El canal Arte emet un documental sobre el monestir de la Vall de Lord

ORIimagen_290_editora_2_4871_0_1

ORIimagen0026_editora_2_4871_0

ORIimagen_400_editora_2_4871_1

ORIimagen_341_editora_2_4871_2

El prestigiós canal de televisió franco-alemany ARTE, que emet programes relacionats amb el món de l’art i de la cultura, ha emès aquesta setmana un documental sobre el monestir de Santa Maria de Lord, a la comarca del Solsonès, sota el títol “Un monestir al Pirineu”. El programa forma part de la sèrie “Viure sobre els núvols” que han realitzat 7 directores i directors del cinema documental que parlen de cinc llocs d’Europa (Pirineu català, Alps del Tirol sud, els Carpats, les Muntanyes Blanques de Creta i els pendents escarpats sobre els fiords noruecs) en els quals “la terra toca el cel i on l’home està abandonat a la seva pròpia sort durant la seva lluita amb les forces de la natura”. El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida ha col·laborat amb l’equip de producció del programa en la localització d’un monestir habitat al Pirineu de Lleida i posteriorment en suport logístic durant les diferents sessions del rodatge.

Durant segles, el Pirineu català –i en especial el Solsonès– ha estat centre espiritual. Centenars de monestirs van ser construïts en aquestes muntanyes. De molts només en queden actualment ruïnes, però un dels que han sobreviscut als temps és el Monestir del Silenci de Santa Maria de Lord, amb més de 1.000 anys d’antiguitat i que és situat sobre vertiginoses parets verticals. Els seus murs de color ocre brillen a 1.200 metres sobre la vall que li dóna nom, la Vall de Lord. Al monestir resideixen 4 anacoretes que viuen allunyats del món i es dediquen a la vida contemplativa.

El documental emès aquesta setmana per la cadena de televisió ARTE retrata la història d’aquesta petita comunitat monacal del monestir de Santa Maria de Lord, formada per un prior, dos monjos i una monja amb edats compreses entre els 53 i els 93 anys que comparteixen la recerca de la pau interior en la seva forma més pura per mitjà del silenci dins la soledat de la muntanya. Les periodistes i realitzadores Carmen Butta i Anuschka Seifert i l’equip del rodatge, entre els quals el prestigiós director de fotografia Carles Mestres (25è premi Goya a la Millor Pel·lícula Documental per “Bicicleta, cullera, poma”, de Carles Bosch), que han treballat en aquest documental han enregistrat la vida al monestir durant les diferents èpoques de l’any de la Mare Teresa i els tres monjos, el Pare Jordana, el Germà José Antonio i el jove Pare Joan.

La primera part del film té lloc a l’hivern, quan amb l’arribada de les primeres nevades el monestir queda incomunicat, i segueix al final de la primavera amb el treball al camp. El punt culminant és la festa de la Pentecosta. La petita comunitat del monestir participa en la missa de l’església i celebra per primera vegada la festa popular amb els veïns de la comarca. Al mateix temps obre els seves portes perquè a partir d’ara els pelegrins es puguin allotjar a l’hostatgeria espiritual. D’aquesta manera el món exterior s’endinsa al monestir. Un gran desafiament per a aquesta petita comunitat que ha viscut durant els últims 40 anys en el silenci, i al mateix temps un moment en què aquesta muntanya torna al que va ser fa mil anys: “un lloc màgic entre el cel i la terra per a tots aquells qui cerquen la pau interior”, segons recull el documental.

El programa forma part de la sèrie “Viure sobre els núvols”, produïda per ma.ja.de filmproduktion en cooproducció amb Stefilm i ZDF i realitzada per 7 directores i directors del cinema documental que parlen de cinc llocs d’Europa (Pirineu català, Alps del Tirol sud, els Carpats, les Muntanyes Blanques de Creta i els pendents escarpats sobre els fiords noruecs) en els quals “la terra toca el cel i on l’home està abandonat a la seva pròpia sort durant la seva lluita amb les forces de la natura”.

Premi “Pica d’Estats”

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida ha col·laborat en la realització d’aquest documental tant en l’àmbit logístic com en la localització d’un monestir habitat a la zona del Pirineu de Lleida que reunís unes característiques determinades per poder formar part de la sèrie "Viure sobre els núvols" del canal ARTE de televisió. En aquest documental han col·laborat nombroses persones, entitats i empreses, principalment de la comarca del Solsonès.

La periodista i directora de cinema documental alemany Anuschka Seifert, una de les realitzadores d’aquest espai, coneix acuradament les Terres de Lleida i en particular les comarques del Pirineu. L’any 2009 va guanyar el Premi "Pica d’Estats" en la categoria de Premsa Internacional pel reportatge televisiu “Aventures sota el penya-segat”, emès per la cadena ARD/Das Erste, la primera cadena pública alemanya, el 4 d’octubre de 2008. El documental mostrava alguns dels principals atractius del Pirineu lleidatà –els esports d’aventura, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, les esglésies romàniques o la festa de les falles– per mitjà del fil conductor dels comentaris de Juanito Gil, el més veterà dels guardes del parc nacional, ja jubilat.

Lleida, 15 de setembre de 2011

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat