El ‘Bus de la Salut’ estaciona a Lleida per sensibilitzar la població sobre la prevenció de les malalties renals

Reñe_dia_mundial_ronyo_001_SLI

El 'Bus de la Salut' a Lleida

A Lleida hi ha 400 persones amb algun tipus de malaltia renal crònica i a finals de l’any passat 54 persones es trobaven a l’espera d’un trasplantament renal

Amb motiu del Dia Mundial del Ronyó el ‘Bus de la Salut’ fa una jornada de portes obertes a Lleida per promocionar la salut renal i alhora informar de la importància social de la donació d’òrgans

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha visitat aquest dijous el ‘Bus de la Salut’, que ha fet una aturada de la seva activitat itinerant habitual per estacionar a Lleida i conscienciar els lleidatans sobre la importància de la detecció precoç de les malalties cardiovasculars i renals.

Reñé ha destacat la importància de la detecció precoç de qualsevol malaltia i en aquest cas de les patologies renals. En aquest sentit, ha valorat molt positivament les accions que desenvolupa el ‘Bus de la Salut’ arreu del territori.

A Lleida hi ha 400 persones amb algun tipus de malaltia renal crònica a les que se sumen 260 persones més que han de seguir un tractament substitutiu i unes 250 que estan trasplantades, segons ha explicat Jaume Arno, president de la Fundació Renal del mateix nom, i que també insisteix en la importància de la prevenció.

“La prevenció és bàsica per rebaixar les xifres de malalts renals i reduir al màxim totes les conseqüències que se’n deriven d’un diagnòstic que arriba tard”, ha afirmat Arnó.

L’aturada del ‘Bus de la Salut’ a Lleida també serveix per conscienciar els lleidatans de la importància de la donació d’òrgans. Segons Arnó, a finals de l’any passat 54 persones es trobaven a l’espera d’un trasplantament renal.

El ‘Bus de la Salut’ es troba estacionat a l’avinguda Francesc Macià, de les 10.00 a les 14.00 i de les 17.00 a les 20.00 hores. Durant tot el dia, aquelles persones que ho desitgin podran visitar-lo per saber com funciona, quines proves se’n fan i quins resultats se n’obtenen.

A més, en col·laboració amb la campanya de la Sociedad Española de Nefrología, també s’ofereix aigua a les persones que passin pel ‘Bus de la Salut’ i es podran fer una fotografia al photocall amb el lema “Salut renal per a tots”.

550 persones han pujat al ‘Bus de la Salut’

Un total de 550 persones amb factors de risc cardiovascular (hipertensió, colesterol elevat, tabaquisme) s’han realitzat les proves de diagnòstic precoç de malalties cardiovasculars i renals al ‘Bus de la Salut’ des que es va posar en marxa, de les quals 5 amb un nivell de risc important.

Reñé ha manifestat sentir-se molt “satisfet” amb aquest projecte “que atansa als ciutadans un nivell de prevenció important i imprescindible”. A més, ha afegit que la receptivitat dels usuaris que són convidats a fer-se les proves al ‘Bus de la Salut’ és molt elevada, ja que supera el 90%.

En les seves primeres setmanes de recorregut, el bus ha visitat Artesa de Lleida, Cervera, Mollerussa, les Borges Blanques, Balaguer, Tàrrega, Guissona, el Pont de Suert i Tremp.

La Diputació de Lleida, la Fundació Renal Jaume Arnó, conjuntament amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i la Unitat de Diagnòstic i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques (UDETMA) volen, amb aquest projecte, convertir Lleida en una demarcació pionera en la prevenció de les malalties cardiovasculars i renals, modificar els hàbits poc saludables de la població i sensibilitzar la població sobre la importància social de la donació d’òrgans.

Lleida, 12 de març de 2015

 

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat