El president de la Diputació, Joan Talarn, el president de la ICEA, Jordi Sala, la directora de Segre, Anna Sàez, i la directora de l’IDAPA, Amàlia Sanz, han destacat que la iniciativa vol posar en valor la riquesa gastronòmica i agroalimentària de les comarques de Lleida, l’Alt Pirineu i l’Aran
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; el president de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), Jordi Sala; la directora de Segre, Anna Sàez, i la directora de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), Amàlia Sanz, han presentat aquest dimecres a l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs el concurs popular ‘El millor plat de Lleida’, una iniciativa que vol implicar la ciutadania en la promoció de la cuina i els productes agroalimentaris del territori.
La proposta convida la població a votar, a través de la web i les xarxes de Segre, el plat que millor identifica la gastronomia local. Entre els més de 2.400 participants es sortejaran 20 experiències gastronòmiques: 10 sopars al restaurant La Boscana de Bellvís, del xef Joel Castanyé, i 10 dinars a Casa Kiko “Lo Pigal” de Llessuí. Impulsat per la ICEA i el Grup Segre, el concurs compta amb la col·laboració del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, a través de la marca Gust de Lleida, del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat a través del projecte ‘Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia’ i de l’IDAPA.
El president de la Diputació, Joan Talarn, ha destacat que “aquest concurs és un exercici de participació col·lectiva que ens ajuda a reafirmar allò que som i allò que ens identifica com a territori. Cada plat finalista porta com a ingredients la tradició, l’esforç, la innovació i l’orgull d’estar fet amb Gust de Lleida”. En aquest sentit, Talarn ha subratllat que parlar de gastronomia a Lleida, al Pirineu i a l’Aran “no és només parlar de receptes, sinó de pagesos i ramaderes, d’elaboradors i cuineres, de famílies que han fet del producte local i de proximitat una part indestriable de la nostra identitat”.
Per la seva banda, el president de la ICEA, Jordi Sala, ha subratllat que la iniciativa vol donar visibilitat a tota la cadena alimentària: “Tenim grans cuiners, però també tenim grans productors. El reconeixement a la gastronomia només és possible si valorem el treball de tota la cadena, des del camp fins a la cuina”. Sala també ha remarcat que començar el projecte des de Lleida respon a la voluntat d’enaltir “una cuina de proximitat, tant de la plana com de la muntanya, que explica el territori a través dels seus plats”.
La directora de Segre, Anna Sàez, ha animat la ciutadania a participar-hi: “Tots tenim un plat preferit, i aquest concurs és una manera divertida de descobrir-nos com a territori. A més, plats com la cassola de tros, la coca de recapte, els peus de porc o l’arròs amb carreretes són exemples de cuina identitària feta amb productes de quilòmetre zero”.
Finalment, la directora de l’IDAPA, Amàlia Sanz, ha posat en relleu que el concurs “és molt més que una votació popular, és una eina de promoció del territori, un compromís amb la qualitat i la proximitat, i un acte de reconeixement a totes les persones que, des del camp fins a la cuina, fan possible que el Pirineu i el Pla de Lleida siguin un referent gastronòmic i cultural”.
El calendari de la campanya inclou el sorteig dels premis el 12 de setembre i la publicació dels guanyadors a Segre el 13 de setembre. Els dies 18 i 23 de setembre se celebraran dos àpats a La Boscana i a Casa Kiko, respectivament.
Lleida, 10 de setembre de 2025
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat