El Concurs de Cassoles de Tros de Juneda complirà 40 anys el cap de setmana vinent amb el suport de la Diputació de Lleida

Cassoles_Juneda_WEB

Cassoles_Juneda_SLI

L’humorista Peyu oferirà una actuació i serà un dels membres del jurat d’una festa que ja és un signe identitari de Juneda, que un any més podrà gaudir d’un cap de setmana carregat d’activitats


La Diputació de Lleida ha estat avui l’escenari d’una de les festes més emblemàtiques de les comarques de Ponent, el Concurs de Cassoles de Tros de Juneda, que el cap de setmana vinent arribarà a la seva 40a edició.
La presentació ha comptat amb la participació del diputat Enric Mir; de l’alcalde Juneda, Antoni Villas; i del tècnic de Cultura de Juneda, Ramon Giné. En la seva intervenció, Mir ha remarcat que el concurs és un exponent “de la riquesa gastronòmica del territori”, a la vegada que “un exemple d’integració del teixit associatiu i de diferents franges d’edat”.
Aquesta festa té els seus orígens a l’any 1979, quan un grup de joves junedencs de la revista local “Fonoll”, encapçalats per Joan Josep Solé i Ramon Triquell, van constituir una comissió per tal d’organitzar una festa popular per recuperar de la tradició perduda de cuinar una cassola de tros. Avui, 40 anys després, es pot dir que la tradició ha estat recuperada i que la festa ha esdevingut una carta de presentació del municipi i un element imprescindible de l’oferta cultural, patrimonial i festiva de la comarca.
Així ho ha assenyalat Antoni Villas en dir que els quaranta anys de Cassoles de Tros a Juneda “ens han fet créixer com a poble i han contribuït en les nostres relacions socials i en l’autoestima col·lectiva”, fet pel qual ha agraït la iniciativa dels que van posar en marxa la festa.
El jurat d’enguany estarà format per Josep Ramon Cases, president de l’Associació Lleidatana de Cuiners, xef guardonat i pastisser de renom de les terres de Lleida; Ivan Surinder Chitra, cuiner propietari del restaurant hindú Tandoor a Barcelona; Conxita Beà, mestressa de casa junedenca; Ramon Cornudella, membre fundador de la primera comissió del Concurs; i l’humorista Peyu.
Tot i que el divendres ja hi haurà un aperitiu de la festa, el gruix de les activitats es concentrarà en dissabte i sobretot diumenge. Així, dissabte el protagonisme serà en bona part per als més petits, amb tallers i jocs de tota mena i la cursa de caragols, però també hi haurà espai per als grans amb la cinquena Cursa de les Cassoles de Tros, que oferirà distàncies de 10 i 5’5 kilòmetres i una caminada de 8, i el tradicional sopar popular que donarà pas a un concert del grup local Kapritxo.
El diumenge començarà amb una exposició i recorregut de cotxes d’època, una cercavila i jocs, tallers i activitats per a tothom mentre s’elaboren les cassoles, en un nombre superior al centenar, tal com ha recordat Ramon Giné. El dinar de germanor donarà pas a un espectacle de l’humorista Peyu i a l’acte de lliurament de premis als guanyadors del concurs.
Podeu consultar el programa complet del Concurs de les Cassoles de Tros de Juneda a: http://www.juneda.cat/fitxers/concurs-de-cassoles-de-tros/llibret-cassoles-2018.
Lleida, 29 de maig de 2018

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat