El Patronat de Turisme preveu una ocupació del 95 % durant els dies festius de la Setmana Santa a les zones turístiques de Lleida

Campanya d’estiu 2017 I Ara Lleida

El final de la temporada d’esquí amb bons gruixos de neu, l’inici dels esports d’aventura i una àmplia oferta de turisme rural, turisme de natura, turisme cultural i la gastronomia formen part dels diferents punts d’atracció per als visitants

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida preveu una ocupació turística des del Dijous Sant fins al dilluns de Pasqua que es podria situar entre el 90 % i la plena ocupació a les zones turístiques de les comarques lleidatanes, sempre que les condicions meteorològiques acompanyin, per Setmana Santa i en percentatges inferiors del 24 al 28 de març. Durant els 10 dies que van del dissabte 24 de març al dilluns de Pasqua 2 d’abril, el Patronat estima que visitaran les comarques de Lleida uns 85.000 turistes, els quals podran gaudir d’uns magnífics gruixos de neu i dels darrers dies d’esquí de la temporada a les estacions del Pirineu que finalitza el dia 8 d’abril, com també de l’inici de la nova campanya d’esports d’aventura i turisme actiu coincidint amb l’arribada de la primavera. El turisme rural, el turisme de natura, el turisme cultural i la gastronomia són altres punts d’atracció per als visitants en aquest període vacacional.

L’ocupació turística a les comarques del Pirineu per aquestes vacances de Setmana Santa podria oscil·lar entre el 90 % i la plena ocupació des del Dijous Sant fins al dilluns de Pasqua, i en un percentatge inferior durant el període que va del dissabte 24 de març fins al dimecres 28. La plena ocupació es donarà en molts indrets del Pirineu de Lleida, com també en els allotjaments de turisme rural del conjunt de la demarcació durant els dies festius de la Setmana Santa.

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida preveu que des del dissabte 24 de març fins al dilluns de Pasqua, 2 d’abril, el conjunt de les comarques lleidatanes rebran al voltant d’uns 85.000 turistes, que faran més de 210.000 pernoctacions en les diferents modalitats d’allotjament turístic reglat, tant de la zona de la plana com del Pirineu de Lleida, al marge de les segones residències.

Per sectors, es preveu que els establiments d’hoteleria situats a zones turístiques tinguin una ocupació que oscil·larà entre el 90 % i la plena ocupació del Dijous Sant al dilluns de Pasqua, i en percentatges inferiors que podrien situar-se al voltant del 30 i el 40 % la resta de la setmana, segons les diferents zones turístiques i també en funció de la climatologia.
El turisme rural mantindrà una alta ocupació més homogènia a tota la demarcació durant els 10 dies de Setmana Santa i amb guarismes que aniran de la plena ocupació pels dies festius al 85 % de mitjana la resta dels dies. Els establiments de turisme rural del conjunt de la demarcació tindran plena ocupació del Dijous Sant al dilluns de Pasqua, mentre que del dissabte 24 al dimecres 28 de març la mitjana d’ocupació estarà al voltant del 85 %, situant-se sobre el 90 % als establiments de les comarques del Pirineu i sobre el 80 % als localitzats a les contrades de la plana de Lleida, si bé aquests percentatges encara es podrien incrementar lleugerament amb les reserves de darrera hora.

Pel que fa al càmping, s’hi preveu una ocupació alta durant els dies festius a les places de bungalous que podrien arribar a la plena ocupació del Dijous Sant al dilluns de Pasqua, si bé actualment el nivell de reserves està en el 85 %. Per a la resta de dies de Setmana Santa, les places de bungalous es troben actualment al voltant del 40 % de reserves. En canvi, el nivell d’ocupació per a les places destinades a l’acampada serà baix i estarà molt determinat per la climatologia que pugui fer en els pròxims dies i per les reserves de darrera hora.

L’oferta d’allotjament per a aquestes dates estarà al voltant d’unes 60.000 places entre hotels, càmpings, cases de pagès, albergs, refugis, apartaments turístics i habitatges d’ús turístic i un nombre indeterminat de segones residències, les quals també es preveu que tinguin per aquests dies un bon nivell d’ocupació, principalment les del Pirineu, la qual cosa influirà en el consum, en l’increment de la despesa a les zones turístiques i en la contractació de serveis de turisme actiu, esquí i activitats diverses al conjunt de la demarcació de Lleida.

La climatologia tindrà un paper determinant en aquestes dates pel que fa a les activitats que practicaran els turistes a les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida durant la Setmana Santa. Si persisteixen les baixes temperatures, l’esquí i les activitats vinculades amb la neu seran el principal pol d’atracció. En el cas que les temperatures vagin en augment i la climatologia acompanyi, també es veuran afavorides les diferents activitats de natura i d’aigua.

Acomiadar la temporada d’esquí

Pel que fa a l’esquí, els centres hivernals d’alpí i de nòrdic del Pirineu de Lleida ofereixen uns bons gruixos de neu de qualitat immillorable per a la pràctica de l’esport blanc després de les intenses nevades caigudes aquest hivern, que permeten tenir les instal·lacions i les pistes a ple rendiment durant tota aquesta Setmana Santa i garantir l’activitat esportiva fins al final de la temporada, previst per al 8 d’abril. Totes les estacions d’esquí alpí del Pirineu de Lleida tenen la previsió de tancar la campanya el dia 8 d’abril, llevat de l’estació de Tavascan, que ho farà el dilluns de Pasqua, 2 d’abril, per l’alpí, mentre que la de nòrdic romandrà oberta fins al dia 8. Per la seva banda, l’estació de nòrdic de Virós- Vallferrera tancarà el dia 2. L’estació de Sant Joan de l’Erm allargarà la temporad fins el dia 8 d’abril i les estacions d’Aransa, Lles de Cerdanya i Tuixent-la Vansa a partir del dia 2 d’abril seguiran obertes només els caps de setmana fins que tinguin neu suficient per a l’esquí.
El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida preveu que durant el període de 10 dies de vacances de Setmana Santa les estacions d’esquí del Pirineu de Lleida puguin vendre al voltant d’uns 100.000 forfets, una xifra que es podria incrementar si el temps acompanya. La Setmana Santa de l’any passat es van vendre 85.000 forfets.
Els aficionats a l’esport blanc i la neu, a més de practicar l’esquí, també poden gaudir d’una àmplia oferta d’activitats ludicoesportives i d’après-ski, com les passejades amb raquetes de neu, excursions i passejades amb trineus tirats per gossos i excursions a cavall, entre d’altres.
Les activitats d’esports d’aventura

D’altra banda, les comarques lleidatanes també presenten com un dels principals atractius per a les vacances de Setmana Santa la gran varietat d’activitats que es poden dur a terme i que permeten compaginar tota l’oferta de la neu i l’esquí amb l’inici de la temporada d’esports d’aventura i turisme actiu amb disciplines d’aigua, de terra i d’aire.

Els esports d’aventura i les activitats relacionades amb el turisme actiu seran l’altre producte estrella per aquestes vacances de Setmana Santa. Gairebé 230 empreses, distribuïdes per les 13 comarques lleidatanes, ofereixen gairebé una cinquantena d’activitats d’aigua, de terra i d’aire per satisfer tot tipus de demanda. Amb una gran quantitat d’aigua assegurada i unes reserves hidràuliques de rècord, gràcies a les darreres precipitacions, el ràfting continuarà essent el rei dels esports aquàtics, junt amb el descens de barrancs, les piragües, el caiac i l’hidrospeed. La seva pràctica estarà molt vinculada aquests dies amb les condicions meteorològiques. Altres activitats que tenen una forta demanda són les relacionades amb les propostes de BTT, hípica, senderisme i trekking, com també les disciplines aèries com ara el parapent i el globus, entre d’altres.

Festes, tradicions i visites a equipaments culturals
Les vacances de Setmana Santa són també una època ideal perquè els visitants comparteixin i coneguin algunes de les tradicions dels nostres pobles i comarques com ara les processons i els viacrucis de caire religiós, o altres vinculades com les caramelles, els aplecs i les romeries. Entre les activitats més representatives podem destacar la festivitat dels Dolors de Bellpuig, els viacrucis i les processons de Lleida, Barruera, Bossòst, Tremp i la Seu d’Urgell, les caramelles de la Seu d’Urgell, Oliana i diversos pobles del Solsonès, i els aplecs del dilluns de Pasqua, a més de l’escenificació de la Passió a Cervera i l’espectacle Viu la Passió a Balaguer, que té lloc a l’entorn natural del santuari del Sant Crist de Balaguer i les ruïnes del Castell Formós.

D’altra banda, cal destacar que per aquestes dates diferents equipaments culturals i patrimonials del territori organitzen visiten guiades i amplien els seus horaris d’atenció al públic, com ara la Seu Vella de Lleida, el conjunt d’esglésies romàniques de la Vall de Boí, el Museu d’Isona i Conca Dellà, i el Centre d’Observació de l’Univers del Montsec, entre d’altres. Tot seguit s’adjunta una relació d’algunes de les principals activitats que tindran lloc durant aquests 10 dies a les comarques del Pirineu i de les Terres de Lleida.
Lleida, 22 de març de 2018

(S’adjunta un pdf amb algunes de les principals activitats que tindran lloc aquesta Setmana Santa a les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida.)

 

Lleida, 22 de març de 2018

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat