El Pirineu lleidatà, escenari del documental de la XAL i la Diputació per internacionalitzar el projecte “Perseguits i Salvats”

Reñe_documental_Perseguits_salvats_001_WEB

Reñe_documental_Perseguits_salvats_001_SLI

Reñé afirma que “l’Europa que volem rica, solidària, justa i potent hauria d’agafar com a model el comportament que van tenir els veïns del Pirineu lleidatà amb els evadits jueus

El rodatge es desenvolupa a diferents punts de les rutes senyalitzades per la Diputació de Lleida en el marc del projecte “Perseguits i salvats”

La Diputació de Lleida col·labora en el rodatge d’un documental internacional produït per la Xarxa Audiovisual Local (XAL) sobre “Perseguits i salvats” que ha reunit Françoise Bielinsky, coneguda com a Paquita Sitzer, i descendents d’evadits jueus que van fugir de l’Holocaust pel Pirineu de Lleida.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, i el conseller delegat de la XAL, Francesc Pena, s’han reunit aquest dimecres a Sort amb els protagonistes i l’equip de rodatge.

Reñé ha manifestat la seva satisfacció per l’enregistrament d’aquest documental que permetrà explicar un projecte “moral i humà carregat de sentiment a tot el món, internacionalitzant aquesta història”.

El president de la Diputació de Lleida ha assenyalat que s’ha de conèixer aquest episodi de la història perquè no es torni a repetir i ha lamentat que dos anys després d’iniciar aquest projecte “l’Europa que volem rica, solidària, justa i potent hauria d’agafar com a model el comportament que van tenir els veïns del Pirineu lleidatà amb els evadits jueus i aplicar-ho a la crisi del refugiats que vivim actualment”.

Finalment, Reñé ha agraït la presència de la Paquita Sitzer i dels descendents dels protagonistes d’aquest episodi de la història del Pirineu  lleidatà.

El documental aporta una visió diferent a l’aproximació que fins ara s’ha fet a l’Holocaust i s’allunya també del primer treball que es va rodar sobre els camins de fugida dels jueus pel Pirineu de Lleida, ja que es produeix un salt generacional. Aquests dies els protagonistes s’enfronten a situacions i descobreixen detalls de la seva memòria familiar que desconeixien. Aquest fet, el de la descoberta, els situa en un pla molt similar al del propi telespectador i fa que la connexió del públic sigui més intensa.

Estem davant d’un documental que connecta la memòria col·lectiva amb les històries personals i el passat amb el present, a través de l’acció real que desenvolupen els seus protagonistes aquests dies a Les, a Pont de Rei, a Montgarri, a Sort i a d’altres escenaris pirinencs per on passen els camins de fugida.

El documental està basat en el projecte “Perseguits i salvats”, nom amb què la Diputació de Lleida ha senyalitzat i donat a conèixer el que foren punts i camins d’evasió de persones jueves que fugien de l’Holocaust durant la II Guerra Mundial.

El rodatge s’ha fet aquests dies al Pirineu lleidatà i compta amb la participació de Françoise Bielinsky, coneguda com a Paquita Sitzer, que ha arribat acompanyada de la seva filla Elizabeth Lissman, a qui mostra els escenaris de la seva fugida a través de la Val d’Aran.

També participen al documental Paul Gans, fill d’Alexander Gans; Robert Jurgen Van Win, fill de Robert Van Win; i Raphael i Alice Ekman, descendents d’Adolphe Ekman. Tots ells descobriran els camins, els paratges i els pobles per on els seus avantpassats van aconseguir fugir de la persecució i de l’Holocaust.

En declaracions als mitjans de comunicació, Sitzer ha agraït l’oportunitat que ha suposat aquest projecte per explicar part de la història dels jueus que van sobreviure gràcies a la generositat dels veïns del Pirineu lleidatà i, en el seu cas particular, dels veïns de Les.

Per la seva part, Alice Ekman, descendent d’Adolphe Ekman, ha explicat que han fet aquest camí de la llibertat en homenatge al seu avi i al seu germà, que van creuar de França a Catalunya fugint del nazisme en un viatge que ha qualificat de “molt dur”. Ekman recorda com el seu avi els explicava que la seva arribada a Montgarri els va produir una gran felicitat, ja que suposava salvar la seva vida.

Els protagonistes del documental són:

  1. Françoise Bielinsky, Paquita Sitzer (París, 1937)

Viu a Caracas (Veneçuela). Creuà els Pirineus junt als seus pares i el seu germà l’octubre de 1942. Després de passar per Espanya s’establiren a Veneçuela. L’any 2015 va ser la protagonista de la inauguració d’una de les rutes del projecte “Perseguits i Salvats”.

  1. Paul Gans

 Fill d’Alexander Gans, jueu d’origen holandès evadit pel Pirineu de Lleida a finals de 1943. Després d’abandonar la Península Ibèrica s’establí a Anglaterra. 

  1. Robert Jurgen van Win (Holanda, 1957)

Fill de Robert Van Win, jueu d’origen holandès evadit pel Pirineu de Lleida al maig de 1944. Posteriorment, s’establí a Holanda. Jurgen és músic i viu a Tel-Aviv (Israel).

  1. Raphael Ekman

Nét de Léon Ekman (1923) i nebot d’Adolphe “Dodo” Ekman (germà de León Ekman nascut el 1925). Fugitius dels nazis la primavera de 1944 a través del Pirineu de Lleida (Alòs d’Isil, Sort, Lleida). Raphael actualment viu entre París i Barcelona.

  1. Alice Ekman

Néta de Leon Ekman (França 1923) neboda d’Adolphe “Dodo” Ekman (germà de León Ekman nascut el 1925). Leon i Ekman van creuar els Pirineus junts i tenen el seu nom a la paret de la presó de Sort. Adolphe “Dodo” Ekman actualment viu a París.

  1. Elizabeth Lissman

 Filla de Paquita Sitzer. És consultora de recursos humans i viu a New Jersey (EUA). Arriba al Pirineu de Lleida per conèixer de la mà de la seva mare els escenaris de la fugida dels seus familiars.

Sort, 16 de novembre de 2016

 

 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat