En la seva intervenció, destaca el suport de la Diputació al món local com a generador d’oportunitats per al territori, en aquest cas al voltant d’un projecte que posa en valor la seva història. L’esdeveniment, que ofereix activitats de tota mena al llarg de la jornada, pretén ser una cita cultural permanent del projecte europeu Camins dels Càtars.
El diputat Òscar Martínez ha participat aquest dissabte a l’acte inaugural del Festival Cultural Camins dels Càtars. Un itinerari cultural europeu, que s’ha celebrat al Castell Templer de Barbens.
Organitzat per l’Ajuntament de Barbens i l’Associació Ilercavònia Terra Nostra, a l’acte també hi han intervingut Judit Ibós, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Barbens; José Luis Soler, president de l’Associació Ilercavònia Terra Nostra; Jordi Martínez, vicepresident del Consell Comarcal del Pla d’Urgell; Albert Turull, director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida; i Andreu Benet, alcalde de Barbens.
En el seu parlament, Òscar Martínez ha expressat el suport de la Diputació de Lleida a totes aquelles persones i entitats que “impulseu projectes que permeten recuperar i posar en valor la història i la essència dels nostres pobles i del nostre territori”. En aquest sentit, Martínez ha recordat el canvi de model en qüestió d’ajuts implementat des que Joan Talarn va accedir a la presidència de la Diputació ara fa quatre anys, basat en “col·laborar a través dels ens locals, ajuntaments o entitats en els projectes, actes o activitats que ells decideixin desenvolupar”, i així dotant-los “d’autonomia local per decidir en què i on volen destinar els recursos”.
A aquesta nova visió hi cal afegir la voluntat, per part de la Diputació, de fer “un repartiment sobre bases equitatives, públiques, transparents i objectivables”, així com “l’aplicació de criteris de discriminació positiva, sobre tot en municipis d’alta muntanya”, i articulant uns plans d’ajuts molt concrets en cada una de les àrees de la Diputació, com és el cas del pla pel foment d’activitats culturals tret per l’Institut d’Estudis Ilerdencs.
Tot plegat es tradueix en un canvi que esdevé “un generador d’oportunitats per al territori que permet que els ajuntaments puguin diversificar la seva participació en projectes i activitats que fa uns anys probablement no s’haurien ni plantejat”, com és el cas de Barbens.
A continuació, s’ha dut a terme la presentació del projecte ‘Camins dels Càtars, un itinerari cultural europeu, una oportunitat per les terres de Lleida’, a càrrec de José Luis Soler, coordinador del projecte, i posteriorment ha tingut lloc la conferència magistral ‘Càtars i Templers a les Terres de Lleida’, a càrrec d’Eduard Berga, director del Centre d’Estudis Càtars.
Aquest acte inaugural ha donat pas a tota una jornada de divulgació cultural plena d’activitats obertes i gratuïtes, com ara una taula rodona sobre les relacions entre els templers i els càtars, les visites guiades experiencials ‘Templer per un dia’, de la mà del grup Nomon Turisme Cultural, un dinar de germanor amb la cuina tradicional medieval del Pla d’Urgell, la presentació de l’exposició itinerant ‘Camins dels Càtars, un itinerari cultural europeu’, un recital poètic del poemari ‘Tornar a néixer’ de Montse Rubinat i un concert inèdit per part d’Anna Amigó.
El Festival Cultural Camins dels Càtars pretén ser una cita cultural permanent del projecte europeu Camins dels càtars i rep el suport de l’OSIC de la Generalitat de Catalunya, per ampliar i diversificar l’oferta cultural en àrees no urbanes, en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència finançat per la Unió Europea.
Cal recordar que Barbens, situat al cor del Pla d’Urgell, va ser protagonista d’una de les històries més transcendentals de la Catalunya medieval relacionada amb la fundació de la important comanda de l’Orde del Temple, que va convertir el castell de Barbens i la seva vila closa en un rellevant centre urbà de les Terres de Ponent i en un lloc de pas dels camins dels càtars que, acusats d’heretgia i perseguits per la Inquisició, van ser testimonis de la més gran croada dins de l’Europa medieval.
Barbens va ser, doncs, lloc de confluència i convivència dels templers i dels càtars, i conserva el seu imponent castell templer. Amb la celebració del Festival Cultural Camins dels Càtars es pretén posar en valor el llegat històric, literari, musical, etnogràfic i paisatgístic del pas dels càtars i els seus valors de pau, llibertat i el bé comú, amb l’objectiu de construir un itinerari cultural europeu del qual la vila de Barbens en formi part.
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat