Se celebrarà el 8 de març a la Granadella i pretén fer una avaluació del patrimoni local com a element de valor afegit del producte estrella de la zona
El vicepresident cinquè de la Diputació, Enric Mir, ha participat aquest dimarts en la roda de premsa de presentació del ‘1r Fòrum Verge Extra: Oli i Territori’, que se celebrarà el 8 de març al Centre Cívic de la Granadella. La presentació ha comptat amb la participació de l’alcalde de Torrebesses, Mario Urrea; l’alcalde de la Granadella, Carlos Gibert; i el director dels SSTT d’Agricultura, Ferran de Noguera.
L’objectiu dels organitzadors és realitzar una avaluació, in situ i mitjançant tècnics reconeguts, del potencial del patrimoni local com a element de valor afegit en relació amb la comercialització de l’Oli d’Oliva Verge Extra (OOVE) de la millor qualitat.
El disseny de la jornada es planteja amb la celebració d’una jornada amb una taula en la qual, sota el títol d’Impressions d’un territori’, i moderada per la directora del programa ‘Cuines’, de TV3, Tana Collados, parlaran el consultor especialitzat en el món de l’oliva, Marco Scanu; el doctor professor d’Urbanisme a la UPC, Carles Llop; el director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, Pere Sala; i el director de la revista gastronòmica ‘Cuina’, Josep Sucarrats. Aquests ponents debatran, posteriorment sobre quin és el potencial oleoturístic del territori; i es clourà la jornada amb la intervenció del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del DARP, Carmel Mòdol; i la presentació de les primeres impressions de la ruta realitzada i es fomentarà l’intercanvi d’opinions amb els productors i altres agents participants.
Paral·lelament, s’organitzarà una visita guiada o ruta, de tres dies de durada (5 a 8 de març de 2019), amb la participació de sis tècnics i tècniques reconeguts de diversos perfils, durant la qual es visitaran molins d’OOVE, elements patrimonials, activitats gastronòmiques i es presentaran i degustaran 15 OOVE. Els molins que es visitaran seran L’Olivera (Vallbona de les Monges); Camins de verdor (Belianes); Oleum Flumen (Vinaixa); Simbionatur (Sarroca de Lleida); i Cooperativa La Granadella (la Granadella).
Durant la seva intervenció, Enric Mir ha destacat que es tracta de donar la paraula al territori per veure en quin punt es troba el sector, en el sentit de posar en valor el patrimoni, de difusió de la cultura de l’oli i especialment de suport quant a la comercialització.
Per la seva banda, l’alcalde de la Granadella ha explicat que “vivim en uns territoris que estan perdent població, i per tant, totes aquestes accions es fan per intentar assentar gent i, si pot ser, que en vingui de fora”. En aquest sentit, ha remarcat que “és important mantenir els serveis al territori. Com a garants del potencial paisatgístic de què disposem”.
Mario Urrea ha comentat que el Fòrum analitzarà la producció i el patrimoni, i a partir d’aquí es farà una avaluació de com es pot aconseguir que el producte estrella de la zona, l’oli, pugui tenir un valor afegit. “Creiem que no hem d’anar a fer grans produccions, sinó aconseguir tenir un producte premium”, ha dit.
Finalment, Ferran de Noguera ha donat valor a la feina que fan els productors, amb un producte d’excel·lència i amb prestigi al món, tot i que ha reconegut que es falla en la cadena de comercialització i en adjudicar un preu real ajustat a la qualitat del producte.
La pretensió és que la jornada serveixi per fer una avaluació conjunta, fruit de l’anàlisi realitzada pels tècnics i tècniques, amb un seguit de recomanacions i un pla de treball específic per aprofundir en la vinculació producte i paisatge. En aquest sentit, es preveu celebrar un acte final de presentació dels resultats i del pla de treball (a realitzar entre l’abril i el maig).
Lleida, 5 de març de 2019
Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat