Donem suport a la Fira de Tots Sants de Vilaller, la fira ramadera de referència a l’Alta Ribagorça

fira_vilaller_SLI

Presentació de la Fira de Vilaller

Aquesta fira és una mostra dels productes gastronòmics de la comarca, la carn, els productes làctics i els bolets

Una quarantena de ramaders participaran en el 30è Concurs de bestiar boví i equí

La Diputació de Lleida ha acollit aquest dilluns en roda de premsa la presentació de la Fira de Tots Sants que organitza l’Ajuntament de Vilaller el dimecres 2 de novembre. Aquesta fira és mil·lenària, la més antiga de la comarca de l’Alta Ribagorça, i un punt de referència econòmica per tots els pobles d’aquesta zona del Pirineu lleidatà.

Aquest esdeveniment popular és una gran oportunitat per poder descobrir la seva  gastronomia excepcional amb productes de la tardor com a elements principals (la carn i els productes làctics) així com els bolets com a ingredient clau de la cuina de temporada.

El diputat de l’àrea de cooperació municipal, Joan Ubach, ha participat aquest dilluns a la presentació d’aquesta fira, acompanyat per l’alcaldessa de Vilaller, Maria José Erta, i del representant dels productors de Vilaller, José Luis Porté.

El diputat Joan Ubach ha destacat la importància d’aquesta fira “que gira al voltant d’una tradició” i que sempre s’ha celebrat el 2 de novembre, l’endemà de la celebració de Tots Sants. Ubach també ha afirmat que des de la Diputació de Lleida es dóna suport a les fires que s’organitzen al territori, que busquen innovar constantment, que acullen visitants d’arreu, que promocionen els productes locals i que repercuteixen econòmicament i turísticament a la comarca.

L’alcaldessa de Vilaller, Maria Jose Erta, ha explicat que Vilaller és el municipi més antic de la comarca, amb una riquesa arquitectònica excepcional que ofereix un ampli ventall d’opcions turístiques. Sempre s’ha volgut conservar les tradicions, un exemple és aquesta Fira de Tots Sants de venda del bestiar abans de començar els mesos d’hivern.

El productor José Luis Porté ha explicat que aquest certamen era antigament un de les més importants dels Pirineus. Els ramaders aprofitaven les fires de bestiar per contractar els mossos per a fer la transhumància dels animals i a més coincidia amb la baixada del bestiar de les muntanyes per vendre’ls a la plaça.

Segons el programa previst, a les deu del matí tindrà lloc l’esmorzar popular amb degustacions de carn i embotits del país, seguidament es podrà jugar al tradicional joc vilallerenc del “catxo” i, al migdia, es lliuraran els premis de les diferents categories, boví i equí, en el 30è concurs de bestiar, únic concurs organitzat a la comarca.

Els organitzadors esperen la participació d’una quarantena de ramaders del sector boví i equí i d’una setantena de productors artesanals i gastronòmics de la comarca.

Lleida, 24 d’octubre de 2016

Per a més informació: www.diputaciolleida.cat
Telèfons de contacte: 973.24.92.00
premsa@diputaciolleida.cat