El ‘17è Mercat de Cultura i Tradicions. Baronia d’Aitona’ referma la seva aposta pels productors locals

Se celebrarà el diumenge 19 de maig amb més de vint productors locals de la cinquantena que hi seran presents i s’espera la presència d’uns 7.000 visitants

Destaca la programació d’activitats diverses, com la presentació del nou gegantó, la ‘Tana’, la segona edició de la cursa ‘Embarrocat’, la venda de cireres locals, o l’elaboració d’una cervesa amb tocs de cirera, entre altres

La vicepresidenta primera de la Diputació i alcaldessa d’Aitona, Rosa Pujol, ha participat aquest dimecres en la roda de premsa de presentació del 17è Mercat de Cultura i Tradicions. Baronia d’Aitona, que se celebrarà en aquest municipi del Baix Segrià el diumenge, 19 de maig, coincidint amb la Festa Major de Sant Gaietà. La presentació –que ha tingut lloc a la sala de premsa de la Diputació– ha comptat amb les intervencions de l’elaborador de cervesa, Miquel Simon; els organitzadors de la cursa ‘Embarrocat’, Octavi Benages i Alfonso Calzada; el productor local, Alfonso Agustí; i el productor artesanal, Ramon Cabasés; i l’assistència de la tècnica en Turisme i Cultura d’Aitona, Maria Dolors Pelegrí.

Es tracta de la simulació d’un mercat barroc del segle XVII, en el qual els visitants podran veure una mostra d’arts i oficis rurals, com fer la bugada, fasina d’aiguardent, cisteller, filadora de roba, ferrer, boter, picapedrer, bufador de vidre, cal·lígraf, enquadernador o treball de la fusta, entre altres. La programació es complementarà amb la posada en escena de l’espectacle de la llegenda de la plaga de llagosta.

El fet més destacat de l’edició d’enguany i que ja es ve mantenint en les darreres tres edicions és la presència, cada vegada més gran, de productors locals al mercat. Això farà que més de vint productors de la cinquantena que hi seran presents siguin del propi municipi d’Aitona. Un fet que ha estat destacat especialment per Rosa Pujol, que ha explicat que es podran visitar parades de melmelada, xocolata, mel, formatges, cireres –producte que s’incorpora per primera vegada al mercat-; o la nova cervesa Marxantó, amb tocs de cirera.

Pujol ha destacat també que serà la primera vegada que es vendrà fruita i que tot plegat servirà per seguir promocionant el ‘Fruiturisme’, el segell identificatiu d’Aitona, en tant que es tracta d’un dels municipis capdavanters en la producció de fruita i que projecten amb èxit aquesta activitat des de la vessant turística. En aquest sentit, ha dit que s’espera la presència d’uns 7.000 visitants durant la jornada.

Destaca també la segona edició de la cursa ‘Embarrocat’, que començarà a les 9.30 hores, organitzada pel Club Atletisme Aitona. Tindrà sortida i arribada a la plaça de l’església i planteja dos recorreguts, de 10 i 5 km, puntuables per la Lliga Ponent; i una caminada de 7 km per les rutes del ‘Fruiturisme’, tal i com ha destacat Octavi Benaiges.

Per la seva banda, el productor de cireres Alfonso Agustí ha refermat la importància de poder donar a conèixer el producte local en una jornada com aquesta, en la qual hi haurà molts visitants, i per posar en valor aquella gent que aposta pel territori i aquells que volen comprar els productes de proximitat.

La novetat de la nova cervesa autòctona Marxantó, amb gust de cirera –que tindrà continuïtat en el temps amb l’aparició d’altres varietats– permetrà als visitants assaborir una beguda de 7 graus.

El certamen comptarà amb les tradicionals parades d’artesanals, música d’ambientació dels “Goliards” i l’animació de la batukada d’Aitona: els “Batukats de l’Ala”. Durant la jornada també es presentarà el nou gegantó d’Aitona, la ‘Tana’, que s’unirà als ja existents, la ‘Tina’, el ‘Tano’ i el ‘Tolí’; hi haurà un espai dedicat als jocs populars infantils; i es podrà visitar la parada de ‘Fruiturisme’, en la qual durant el matí es podran tastar les innovadores ‘magdalenes de préssec d’Aitona’; i per la tarda l’original ‘coca de recapte de préssec’.

També per la tarda es podrà gaudir a la plaça de l’església de la posada en escena d’una taverna amb les bótes de vi on s’elaboren els vins de Raimat i la degustació d’una copa de vi “Vol d’ànima”, amenitzat pel grup ‘Ksonronda’.

Lleida, 15 de maig de 2019

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat