El ‘17è Mercat de Cultura i Tradicions. Baronia d’Aitona’ referma la seva aposta pels productors locals

Se celebrarà el diumenge 19 de maig amb més de vint productors locals de la cinquantena que hi seran presents i s’espera la presència d’uns 7.000 visitants

Destaca la programació d’activitats diverses, com la presentació del nou gegantó, la ‘Tana’, la segona edició de la cursa ‘Embarrocat’, la venda de cireres locals, o l’elaboració d’una cervesa amb tocs de cirera, entre altres

La vicepresidenta primera de la Diputació i alcaldessa d’Aitona, Rosa Pujol, ha participat aquest dimecres en la roda de premsa de presentació del 17è Mercat de Cultura i Tradicions. Baronia d’Aitona, que se celebrarà en aquest municipi del Baix Segrià el diumenge, 19 de maig, coincidint amb la Festa Major de Sant Gaietà. La presentació –que ha tingut lloc a la sala de premsa de la Diputació– ha comptat amb les intervencions de l’elaborador de cervesa, Miquel Simon; els organitzadors de la cursa ‘Embarrocat’, Octavi Benages i Alfonso Calzada; el productor local, Alfonso Agustí; i el productor artesanal, Ramon Cabasés; i l’assistència de la tècnica en Turisme i Cultura d’Aitona, Maria Dolors Pelegrí.

Es tracta de la simulació d’un mercat barroc del segle XVII, en el qual els visitants podran veure una mostra d’arts i oficis rurals, com fer la bugada, fasina d’aiguardent, cisteller, filadora de roba, ferrer, boter, picapedrer, bufador de vidre, cal·lígraf, enquadernador o treball de la fusta, entre altres. La programació es complementarà amb la posada en escena de l’espectacle de la llegenda de la plaga de llagosta.

El fet més destacat de l’edició d’enguany i que ja es ve mantenint en les darreres tres edicions és la presència, cada vegada més gran, de productors locals al mercat. Això farà que més de vint productors de la cinquantena que hi seran presents siguin del propi municipi d’Aitona. Un fet que ha estat destacat especialment per Rosa Pujol, que ha explicat que es podran visitar parades de melmelada, xocolata, mel, formatges, cireres –producte que s’incorpora per primera vegada al mercat-; o la nova cervesa Marxantó, amb tocs de cirera.

Pujol ha destacat també que serà la primera vegada que es vendrà fruita i que tot plegat servirà per seguir promocionant el ‘Fruiturisme’, el segell identificatiu d’Aitona, en tant que es tracta d’un dels municipis capdavanters en la producció de fruita i que projecten amb èxit aquesta activitat des de la vessant turística. En aquest sentit, ha dit que s’espera la presència d’uns 7.000 visitants durant la jornada.

Destaca també la segona edició de la cursa ‘Embarrocat’, que començarà a les 9.30 hores, organitzada pel Club Atletisme Aitona. Tindrà sortida i arribada a la plaça de l’església i planteja dos recorreguts, de 10 i 5 km, puntuables per la Lliga Ponent; i una caminada de 7 km per les rutes del ‘Fruiturisme’, tal i com ha destacat Octavi Benaiges.

Per la seva banda, el productor de cireres Alfonso Agustí ha refermat la importància de poder donar a conèixer el producte local en una jornada com aquesta, en la qual hi haurà molts visitants, i per posar en valor aquella gent que aposta pel territori i aquells que volen comprar els productes de proximitat.

La novetat de la nova cervesa autòctona Marxantó, amb gust de cirera –que tindrà continuïtat en el temps amb l’aparició d’altres varietats– permetrà als visitants assaborir una beguda de 7 graus.

El certamen comptarà amb les tradicionals parades d’artesanals, música d’ambientació dels “Goliards” i l’animació de la batukada d’Aitona: els “Batukats de l’Ala”. Durant la jornada també es presentarà el nou gegantó d’Aitona, la ‘Tana’, que s’unirà als ja existents, la ‘Tina’, el ‘Tano’ i el ‘Tolí’; hi haurà un espai dedicat als jocs populars infantils; i es podrà visitar la parada de ‘Fruiturisme’, en la qual durant el matí es podran tastar les innovadores ‘magdalenes de préssec d’Aitona’; i per la tarda l’original ‘coca de recapte de préssec’.

També per la tarda es podrà gaudir a la plaça de l’església de la posada en escena d’una taverna amb les bótes de vi on s’elaboren els vins de Raimat i la degustació d’una copa de vi “Vol d’ànima”, amenitzat pel grup ‘Ksonronda’.

Lleida, 15 de maig de 2019

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.70.41.17
premsa@diputaciolleida.cat

Mercat Baronia Aitona02

Se celebrará el domingo 19 de mayo con más de veinte productores locales de la cincuentena que estarán presentes en el certamen, y se espera la presencia de unos 7.000 visitantes

Destaca la programación de varias actividades, como la presentación del nuevo gigantón, Tana, la segunda edición de la carrera Embarrocat, la venta de cerezas locales o la elaboración de una cerveza con toques de cereza, entre otras

La vicepresidenta primera de la Diputación y alcaldesa de Aitona, Rosa Pujol, ha participado este miércoles en la rueda de prensa de presentación del 17º Mercado de Cultura y Tradiciones. Baronia d’Aitona, que se celebrará en este municipio de El Baix Segrià el domingo 19 de mayo, coincidiendo con la Fiesta Mayor de Sant Gaietà. La presentación —que ha tenido lugar en la sala de prensa de la Diputación— ha contado con las intervenciones del elaborador de cerveza Miquel Simon; los organizadores de la carrera Embarrocat, Octavi Benages y Alfonso Calzada; el productor local Alfonso Agustí y el productor artesanal Ramon Cabasés, y con la asistencia de la técnica en Turismo y Cultura de Aitona, Maria Dolors Pelegrí.

Se trata de la simulación de un mercado barroco del siglo XVII, en el que los visitantes podrán ver una muestra de artes y oficios rurales, como hacer la colada, elaborar aguardiente en una destilería y trabajar la madera, o los de cestero, hilandero, herrero, botero, cantero, soplador de vidrio, calígrafo y encuadernador, entre otros. La programación se complementará con la puesta en escena del espectáculo de la leyenda de la plaga de langostas.

El hecho más destacado de la edición de este año —si bien ya ha sido una realidad en las tres últimas— es la gran presencia de productores locales en el mercado. Así, más de veinte productores de la cincuentena que estarán presentes son del propio municipio de Aitona. Un dato que ha sido resaltado especialmente por Rosa Pujol, que ha explicado que se podrán visitar paradas de mermelada, chocolate, miel, quesos, cerezas —producto que se incorpora por vez primera en el mercado— o la nueva cerveza Marxantó, con toques de cereza.

Pujol ha señalado también que será la primera vez que se venderá fruta, y que todo ello servirá para seguir promocionando el fruturismo, el sello identificativo de Aitona, en tanto que se trata de uno de los principales municipios en la producción de fruta y que proyectan con éxito esta actividad económica desde la vertiente turística. A este respecto, ha afirmado que se espera la presencia de unos 7.000 visitantes durante la jornada.

Destaca también la segunda edición de la carrera Embarrocat, que comenzará a las 9.30 horas y que organiza el Club Atletismo Aitona. Tendrá salida y llegada en la plaza de la iglesia y plantea dos recorridos, de 10 y 5 km, puntuables para la Liga Ponent, y una caminata de 7 km por las rutas del Fruturismo, tal como ha explicado Octavi Benages.

Por su parte, el productor de cerezas Alfonso Agustí ha reafirmado la importancia de dar a conocer el producto local en una jornada como esta, en la que habrá muchos visitantes, y de poner en valor a quienes apuestan por el territorio y quieren comprar los productos de proximidad.

La novedad de la nueva cerveza autóctona Marxantó, con gusto de cereza —que tendrá continuidad en el tiempo con la aparición de otras variedades—, permitirá a los visitantes saborear una bebida de 7 grados.

El certamen contará con las tradicionales paradas artesanales, la música de ambientación de Goliards y la animación de la batucada de Aitona Els Batukats de l’Ala. Durante la jornada también se presentará el nuevo gigantón de Aitona, Tana, que se unirá a los ya existentes, Tina, Tano y Tolí. Asimismo, habrá un espacio dedicado a los juegos populares infantiles y se podrá visitar la parada de Fruturismo, en la que, por la mañana, se invitará a los asistentes a probar las innovadoras magdalenas de melocotón de Aitona, y por la tarde, la original coca de recapte de melocotón.

También por la tarde se podrá disfrutar, en la plaza de la iglesia, de la puesta en escena de una taberna con botas en las que se elaboran vinos de Raimat, así como de la degustación de una copa del vino Vol d’Ànima, amenizada por el grupo Ksonronda.

Lleida, 15 de mayo de 2019