El Ple de la Diputació aprova atorgar més de 500.000 € del Pla de Cooperació Comarcal per fer front a les despeses de transport i menjador no obligatori

Ple_Diputació01

Ple_Diputació04

Ple_Diputació02

Ple_Diputació03

Durant la sessió plenària s’ha llegit una declaració institucional amb motiu de la celebració del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones

 

El Ple ordinari de la Diputació de Lleida corresponent al mes de novembre celebrat aquest dijous al Saló de Plens, sota la presidència de Joan Talarn, ha fet l’aprovació inicial del Pla de Cooperació Comarcal per fer front a les despeses de transport i menjador no obligatori del curs 2018-2019, per un valor de 558.181,33 €.

 

Pel que fa al transport escolar no obligatori, el Pla detalla que el repartiment entre els diferents consells comarcals que presten el servei es farà tenint en compte la distribució inicial efectuada pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i els certificats de despeses efectivament executades emeses pels secretaris/àries dels consells comarcals.

 

I, pel que fa al menjador escolar no obligatori, explica que la Diputació finançarà la part del cost total no finançat per les famílies fins a un màxim de 3,10 €/menú. Així, la distribució de la subvenció entre els consells comarcals es farà tenint en compte la distribució inicial efectuada pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i els certificats de despeses efectivament executades emeses pels secretaris/àries dels consells comarcals.

 

El Ple ha començat amb l’informe de Presidència a càrrec de Joan Talarn, que ha centrat la seva intervenció en donar suport, des de la institució, als sectors productius de la societat lleidatana que estan patint degut a la crisi sanitària. El president de la Diputació ha explicat que, de cara al proper dilluns, hi començarà a haver un cert alleugeriment en sectors com la restauració, que han estat proactius, i ha recordat que, “en moments tan difícils com l’actual és necessari trobar l’equilibri entre viure i sobreviure”. Així, ha volgut posar en valor una de les experiències que van sorgir de les comarques de Lleida durant el segon confinament: que tota mesura restrictiva estigui acompanyada d’un pla econòmic d’ajut. Finalment, ha explicat que cap mesura cal interpretar-la com un càstig al comportament dels negocis.

 

Declaració del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones

 

Posteriorment, diputades dels grups polítics de la Diputació han llegit una declaració institucional en motiu de la celebració, el proper 25 de novembre, del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones.

 

La declaració, acordada per les quatre diputacions catalanes, la Generalitat de Catalunya, la delegació del govern d’Espanya a Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, l’ACM i la Federació de Municipis de Catalunya, comença dient que “és evident que, encara ara, els temps segueixen canviant i que el rebuig social contra les violències masclistes és cada cop més fort. No hi ha dubte que la defensa dels drets humans més fonamentals està guanyant, a poc a poc, aquesta partida”, i afegeix que “cal enfortir l’estratègia i el compromís comú per eradicar totes les formes de violència masclista”.

 

Recorda que el confinament ha estat un factor negatiu respecte a aquesta lluita contra la violència de gènere, tot i afegir que “quan la violència s’adapta a les noves situacions, també ho fan les formes de resistir de les seves víctimes”. En aquest sentit, recorda que “aquest és l’any en el qual hem après més que mai que allò que ens havien ensenyat no era cert i, contràriament al que crèiem, el lloc més segur per a les dones i les nenes pot ser el carrer, les places, els llocs on fem vida, mentre que la llar, la proximitat, allò que ens havien ensenyat com a refugi, pot ser l’espai més perillós per a nosaltres”.

 

La declaració acaba demanant la complicitat de tothom per acabar amb aquesta xacra, ja sigui per les dones que han pogut denunciar la seva situació, per aquelles que no ho han pogut fer, o els homes que coneixen l’existència de violència de gènere i als agressors els llança un recordatori: “no hi haurà espai per a la impunitat. Les violències masclistes només es poden eliminar des de l’arrel, sigues tu també còmplice en la construcció d’aquest món millor”.

 

La sessió plenària ha continuat amb l’aprovació del conveni de col·laboració entre l’Administració de la Generalitat de Catalunya, mitjançant la Direcció General de Memòria Democràtica del Departament de Justícia, la Diputació de Lleida, el Consell Comarcal de l’Urgell i l’Ajuntament de Tornabous per a l’impuls, la dinamització i la difusió del funcionament de l’Espai Lluís Companys, amb una aportació de 160.000 € entre les anualitats 2020-2024, essent de 10.000 € l’aportació per a aquesta anualitat.

 

Convenis de col·laboració

 

També s’ha donat el vistiplau al conveni de col·laboració entre la Diputació de Lleida i el Força Lleida Club Esportiu per a la participació en la Lliga Adecco LEB Or, temporada 2019/2020, amb una aportació econòmica de 90.000 €; l’aprovació del conveni de col·laboració amb Aeroports Públics de Catalunya SLU, per a la promoció econòmica, empresarial, formativa i turística de les comarques lleidatanes per als anys 2020 i 2021, a raó de 150.000 € per a cada anualitat, i l’aprovació del conveni de col·laboració amb la Unió de Pagesos, any 2020, amb una aportació de 95.000 € per als projectes de situació i perspectives dels sectors agraris de Lleida (44.000 €); envelliment saludable: vida, terra i arrels (31.000 €) i Disfruita-la (20.000 €).

 

En l’àmbit de la gestió de tributs, s’han acceptat les delegacions de la tramitació de diferents impostos, a través de l’Organisme de Recaptació, dels ajuntaments de Cabó, el Pont de Bar, les Valls d’Aguilar, Lladurs i la Vall de Cardós.

 

A banda del Pla per fer front a les despeses de transport i menjador no obligatori, en l’àmbit de la comissió informativa de Cooperació Municipal s’ha fet l’aprovació inicial de la modificació de les bases reguladores del Pla Extraordinari d’Inversions Locals (2017-2018), i la resolució d’al·legacions i aprovació definitiva del Pla de cooperació municipal per al finançament d’inversions dels ajuntaments i les entitats municipals descentralitzades del territori de Lleida 2020-2021.

 

De tot plegat, el vicepresident Jordi Latorre ha explicat que cal que, des de les administracions, es promoguin “polítiques de discriminació positives en favor del repoblament” per tal que, com passa en aquest cas, “qualsevol nen o nena pugui anar a l’escola de forma gratuïta”. Així, la Diputació de Lleida finança el transport escolar i el menjador dels alumnes que es desplacen dins d’un mateix municipi, és a dir, aquells municipis que tenen nuclis agregats.

 

Pel que fa a la comissió de Salut Pública, s’ha donat llum verda a la resolució d’al·legacions i l’aprovació definitiva del Pla per al finançament d’inversions en matèria de Salut dels ajuntaments i les entitats municipals descentralitzades del territori de Lleida 2020, 2021, 2022, i a la modificació del Pla econòmic per al finançament dels serveis socials bàsics de teleassistència i prestació d’urgència dels consells comarcals i de l’Ajuntament de Lleida, anualitat 2020.

 

El Ple també ha aprovat la creació de l’Oficina de Supervisió de Projectes de la Diputació de Lleida i les normes de funcionament; s’ha ratificat la modificació dels estatuts del Consorci Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, i la dissolució del Consorci Alt Urgell XXI, a més de l’aprovació del conveni de col·laboració amb el Consorci Localret.

 

Mocions

 

Finalment, s’han debatut tres mocions. La primera l’havien presentada els grups polítics del PSC i UA com a suport als titulars de les activitats de bar, restauració i la resta d’activitats afectades pel tancament com a conseqüència de les mesures adoptades pel Govern de la Generalitat i de creació d’ajuts econòmics i tècnics. La moció ha estat aprovada per unanimitat.

 

Posteriorment, s’ha aprovat amb l’abstenció del grup d’ERC, la moció presentada pel grup polític de C’s per millorar la situació actual en els Centres d’Atenció Primària dels municipis de la província.

 

També s’ha aprovat parcialment la moció presentada pel grup polític d’ECP per reforçar les xarxes de protecció social de Catalunya per afrontar la crisi de la Covid-19, desestimant –amb vots en contra dels grups d’ERC i JxCat– els punts que feien referència al fet d’instar el Govern de la Generalitat a derogar la Resolució TES/2438/2020, de 2 d’octubre, per la qual es modifica el Reglament de la Mesa de Valoració de situacions d’emergències econòmiques i socials de Catalunya i a garantir l’accés de totes les famílies vulnerables a les meses d’emergència per poder accedir a un habitatge protegit de manera estable; així com el fet d’instar el Govern de la Generalitat a aprovar un Pla de Xoc per incrementar la cobertura de la Renda Garantida de Ciutadania, en estreta col·laboració amb els Serveis Socials bàsics, i elaborar d’urgència un nou decret llei per no fer esperar els nous sol·licitants de Renda Garantida del procés d’aprovació o denegació de l’Ingrés Mínim Vital.

 

Lleida, 19 de novembre de 2020

 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat