El govern de la Diputació es reuneix amb el Consell Comarcal de la Segarra per explicar el pla de xoc per combatre la crisi sanitària i de serveis provocada per la COVID-19

CC Segarra

El president Joan Talarn i el vicepresident Jordi Latorre recorden que aquesta setmana finalitza el període d’exposició pública dels plans i a partir de la setmana vinent els ens locals podran acceptar els ajuts amb una tramitació simple

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i el vicepresident Jordi Latorre han continuat aquest dilluns la ronda de contactes telemàtics per explicar en detall el pla de xoc aprovat al ple el divendres 24 d’abril, i atendre les demandes i consultes que els consells comarcals i els ajuntaments puguin realitzar. En aquest cas, la reunió s’ha mantingut amb el Consell Comarcal de la Segarra.

Com ja es va fent de forma habitual en els darrers dies, durant la trobada s’han exposat els eixos bàsics sobre els quals pivota aquest pla, que vol dotar de liquiditat i eficàcia econòmica ajuntaments, entitats municipals descentralitzades i consells comarcals per un valor de 15 M€ i que corresponen al Pla de Salut i Hàbits Saludables, i els plans de Cooperació Local i Comarcal de la Diputació davant la situació generada per la malaltia COVID-19. En el cas de la Segarra, la suma dels tres plans suposen 1.225.829 € per als 21 ajuntaments i el Consell Comarcal.

L’Alt Urgell rebrà 1.314.885 €, l’Urgell 1.400.154 €, l’Alta Ribagorça 353.169 €, el Pla d’Urgell 1.136.581 €, el Pallars Jussà 876.348 €, la Noguera 1.789.149 €, el Pallars Sobirà 872.411 € i la comarca del Segrià 2.300.738 €, a més dels 415.000 € destinats a despeses corrents de l’Ajuntament de Lleida en matèria de Salut, Cooperació Municipal i Comarcal.

El president, Joan Talarn, ha ressaltat que aquests plans són equitatius, ja que tenen en consideració les diferents realitats territorials; transparents, perquè tothom sap el que reben totes les entitats; i que respecten l’autonomia municipal, ja que cada ens local podrà realitzar les despeses que consideri més oportunes als seus municipis dins de les línies subvencionables.

El vicepresident Jordi Latorre ha remarcat que la rapidesa en el procediment dissenyat permetrà que ajuntaments, entitats menors descentralitzades i consells comarcals disposaran d’una bestreta del 100% dels ajuts només amb acceptar la subvenció a través d’un tràmit simple. Per aquesta raó, també va demanar als alcaldes i alcaldesses que les utilitzin per ajudar a liderar la recuperació econòmica als seus municipis.

Els tres plans es troben en fase d’exposició pública des de la publicació al Butlletí Oficial de la Província (BOP) amb les quantitats assignades a cada ens local en cada un dels tres plans. Ajuntaments, entitats menors descentralitzades i consells comarcals podran començar a formalitzar l’acceptació dels ajuts de Salut a partir del 18 de maig i fins al 29 de maig i els de Cooperació Local i Comarcal entre el 19 de maig i l’1 de juny.

Talarn i Latorre han informat que en els propers plens s’avançaran les altres línies de subvencions previstes al pressupost del 2020, que ara també tindran en comú mecanismes que els facin més simples, àgils i de disponibilitat ràpida. També han recordat la modificació de les bases reguladores del Pla Extraordinari d’Inversions Locals (2017-2018), que compta amb un import de 13 M€; i de la modificació de les Bases reguladores del Pla de Dinamització Local de la Diputació de Lleida, amb 7,5 M€, de manera que s’atorgaran bestretes de fins al 75% dels projectes i les obres en curs sense haver d’esperar a la seva finalització, facilitant així incrementar la liquiditat dels municipis.

El calendari de reunions continua demà dimarts, 12 de maig, amb els municipis lleidatans de la comarca de la Cerdanya. La resta de reunions previstes són:

13 de maig: Consell Comarcal de les Garrigues

14 de maig: Consell Comarcal del Solsonès

15 de maig: Conselh Generau d’Aran

Lleida, 11 de maig de 2020

 

 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat