La jornada informativa vol donar resposta a la demanda de professionals i empreses per part d’ajuntaments que volen accedir a aquest programa d’ajuts
Es tracta d’una línia d’ajuts Next Generarion destinada específicament a impulsar inversions que afavoreixin la transició energètica en municipis de menys de 5.000 habitants
El Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de la Diputació de Lleida ha presentat aquest dilluns el Programa DUS 5000 als professionals i empreses de les Terres de Lleida, el Pirineu i l’Aran. Una línia d’ajuts del NGEU destinada específicament a impulsar inversions que afavoreixin la transició energètica en municipis de menys de 5.000 habitants.
El vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Carles Gibert, el director del Patronat, Ramon Boixadera i l’assessora en Transformació Econòmica de la Diputació de Lleida, Teresa Botargues han estat els encarregat de presentar la jornada, que s’ha desenvolupat en format virtual, i de donar la benvinguda als participants.
Aquesta jornada informativa que ha comptat amb el suport de les principals associacions professionals i empresarials de la demarcació, com el Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Lleida, el Col·legi Arquitectes, el Col·legi d’Enginyers Graduats i d’Enginyers Tècnics Industrials de Lleida, el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, PIMEC, la COELL i la Cambra de Comerç de Lleida, ha tingut un doble objectiu.
Per una banda, implicar els col·lectius professionals i empresarials del conjunt del territori per tal que puguin beneficiar-se indirectament d’aquesta línia d’ajuts, donant resposta a la demanda de serveis tècnics i d’empreses especialitzades que pugui derivar d’entitats locals interessades en accedir al programa d’ajuts. I, de l’altra, explicar les principals característiques del Programa DUS 5000, per tal de donar a conèixer les implicacions tècniques derivades de les diferents mesures subvencionables.
El vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Carles Gibert, ha destacat durant la seva intervenció l’impacte local que pot tenir aquesta línia d’ajuts del NGEU, donat que s’hi poden acollir el 94% dels ajuntaments de la demarcació i permet assolir percentatges de subvenció d’entre el 85 i el 100% de la despesa elegible en inversions per a la rehabilitació energètica d’edificis i equipaments públics, renovació d’enllumenat i generació elèctrica i tèrmica renovables, entre d’altres.
També ha explicat que des del Patronat de Promoció Econòmica fa temps que s’incentiva que les entitats locals tinguin a la seva disposició la informació i els instruments necessaris per accedir a aquests i d’altres ajuts vinculats a la transició energètica. En aquest sentit, ha fet referència als diferents butlletins informatius, jornades informatives i línies d’ajuts que s’han habilitat per a aquesta finalitat i també a les diferents reunions mantingudes amb els col·legis professionals, que són en definitiva el primer col·lectiu vinculat a la fase de tramitació de les ajudes. Tot i això, els ajuntaments han posat de manifest durant les darreres setmanes la dificultat que tenen per accedir a aquests professionals i a d’altres empreses que els puguin oferir els serveis tècnics necessaris en aquesta primera fase; per això, ha remarcat la importància de la jornada, precisament per tal que els professionals i les empreses de la demarcació puguin oferir aquests serveis a les entitats locals.
El director del Patronat de Promoció Econòmica, Ramon Boixadera, ha destacat durant la seva intervenció el fet que la transició energètica és un dels set àmbits prioritaris identificats en el Projecte Estratègic per la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, el Pirineu i l’Aran. En el marc d’aquest instrument de planificació estratègica compartida, que s’ha construït sobre sòlids consensos institucionals entre les principals institucions del territori, el Projecte Tractor Energia i Món Local té per objectiu empoderar les entitats locals per tal que tinguin un paper protagonista en fer efectiva aquesta transició en termes justos i de manera que l’eficiència energètica i la generació de renovables esdevinguin un factor de competitivitat territorial, generador de valor econòmic, social i ambiental a nivell local. D’aquí la importància que les inversions públiques i privades incentivades a través de diferents programes del NGEU reverteixin en un dinamisme econòmic local i en la generació d’ocupació.
Tanmateix, l’assessora d’innovació i desenvolupament local del Patronat, Teresa Botargues, ha explicat quines són les principals característiques del Programa DUS 5000, destacant que la convocatòria, que s’obre el 5 de novembre, estarà oberta durant un any i que és necessari que els ajuntaments rebin un bon assessorament per prioritzar inversions en base a les seves necessitats i capacitats d’execució. També ha posat de manifest que els recursos econòmics assignats a aquesta línia d’ajuts són ampliables i que, per assolir el percentatge de subvenció del 100%, hi ha fins a sis alternatives possibles en funció del tipus d’actuació a executar.
Lleida, 27 de setembre de 2021
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat