àmbits competencials respectius i facilitant les formes de cooperació necessàries, així com per a l’establiment, desenvolupament i implementació de mecanismes, mesures i eines de formació i sensibilització dels servidors públics de les administracions catalanes i de la ciutadania de Catalunya en general, en la cultura de la transparència, i per donar a conèixer, promoure, facilitar i garantir els diversos mecanismes de participació en les polítiques públiques.

 

També s’ha aprovat de forma parcial una moció presentada pels grups del PSC-Unitat d’Aran i En Comú Podem perquè la Diputació lideri les accions tant en l’àmbit sanitari com de promoció econòmica i turística per pal·liar la crisi de la COVID-19.

 

Lleida, 24 d’abril de 2020

 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat