El projecte ha ajudat a prevenir futures malalties arterials a un 71,7% de persones amb factors de risc La presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, ha destacat la importància de poder fer proves de detecció precoç de malalties renals i cardiovascularsL’estudi segueix en una segona fase, de 2019 a 2021, en què es tornen a programar a totes les persones per a la realització de proves de prevenció de malalties cardiovasculars i renals
‘El Bus de la Salut’ tornarà a citar les 8.402 persones visitades en la primera fase del projecte mèdic, de 2015 a 2018, per a la realització de proves de prevenció de malalties cardiovasculars i renals. Aquesta segona fase de l’estudi, que tindrà lloc del 2019 al 2021, permetrà veure l’evolució d’aquestes persones. A més, s’han inclòs més proves de diagnòstic precoç de malalties vasculars, com la determinació de la velocitat de l’ona de pols, per determinar la rigidesa arterial.
Un 71,7% de les 8.402 persones que s’han sotmès a les proves preventives que ha realitzat ‘El Bus de la Salut’ des de gener de 2015 fins a desembre de 2018 presentaven algun tipus de malaltia ateromatosa, és a dir, la disminució del calibre de les artèries per l’acumulació de plaques de greix.
La presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, ha destacat la importància d’aquest projecte per convertir Lleida en territori pioner en polítiques de salut i ha remarcat la importància que en aquesta segona fase es puguin assolir els objectius desitjats tenint en compte que la salut és la principal preocupació de les persones.
“Disposar d’una tecnologia com el Bus de la Salut ha permès apropar-lo a tot el territori i fer aquestes proves de detecció precoç de malalties cardiovasculars i renals, que estan encarades a persones amb factors de risc”, ha assenyalat la presidenta de la Diputació de Lleida en el transcurs de la roda de premsa de presentació dels resultats obtinguts fins ara a ‘El Bus de la Salut’.
La Diputació de Lleida i la Fundació Renal Jaume Arnó, conjuntament amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i la Unitat de Diagnòstic i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques (UDETMA) de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), van posar en marxa ‘El Bus de la Salut’ el gener de 2015. El projecte compta amb una aportació aproximada de 425.000€ a l’any per part de la Diputació de Lleida.
Durant aquests quatre anys, el bus s’ha desplaçat per 28 municipis de les comarques lleidatanes per realitzar un diagnòstic precoç a una població diana d’entre 45 i 70 anys, seleccionada aleatòriament per acomplir un o més d’un dels factors de risc cardiovascular (hipertensió, tabaquisme, obesitat, dislipèmia,…).
En total, 8.402 persones han passat pel bus medicalitzat, 4.265 dones i 4.137 homes.
Les dades han determinat els següents resultats:
De les 8.402 persones, s’ha trobat patologia desconeguda a:
- Un 71,7% (malaltia ateromatosa amb més presència en el cas dels homes
- Un 15,7% malaltia renal
- Un 34,2% nou diagnòstic d’hipertensió arterial
- Un 1,7% diabetis i un 33% de prediabetis
- Un 25% colesterol elevat
- Un 1,5% (17 pacients) amb aneurisma d’aorta abdominal (que tenen l’aorta més dilatada del normal i té les parets més febles amb el conseqüent risc de trencament).
Cal destacar que, del total de persones diagnosticades precoçment, 123 van haver de ser derivades a un especialista hospitalari per malaltia arterial severa, la qual cosa significa que en la majoria dels casos aquestes proves han estat preventives. En concret, s’han derivat 106 persones al Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida (HUAV) i 17 persones al Servei de Cirurgia Vascular de l’HUAV.
Amb la incorporació de noves proves diagnòstic el setembre de 2015 (espirometria, ecografia transcraneal) s’ha descobert que:
- Un 13% presenten l’espirometria alterada (mesura de la capacitat respiratòria).
- Un 4,2% mostren una arítmia auricular.
- Un 26% evidencien un grau de risc cardiovascular (per la realització de les proves de glicació AGEs).
També s’ha constatat que un 60% de les persones que han passat per ‘El Bus de la salut’ són fumadores i/o ex-fumadores.
El coordinador del projecte, el doctor Marcelino Bermúdez, ha remarcat la importància de la segona fase que ha qualificat “d’ambiciosa des del punt de vista científic” perquè es tracta de fer “una anàlisi de tots els factors que d’una manera directa o indirecta poden afectar l’estat de salut”.
Per la seva banda, la directora de l’IRBLleida, Elvira Fernández, ha recordat que aquest estudi es base en la detecció precoç de malalties que són desconegudes pel pacient i el seu metge, i no només una, sinó diverses. L’eteromatosi, la malaltia renal, la diabetis, la malaltia respiratòria, és a dir que abraça una quantitat de malalties cròniques que per una altra banda, són pròpies de la societat actual que està envellint”. També ha assenyalat com a importants factors de risc actuals la pobresa i el sedentarisme.
La coordinadora del projecte a l’Atenció Primària de Lleida, Cristina Farràs, ha afegit que en el projecte s’introdueixen infermeres col·laboradores a gairebé tots els centres de salut per tal de fer uns seguiment d’aquells pacients que van ser diagnosticats amb alguna malalties i van ser derivats als seus centres per fer els seguiments.
El director de la Fundació Renal Jaume Arnó, Ignacio Gracia, ha dit que els resultats són extraordinaris. Ha agraït especialment el suport de la Diputació en aquets projecte i ha agraït que hi hagi projectes d’aquets tipus que posen al capdavant l’atenció sanitària.
Finalment, la gerent de la Regió Sanitària Lleida i de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, Divina Farreny, ha destacat que els determinants de la salut estan fora del sistema sanitari en un 80 per cent, i per tant l’aposta de la Diputació, com a facilitadora d’aquest fons, permet assolir resultats que ajudaran a tenir un sistema sanitari més complert.
Lleida, 27 de febrer de 2019
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat