El ple de la Diputació aprova una declaració institucional contra l’Informe de l’avantprojecte de llei de l’Administració local

ORIple_del_mes_de_febrer_2013__001_editora_2_5757_0_1

El ple de la Diputació de Lleida ha aprovat una declaració institucional conjunta de CiU, CDA, PSC i ERC contra l’Informe de l’avantprojecte de llei de racionalització i sostenibilitat de l’Administració local, que entre altres coses planteja la retirada de competències als municipis i que assumirien les diputacions.

La declaració indica que la corporació “rebutja totalment” aquest informe “perquè vulnera l’autonomia local, les competències que l’Estatut de Catalunya atorga a la Generalitat i al Parlament i és un intent de recentralització del model d’administració local català”.

La declaració també insta al Govern de la Generalitat a defensar fermament les competències que li atorga l’Estatut de Catalunya en matèria de règim local i expressar el suport explícit de la Diputació de Lleida en totes les mesures que calgui emprendre per exercir aquesta defensa”.

En el transcurs del ple, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha manifestat que si s’aprova aquest avantprojecte de llei es podrien acabar eliminant serveis. A més, Reñé ha lamentat la incertesa que provoca el document perquè “posa dubtes i neguits” a la ciutadania i als 5.821 treballadors públics municipals.

Reñé ha afegit que l’informe de l’avantprojecte “criminalitza clarament el món local i és un clar cop d’estat a l’autonomia local”. Igualment, ha defensat l’eficàcia i eficiència dels serveis que donen els consistoris als ciutadans des de la proximitat.

La declaració institucional assenyala que l’informe de l’avantprojecte contempla “mesures que afecten l’autonomia local i poden suposar fins i tot l’extinció d’ens locals modificant l’actual model territorial lleidatà”. A més, remarca que l’Estatut de Catalunya dictamina que correspon a la Generalitat la competència exclusiva en matèria de règim local i aquest avantprojecte “suposa una invasió total de l’Estat espanyol en les competències de la Generalitat”.

El ple de la corporació ha donat el seu vot afirmatiu a aquesta declaració que indica que l’informe de l’avantprojecte que va presentar el ministre d’Hisenda i Administracions Públiques, no preveu cap millora en el finançament de les hisendes locals i tampoc contempla la “supressió d’alguns ministeris que tenen transferides les seves competències en exclusiva a les comunitats autònomes”, “criminalitzant” l’administració local pel dèficit públic, que en el seu cas només es responsable del 5% davant el 75% que se li atribueix a l’administració de l’Estat.

La declaració institucional incideix en el fet que traspassar competències dels ajuntaments a les diputacions allunya el centre de decisió del ciutadà, ja que “és l’ajuntament qui coneix millor les mancances i necessitats de la seva comunitat i qui pot prestar més eficientment els serveis que els ciutadans precisen”.

Aprovada per unanimitat una moció per a l’impuls d’un major equilibri territorial a Catalunya

El ple de la corporació ha aprovat per unanimitat una moció presentada per ERC en la que insta al Govern de la Generalitat a impulsar polítiques de foment de l’ocupació i accessibilitat a l’habitatge a les comarques de Lleida que permetin un major equilibri territorial.

El text de la moció afegeix que aquest impuls a polítiques de foment de l’ocupació i accessibilitat a l’habitatge s’ha de fer apostant per la implantació d’empreses a les comarques de Lleida, reduint-los les càrregues fiscals i negociant amb les entitats bancàries per donar sortida a l’important excedent de pisos buits existents.

Altres punts aprovats

El ple també ha donat llum verda a l’addenda per a la modificació del conveni específic de col•laboració entre el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, l’oficina de suport a la iniciativa cultural, la Diputació de Lleida i els ajuntaments de l’Albi, Arbeca, castelló de Farfanya i Alt Àneu en matèria de Patrimoni Arquitectònic.

Mitjançant aquest conveni es posposen les inversions que estaven previstes pel 2012 als anys successius fins el 2014 sense modificar la inversió prevista per tal d’adaptar-se als ritmes de les obres en curs i ateses les actuals circumstàncies econòmiques. Aquest conveni contempla que la Diputació de Lleida, a través de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, aporti un total de 800.000 euros.

També s’ha aprovat l’informe de morositat corresponent al quart trimestre de l’any 2012. El president de la Diputació de Lleida ha explicat que la mitjana de pagament de les factures de la corporació ha disminuït de 61 dies a 55 respecte a l’anterior trimestre i que des de la corporació es treballa per anar reduint aquest marge, fins arribar als 45 dies. De les 1.300 factures, només 3 estan superen el termini de tres mesos de pagament.

Pel que fa a la comissió informativa d’acció territorial, el ple ha aprovat l’acord d’adhesió de la Diputació de Lleida al Consorci per a la gestió del Patrimoni Històric de Castellnou d’Ossó. Mitjançant aquesta adhesió la corporació passa a formar part de d’un consorci que té per objecte la preservació, documentació, conservació i difusió del patrimoni històric de Castellnou d’Ossó.

Igualment, la corporació ha aprovat el reconeixement de crèdit de l’exercici 2012, l’expedient de modificació de crèdits del pressupost de la Diputació de Lleida i el Projecte desglossat i l’actualització de preus de les obres de condicionament, eixamplament i millora de la carretera LV-7031 de Les Borges Blanques a Cervià de les Garrigues.

Com a assumpte d’urgència s’ha aprovat un conveni de col•laboració entre la Diputació de Lleida i l’Ajuntament de Torrefarrera mitjançant el qual la corporació aporta 150.000 euros per garantir que no es perdin els 929.000 euros que aporta la Federació Catalana de Futbol per executar les obres d’ampliació d’aquest complex esportiu que es farà a Torrefarrera i donarà servei a tota la comarca del Segrià. Aquest punt ha estat aprovat amb els vots favorables de CiU, CDA, ERC i PP i el vot en contra del PSC.

Finalment, Reñé ha manifestat la seva preocupació pels reiterats tancaments al trànsit del Port de la Bonaigua a causa de la neu, ja que suposen un greu perjudici pel sector turístic vinculat a la neu i l’hostaleria i ha indicat que ha mantingut contactes amb el Departament de Territori i Sostenibilitat on ha plantejat treballar en propostes que donin una solució estable a aquest reiterat tancament.

Lleida, 21 de febrer de 2013

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat